714
|

Το «μαύρο» στο Barça TV

Sportscaster Sportscaster 11 Ιουλίου 2023, 16:32

Το «μαύρο» στο Barça TV

Sportscaster Sportscaster 11 Ιουλίου 2023, 16:32

Για τους απανταχού φίλους της Μπαρτσελόνα, ο Λιορένκ Ταρές είναι τόσο γνωστός, όσο και… ο Μέσι. Κάθε βράδυ, τα 14 τελευταία χρόνια, παρουσίαζε τη Hora B, μια ειδησεογραφική εκπομπή με τα νέα του αγαπημένου τους συλλόγου. Σε αυτόν έπεσε ο κλήρος να πει τις τελευταίες λέξεις στο ζωντανό πρόγραμμα του Barça TV, το οποίο διέκοψε επ’ αόριστον τη λειτουργία του τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουνίου: «Καλή τύχη, σας εύχομαι επιτυχίες – θα τα ξαναπούμε σύντομα».

Επί 24 χρόνια το Barça TV ήταν το επίσημο κανάλι του καταλανικού club. Η εικόνα της Μπαρτσελόνα, που έφτανε στα πέρατα της Γης. Αρχισε να εκπέμπει στις 27 Ιουλίου 1999, σε χρόνια δύσκολα για τον σύλλογο. Για να μεταδώσει εικόνα και ρεπορτάζ για ένα τρόπαιο της ποδοσφαιρικής ομάδας, πέρασε μια εξαετία. Αλλά, από το 2005 μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, τη συντρόφευσε σε 36, ακόμη, τίτλους. Ο τελευταίος ήταν της La Liga 2022-2023.

Την ώρα που έβγαινε στον «αέρα» η τελευταία live εκπομπή και ο παρουσιαστής προσπαθούσε να ξεπεράσει την έντονη συναισθηματική του φόρτιση, ώστε να βγουν από το στόμα του τα λόγια που είχε να πει, οι συνάδελφοί του δεν του το έκαναν πιο εύκολο. Κάθε άλλο. Πίσω από τις κάμερες στέκονταν 90 άνθρωποι, ντυμένοι στα μαύρα. Για τους περισσότερους από αυτούς, το Barça TV ήταν… το σπίτι τους εδώ και δυο δεκαετίες. Τα βράδια, στο μεγάλο διάλειμμα της δουλειάς τους, πήγαιναν όλοι μαζί να δειπνήσουν στο «El Raconet», ένα εστιατόριο κοντά στα τηλεοπτικά στούντιο, τα οποία βρίσκονταν σε μια βιομηχανική περιοχή, δυο χιλιόμετρα μακριά από το «Τζουάν Γκαμπέρ», το αθλητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα. Τους δυο τελευταίους μήνες, που γνώριζαν ότι το κανάλι θα έκλεινε, οι άλλοτε θορυβώδεις συνάξεις τους θύμιζαν συνεστίαση συγγενών μετά την κηδεία.

Δεν τους στενοχωρούσε μόνον ότι -οι πιο πολλοί- θα έμεναν άνεργοι. Στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν κι εκείνοι οπαδοί της Μπαρτσελόνα. Αντιλαμβάνονταν, περισσότερο από τον καθέναν, τι σήμαινε για τον σύλλογο το Barça TV, το οποίο διατηρεί στο αρχείο του τις πρώτες εικόνες που υπάρχουν από τον Μέσι (όταν ήταν πιτσιρικάς στις ακαδημίες της «Μασία»), από το παρθενικό του (φιλικό) ματς με την ανδρική ομάδα, αλλά και από τα βήματα αρκετών, ακόμη, θρυλικών παικτών, όπως ο Τσάβι, ο Αντρές Ινιέστα, ο Κάρλες Πουγιόλ, ή ο Ζεράρ Πικέ, προς την καθιέρωση.

Ενα από τα ιδρυτικά στελέχη του καναλιού, ο Ζάουμε Μαρκέτ, είναι η φωνή που περιγράφει τα παιχνίδια του Μέσι από τα 14 του χρόνια. Κάποια από αυτά τα βίντεο έχουν γίνει viral στα social media. Ο ίδιος έχει πάρει και τις πρώτες συνεντεύξεις του μικρού «μάγου», πολλά χρόνια πριν τον γνωρίσει όλος ο Κόσμος. Μίλησε στο Athletic, δηλώνοντας περήφανος για την πορεία που διέγραψε το Barça TV. Οπως είπε, στην αρχή έμοιαζε με ένα τοπικό, πειρατικό κανάλι, όμως σύντομα κατάφερε να εκπέμπει καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, μεταδίδοντας σε όλο τον πλανήτη ειδήσεις και θέματα από όλα τα αθλητικά τμήματα της Μπαρτσελόνα. «Κάποτε, ο Κόσμος έβλεπε έναν νεαρό παίκτη στην ομάδα μας, και κανείς δεν ήξερε ποιος είναι. Εφέτος είδαν τον Γιαμίλ Λαμάλ, που έκανε το ντεμπούτο του στα 15, και τον αναγνώρισαν».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, και ενώ τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της Μπαρτσελόνα ήταν γνωστά, ο Ταρές φιλοξένησε στην εκπομπή του, στο Barça TV, τον πρόεδρο, Τζουάν Λαπόρτα. Τον ρώτησε, μεταξύ άλλων, τι θα έφερνε το 2023 για τους εργαζόμενους στα media του συλλόγου. Εκείνος, αντί άλλης απάντησης, δήλωσε «πολύ περήφανος για εκείνους». Ολοι κατάλαβαν, τι τους περίμενε. Οι φήμες έκαναν λόγο για 30-40 απολύσεις. Κανείς δεν φανταζόταν ότι το κανάλι θα έκλεινε. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ανερχόταν στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα είχαν πέσει στα 2 εκατ. ευρώ. Για την Μπαρτσελόνα, που έπρεπε να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό πλάνο οικονομικής επιβίωσης, ήταν, πλέον, μια περιττή πολυτέλεια.

Από τους 150 εργαζόμενους στο Barça TV, 14 ήταν υπάλληλοι της εταιρείας Barça Studios, και περιλαμβάνονταν στο μισθολόγιο του συλλόγου. Αλλοι 94 πληρώνονταν από την TBSC Barcelona Producciones SLU (Telefonica), η οποία από το 2015 εκτελούσε τις παραγωγές και τη διαχείριση του καναλιού. Τώρα, οι περισσότεροι θα μείνουν άνεργοι.

«Χρειαζόμαστε ένα κανάλι που θα αποφέρει κέρδος, άρα πρέπει να βρούμε έναν άλλον τρόπο για να κάνουμε αυτή τη δουλειά», τόνισε ο Λαπόρτα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Esport3. Η ιδέα που φαίνεται να επικρατεί, είναι η μετάδοση του οπτικοακουστικού περιεχομένου σε streaming, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Barça Studios. Για να αξιοποιηθεί και η τεράστια δυναμική του συλλόγου στα social media.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...