919
| Alexandros Michailidis / SOOC

Απάντηση υπ. Εσωτερικών σε ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων: Θέλετε να ψηφίζουν μόλις 18.000 άνθρωποι;

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 15:39
|Alexandros Michailidis / SOOC

Απάντηση υπ. Εσωτερικών σε ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων: Θέλετε να ψηφίζουν μόλις 18.000 άνθρωποι;

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 15:39

Ζήτημα χρόνου και χώρου διαλόγου για το σχέδιο νόμου που προβλέπει την άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντηση ενημέρωσης με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, την υπουργό Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτής υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο.

Συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ξεκίνησε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με

Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, οι δύο υπουργοί κατέθεσαν την πρόταση, η οποία είναι ακριβώς ίδια με το αρχικό νομοσχέδιο του Βορίδη που κατατέθηκε τον 4.2021 και δεν είχε υιοθετηθεί.

«Το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι σημαντικό και εμείς θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν, διότι εκ του αποτελέσματος η πρόταση που τελικά προκρίθηκε με τον νόμο 4648/2019 δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα», σχολίαζαν, ενώ «η πρόταση που είχε καταθέσει ο  ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή το 2018 εξασφάλιζε και το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι και ήταν σύμφωνη με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Εξάλλου αυτή η πρόταση είχε κατατεθεί και από τον κ. Γεραπετρίτη το 2017 στην έκθεση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Τέλος ζητείται να ληφθεί μέριμνα και για τους εκλογείς εσωτερικού που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους λόγω εργασίας τους σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους κάτι που όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, συνετέλεσε στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές.

Με τη σειρά τους, απαντώντας στις ανωτέρω παρατηρήσεις, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, επεσήμαιναν ότι «αναφορικά με το θέμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντικείμενο συζήτησης επί του παρόντος αφορά μία και μόνο πτυχή της διαδικασίας: Αν θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων. Δεν ανοίγει η κουβέντα συνολικά για το εκλογικό σύστημα. Εξάλλου το ισχύον εκλογικό σύστημα διασφαλίζει στους Ελληνες της Διασποράς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι».

Το  ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν τα κόμματα, και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ -υπογραμμίζεται- είναι το εξής: Θέλουν να ψηφίζουν μόλις 18.000 άνθρωποι ή θέλουν να ψηφίζει ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός;

Οσο για το «ζήτημα χρόνου και χώρου» που θέτουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται το ίδιο αυτό νομοθέτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενέστατης διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής διαδικασίας τόσο το 2019 όσο και το 2021. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι πρόκειται για την τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που συζητείται το θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των εκλογέων του εσωτερικού, τονίζεται ότι αυτό αποτελεί μία ξεχωριστή συζήτηση και δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου που διεξάγεται σήμερα και σχετίζεται αποκλειστικά με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Και μέσα από πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις το υπουργείο διευκρινίζεται περαιτέρω για το  προτεινόμενο νομοσχέδιο:

1. Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο σχετικά με τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα;

Αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην άσκηση εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και είτε ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών.

Το 2019 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισηγείται νόμο σύμφωνα με τον οποίο για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες που μόνιμα ή προσωρινά βρίσκονται στο εξωτερικό, αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού και άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από το εξωτερικό. Προκειμένου να ισχύσει η ρύθμιση, έπρεπε να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 (εκ των 300) Βουλευτών. Στο πλαίσιο επίτευξης της απαραίτητης συναίνεσης 200 τουλάχιστον Βουλευτών, θεσπίσθηκαν – κατόπιν προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης – επιπλέον προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικό, δηλ. να έχουν διαμείνει συνολικά 2 έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Αυτοί οι περιορισμοί όμως κατέστησαν δυσχερή τη συμμετοχή στις εκλογές για τη μεγάλη πλειονότητα των εκλογέων, και ακριβώς γι’ αυτό προτείνεται η κατάργησή τους.

2. Ποιους αφορά αυτό το νομοσχέδιο;

Αφορά Έλληνες πολίτες οι οποίοι

– είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού

– είτε τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών

και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Δίνεται συνεπώς η δυνατότητα σε όλους αυτούς τους Έλληνες πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς.

3. Γιατί είναι σημαντικό να μην υπάρχουν περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό;

Για την ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης των εκλογέων, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους ή της πρόσκαιρης απουσίας τους από τη χώρα.

4. Το Σύνταγμα προβλέπει το να μην υπάρχουν περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικό;

Ναι. Το Σύνταγμα, στο άρθρο 54 παρ. 4, δίνει τη δυνατότητα αλλά όχι την υποχρέωση για τη θέσπιση περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό. Επαφίεται συνεπώς στη Βουλή των Ελλήνων το κατά πόσο θα υπάρχουν ή όχι περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος αυτού. Η πρόταση της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν πλέον περιορισμοί, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ισότιμη μεταχείριση του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος. Εξάλλου, οι συμπολίτες μας αυτοί μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν χωρίς κανένα περιορισμό. Πλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό δίχως περιορισμούς.

5. Γιατί πρόκειται για ιστορική ευκαιρία η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου;

Γιατί είναι ζήτημα σεβασμού στο βασικό δημοκρατικό δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό. Οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Έχουμε χρέος να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία, γι’ αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε Βουλευτή. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, πέρα και πάνω από κόμματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...