1043
Θετικό κλίμα, αφήνοντας πίσω τα «Μητσοτάκης γιοκ», στη συνάντηση του Βίλνιους | Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Ειλικρινής συζήτηση» στο Βίλνιους

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2023, 12:16
Θετικό κλίμα, αφήνοντας πίσω τα «Μητσοτάκης γιοκ», στη συνάντηση του Βίλνιους
|Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Ειλικρινής συζήτηση» στο Βίλνιους

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2023, 12:16

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ανανέωση της κυβερνητικής θητείας τους. Τα «Μητσοτάκης γιοκ» έμειναν στο παρελθόν και από τα πρώτα πλάνα (δείτε κάτω) και τις φωτογραφίες της συνάντησης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, ήταν φανερό το θετικό κλίμα στο οποίο διεξήχθη.

Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά ακόμη και στην πρώτη χειραψία των δύο ηγετών μπροστά στις κάμερες
Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS
Στη φωτογραφία του Reuters που μοιράστηκε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter διακρίνονται επίσης αριστερά και δεξιά οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα
Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 12.07 (ώρα Ελλάδος) με τους δύο ηγέτες να ανταλλάσσουν χειραψία μπροστά στις κάμερες.

Στα αξιοσημείωτα, επίσης, ότι για πρώτη φορά σε μία τέτοια συνάντηση, δόθηκε φυσικός ήχος από τους πρώτους διαλόγους και δεν είχαμε τα γνωστά βουβά πλάνα.

«Εχουμε μία νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα», ξεκίνησε την κουβέντα ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Εχουμε και εμείς νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο αλλά οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και υπάρχει επαφή», ακούστηκε να λέει ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της συνάντησης με τον τούρκο πρόεδρο.

Προηγουμένως ο Πρωθυπουργός είχε χειραψία και με τον νέο επικεφαλής της ΜΙΤ (Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Ο κ. Μητσοτάκης ανταπέδωσε με συγχαρητήρια για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του επί σειρά ετών στενού συμβούλου του τούρκου προέδρου.

Καθώς η διάρκεια της συζήτησης ξεπέρασε κατά πολύ το μισάωρο που είχε αρχικά προβλεφθεί, ακυρώθηκε η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

«Ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα» – έπεται συνέχεια

Σε ένα πρώτο σχόλιο για το κλίμα και το αντικείμενο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως έγινε μια «ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα».

«Οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια», συμπλήρωσαν και παρέπεμψαν για τα περαιτέρω στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη του δήλωση για τη συνάντηση, εξέφρασε την ευχή να αποβεί ωφέλιμη για αμφότερες τις χώρες.

«Συναντήθηκα με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Είθε η συνάντησή μας να αποβεί ωφέλιμη για τις χώρες μας», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter (δείτε τη κάτω).

Στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Λίγη ώρα αργότερα, το απόγευμα της Τετάρτης, ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση, στην οποία, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για αξιοποίηση του θετικού μομέντουμ και επανενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Γνωστοποιείται εξάλλου η συμφωνία των δύο πλευρών να φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, το ερχόμενο φθινόπωρο, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι κκ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας

Χαμόγελα με Μακρόν

Πριν από τον τούρκο πρόεδρο, ο Πρωθυπουργός είδε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση με τον γάλλο πρόεδρο επικεντρώθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαίρετων ελληνογαλλικών σχέσεων, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ

Την ώρα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας είχε συνομιλία με τον τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, με τον οποίο συμφώνησε να υπάρξει επικοινωνία για τη διευθέτηση Συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Το πρόγραμμα διμερών επαφών του Πρωθυπουργού στο Βίλνιους περιελάμβανε συνάντηση και με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, συζητήθηκε το σύνολο των διμερών σχέσεων, με έμφαση στη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας και στα ενεργειακά θέματα:

«Στη συνάντηση, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αντάλλαξαν απόψεις για το σύνολο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας και τονίστηκε η ετοιμότητα για σύσφιξη και διεύρυνση της συνεργασίας τους σε κάθε τομέα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα σε οικονομικό επίπεδο.

»Οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την τάση αύξησης των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας.

»Οι κ.κ. Κοβάτσεφσκι και Μητσοτάκης τόνισαν ότι η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα είναι καίριας σημασίας, για την οποία συμφώνησαν ότι έχει μεγάλες δυνατότητες, αν ληφθούν υπόψη τα κοινά έργα για την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη και η διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

»Ο κ. Κοβάτσεφσκι συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω. Παράλληλα, ευχαρίστησε για την ισχυρή ελληνική στήριξη στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Στη συνάντηση οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συζήτησαν και για τρέχοντα περιφερειακά θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...