Με στόχο όχι μόνο τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο αλλά και έναν οδικό χάρτη ευρύτερης συνεννόησης –στο μέτρο του δυνατού– και συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται το μεσημέρι της Τετάρτης στο Βίλνιους με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πρώτο τους τετ α τετ μετά τα… «Μητσοτάκης γιοκ» και τη διπλή εκλογική τους επικράτηση.
«Πιστεύω ότι και οι δύο, με μια ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Οπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Eχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική διαφορά μας, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ενόψει της συνάντησης ο Πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου».
Η σημερινή συνάντηση βέβαια δεν μπορεί να αποτελέσει παρά ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Eκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι το τρέχον «παράθυρο» είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί προκειμένου να γίνουν αρχικά κινήσεις που θα παγιώσουν τη θετική ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε δεύτερη φάση να ξεκινήσουν συζητήσεις για τη διαφορά της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
«Εχουμε δύο ηγέτες με νωπή λαϊκή εντολή, οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, είναι σαφείς και απευθυνόμενος στο σύνολο των ελλήνων πολιτών, γιατί αυτούς εκπροσωπεί και τους τιμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για οποιαδήποτε περίπτωση υποχώρησης», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ενόχλησε (πάλι) η επίσκεψη του Α/ΓΕΣ σε Φαρμακονήσι, Καλόλιμνο, Ψέριμο
Στη γείτονα πάντως κάποιοι εξακολουθούν να εξεγείρονται κάθε φορά που βλέπουν κάποιον αξιωματούχο της κυβέρνησης ή επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων να επισκέπτεται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Αφορμή για το τελευταίο «ξέσπασμα οργής» στον τουρκικό Τύπο, με αναφορές ακόμη και για «κατεχόμενα νησιά» που «απέχουν μόλις έξι μίλια» από τις τουρκικές ακτές, αποτέλεσε η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Χαράλαμπου Χουδελούδη στην Περιοχή Ευθύνης της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80 ΑΔΤΕ) «ΚΩΣ», το διάστημα 4-5 Ιουλίου, σε μονάδες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) στο Φαρμακονήσι, την Καλόλιμνο και την Ψέριμο.
Σε δημοσίευμά της η Sozcu μιλά για «κατεχόμενα νησιά», ενώ ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, Ουμίτ Γιαλίμ, για σκανδαλώδη επίδειξη της Αθήνας που στέλνει μήνυμα στην Αγκυρα.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στην Καλόλιμνο ο Α/ΓΕΣ «φωτογραφήθηκε μαζί με τους έλληνες εισβολείς στρατιώτες μπροστά σε μια γιγάντια ελληνική σημαία που έχουν ζωγραφίσει στον τοίχο του κτιρίου της στρατιωτικής τους βάσης, δείχνοντας με τα χέρια προς την πλευρά της Τουρκίας».
Παρόντες στη συνάντηση μαζί με τον Πρωθυπουργό θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αλλά και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, Αννα Μαρία Μπούρα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τον εκπρόσωπο Τύπου Τσαγατάι Κιλίτς, στενό σύμβουλο του τούρκου προέδρου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News