769
Η τεράστια δισκογραφική συλλογή έξι δεκαετιών της «βασίλισσας της σόουλ» ήταν η βάση της κληρονομιάς της | Shutterstock/Stefano Chiacchiarini '74

Δικαστική λύση στη διαμάχη για τη διαθήκη της Αρίθα Φράνκλιν

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2023, 13:58
Η τεράστια δισκογραφική συλλογή έξι δεκαετιών της «βασίλισσας της σόουλ» ήταν η βάση της κληρονομιάς της
|Shutterstock/Stefano Chiacchiarini '74

Δικαστική λύση στη διαμάχη για τη διαθήκη της Αρίθα Φράνκλιν

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2023, 13:58

Το φαινόμενο παρατηρείται συχνά ανάμεσα στους κληρονόμους διασημοτήτων, μετά τον θάνατο των συγγενών τους – ατέρμονες δικαστικές διαμάχες για τον έλεγχο της διαθέσιμης περιουσίας. Δύο έγγραφα που βρέθηκαν σε ντουλάπι και καναπέ της αείμνηστης Αρίθα Φράνκλιν αντίστοιχα, προκάλεσαν ρήξεις στην οικογένειά της μετά τον θάνατό της το 2018.

Η χειρόγραφη διαθήκη της τραγουδίστριας που βρέθηκε στον καναπέ της μετά το θάνατό της, είναι έγκυρη διαθήκη με βάση τους νόμους της πολιτείας του Μίσιγκαν, όπως αποφάνθηκαν οι ένορκοι δικαστηρίου την Τρίτη. Πρόκειται για μια κρίσιμη τροπή σε μια διαμάχη που έχει στρέψει τους τρεις από τους τέσσερις γιους της, τον έναν ενάντια στον άλλο, αναφέρει ρεπορτάζ της Guardian.

Η απόφαση σηματοδοτεί μια δικαίωση για το δεύτερο μεγαλύτερο και το δεύτερο μικρότερο παιδί της Φράνκλιν –τον Εντουαρντ και τον Κέκαλφ– των οποίων οι δικηγόροι είχαν υποστηρίξει ότι τα έγγραφα του 2014 θα έπρεπε να υπερισχύσουν μιας διαθήκης του 2010, που ανακαλύφθηκε περίπου την ίδια εποχή σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι στο σπίτι της «βασίλισσας της σόουλ», σε προάστιο του Ντιτρόιτ.

Ο Κλάρενς, το μεγαλύτερο παιδί της Φράνκλιν, ζει με ειδικές ανάγκες σε μια εγκατάσταση υποβοηθούμενης διαβίωσης στο Μίσιγκαν, και παραμένει αμέτοχος στη διαμάχη. Ο δικηγόρος του κηδεμόνα του είπε στο BBC ότι «κατέληξαν σε συμφωνία που δίνει στον Κλάρενς ένα ποσοστό της περιουσίας χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αποτέλεσμα της αμφισβητούμενης διαθήκης».

Η Αρίθα Φράνκλιν δεν άφησε πίσω της επίσημη, δακτυλογραφημένη διαθήκη, όταν πέθανε πριν από πέντε χρόνια σε ηλικία 76 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος. Αλλά και τα δύο έγγραφα, με μουντζούρες και αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα, εμφανίστηκαν ξαφνικά το 2019, όταν η ανιψιά της, Σαμπρίνα Οουενς, έψαχνε το σπίτι για να βρει αρχεία της θείας της.

Η Οουενς, μαζί με τον Τεντ Γουάιτ, το τρίτο μεγαλύτερο παιδί της Αρίθα, είχαν καταγραφεί ως συνεκτελεστές, ή προσωπικοί εκπρόσωποι της περιουσίας της εκλιπούσας, στην έκδοση της διαθήκης του 2010. Η Οουενς παραιτήθηκε από εκπρόσωπος της περιουσίας της θείας της το 2020, λόγω ενδοοικογενειακών διαφωνιών.

Σε μια επιστολή που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Ντιτρόιτ, η Οουενς έγραψε: «Δεδομένης της αγάπης της θείας μου για την οικογένεια και της επιθυμίας μου για ιδιωτικότητα, παραιτούμαι. Αυτή [η διαμάχη] δεν είναι κάτι που εκείνη θα ήθελε για εμάς, ούτε είναι αυτό που θέλω εγώ. Αγαπώ τα ξαδέρφια μου, δεν έχω καμία εχθρότητα απέναντί τους και τους εύχομαι τα καλύτερα».

Προτομή της Αρίθα Φράνκλιν, στο Μοντρό της Ελβετίας (Shutterstock/Svetlana Mahovskaya)

Τα περιουσιακά στοιχεία της Φράνκλιν, που κατά τον θάνατό της αποτιμώνταν στα 80 εκατομμύρια δολάρια, έπεσαν στα 6 εκατομμύρια λόγω πιο πρόσφατων εκτιμήσεων και απλήρωτων φόρων. Οι διαχειριστές ακινήτων της πλήρωναν λογαριασμούς, διευθέτησαν εκατομμύρια σε φορολογικές οφειλές και παρήγαγαν εισοδήματα μέσω των δικαιωμάτων μουσικής και άλλης πνευματικής ιδιοκτησίας της τραγουδίστριας. Η διαμάχη για τη διαθήκη, ωστόσο, αποτελούσε μια εκκρεμότητα.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εκδόσεων της διαθήκης του 2010 και του 2014, παρότι και οι δύο φαίνεται να δείχνουν ότι οι τέσσερις γιοι της Φράνκλιν θα μοιράζονταν εισόδημα από τη μουσική της και τα πνευματικά δικαιώματα. Αλλά σύμφωνα με τη διαθήκη του 2014, ο Κεκάλφ Φράνκλιν και τα εγγόνια της θα αποκτούσαν το κύριο σπίτι της μητέρας του στο Μπλούμφιλντ Χιλς του Μίσιγκαν – το οποίο είχε αξία 1,1 εκατομμύριο δολάρια κατά τον θάνατό της, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη αξία σήμερα.

Η παλιότερη διαθήκη του 2010, έγραφε ότι ο 53χρονος Κέκαλφ και ο 64χρονος Εντουαρντ Φράνκλιν, «πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα επιχειρήσεων και να λάβουν ένα πιστοποιητικό, ή ένα πτυχίο» για να επωφεληθούν από την κληρονομιά. Αυτή η διάταξη λείπει από την εκδοχή της διαθήκης του 2014.

Ο Τεντ Γουάιτ, ο οποίος έπαιζε κιθάρα στην μπάντα της Αρίθα Φράνκλιν, κατέθεσε ενάντια στη διαθήκη του 2014, λέγοντας ότι η μητέρα του συνήθως εκτελούσε σημαντικά έγγραφα με «συμβατικό και νόμιμο τρόπο» και με τη βοήθεια δικηγόρου. Ο Ντον Γουίλσον, δικηγόρος καλλιτεχνών που εκπροσωπούσε την Φράνκλιν για σχεδόν 30 χρόνια, είπε στο NBC ότι η τραγουδίστρια επέμεινε να φτιάξει διαθήκη και ταμείο καταπιστεύματος, ως μέρος του σχεδιασμού της περιουσίας της.

«Αλλά ήταν ένα πολύ ιδιωτικό άτομο και νομίζω ότι δεν ήθελε να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με κάποιον άλλο, για παράδειγμα έναν δικηγόρο. Νομίζω ότι γι’ αυτό, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπήκε στο γραφείο κάποιου και δεν έκανε επίσημο σχεδιασμό. Αποφάσισε να γράψει τη διαθήκη της η ίδια», λέει ο Γουίλσον.

Η Αρίθα Φράνκλιν είχε κερδίσει 18 βραβεία Γκράμι, είχε περισσότερα από 100 σινγκλ στα αμερικανικά τσαρτ του Billboard, και άφησε πίσω της ως περιουσία τέσσερα σπίτια, πολλά αυτοκίνητα, γούνες, κοσμήματα και χρυσούς δίσκους. Ηταν μια παγκόσμια αναγνωρισμένη σταρ για έξι δεκαετίες, είχε το προσωνύμιο «βασίλισσα της σόουλ» και τεράστιες επιτυχίες, όπως «Respect», «Think», «I Say a Little Prayer» και «(You Make Me Feel) Like a Natural Woman» στο παλμαρέ της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...