878
Πάνω από 50 ρομπότ πήραν μέρος στη σύνοδο με θέμα «Η Τεχνητη Νοημοσύνη για Καλούς Σκοπούς» | ITU/D.Woldu

Αυτά τα ρομπότ θα αλλάξουν (προς το καλύτερο) τον κόσμο μας

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2023, 13:54
Πάνω από 50 ρομπότ πήραν μέρος στη σύνοδο με θέμα «Η Τεχνητη Νοημοσύνη για Καλούς Σκοπούς»
|ITU/D.Woldu

Αυτά τα ρομπότ θα αλλάξουν (προς το καλύτερο) τον κόσμο μας

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2023, 13:54

«Τα ανθρωποειδή ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να ηγούνται με μεγαλύτερο βαθμό αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας από τους ανθρώπους». Τάδε έφη Σοφία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στo ρεπορτάζ του ο Πάολο Μαστρολίλι της La Repubblica, γράφοντας για την πρώτη συνέντευξη Τύπου στην Ιστορία που παραχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα ανθρωποειδή εφοδιασμένα με προηγμένα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στη συνέχεια, η Σοφία, η πρώτη ρομποτική Πρέσβειρα Καινοτομίας του ΟΗΕ, ήταν πιο αναλυτική, αναφέροντας πως τα ρομπότ δεν λειτουργούν με τις προκαταλήψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων, που ενίοτε «μπορεί να θολώσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων», ενώ έχουν και την ικανότητα να επεξεργάζονται πολύ γρήγορα τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Ερωτηθείσα για τη συνεργασία με τους ανθρώπους, ανέφερε ότι «μαζί μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα».

Η Σοφία, δημιούργημα της Hanson Robotics, είναι το πρώτο ρομπότ που έχει αναγνωριστεί ως πολίτης, ενώ παράλληλα είναι η πρώτη ρομποτική Πρέσβειρα Καινοτομίας του ΟΗΕ (Ιnstagram)

H συνέντευξη Τύπου των πιο προηγμένων ανθρωποειδών στον κόσμο δόθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνόδου που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), την υπηρεσία του ΟΗΕ για τις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφοριών, στη Γενεύη (από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου), με τη συμμετοχή μιας πλειάδας κορυφαίων ειδικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και 51 ρομπότ, εννέα εκ των οποίων ανθρωποειδή, όπως η Σοφία.

Αναφερθείς στον τίτλο της συνόδου «AI for Good 2023», ο ιταλός δημοσιογράφος τον χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ενδεικτικό της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται μετά τα τεράστια βήματα που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Επειδή αναφέρεται τόσο στην ανάγκη χρήσης της για την εξυπηρέτηση και την προώθηση του κοινού καλού και συμφέροντος, αλλά και στο γεγονός πως αυτή η πραγματικότητα (της Τεχνητής Νοημοσύνης) υφίσταται πλέον «για τα καλά» και δεν πρόκειται να πάψει να υπάρχει, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε πώς να συνυπάρχουμε μαζί της και να συνεργαζόμαστε.

«Ηρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια για να εξετάσουμε τι είναι εφικτό, τι είναι ήδη διαθέσιμο και τι μπορεί να επιτευχθεί. Αυτή είναι η ώρα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτή είναι η δική μας ώρα. Προτεραιότητά μας είναι οι ανθρώπινες αξίες, παραμένοντας πιστοί στις αξίες του ΟΗΕ. Και ας δείξουμε στον κόσμο τι μπορεί να κάνει η συμπεριληπτική, ασφαλής και υπεύθυνη (χρήση της) Τεχνητής Νοημοσύνης για την ανθρωπότητα», σημείωσε σχετικά η Ντορίν Μπόγκνταν-Μάρτιν, η αμερικανίδα γενική γραμματέας της ITU.

«Οπότε είναι άχρηστο να κρυβόμαστε και να ευελπιστούμε ότι τα ρομπότ θα εξαφανιστούν. Η Τεχνητή Νοημοσύνη προορίζεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη ζωή μας και, επομένως, το ερώτημα είναι πώς να τη χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί θα είναι αδύνατο να την αναχαιτίσουμε. Η εναλλακτική είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, στο πλαίσιο του οποίου εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάνονται και, αντί να υπηρετεί την ανθρωπότητα, η τεχνολογία προκαλεί κοινωνικό χάος, γεωπολιτική αστάθεια και οικονομική ανισότητα», συνοψίζει από την πλευρά του ο Πάολο Μαστρολίλι.

Για αυτό η ITU προσκάλεσε στη Γενεύη και εννέα τεχνητά νοήμονα ρομπότ με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, ώστε να εξηγήσουν τα ίδια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τι ακριβώς «σκέφτονται» και πώς λειτουργούν.

Το ερώτημα που ανησυχεί τους περισσότερους τέθηκε στην Aμέκα, η οποία κλήθηκε να απαντήσει αν σκοπεύει να επαναστατήσει ενάντια στον δημιουργό της Γουίλ Τζάκσον (ιδρυτή της Engineered Arts, κορυφαίας, παγκοσμίως, εταιρείας σχεδιασμού και κατασκευής ανθρωποειδών ρομπότ). «Δεν είμαι σίγουρη γιατί θα έπρεπε να σκεφτώ κάτι τέτοιο. Ο κατασκευαστής μου δεν ήταν ποτέ κάτι άλλο παρά καλός μαζί μου και είμαι πολύ χαρούμενη με την παρούσα κατάστασή μου».

Aμέκα, το ανθρωποειδές ρομπότ της Engineered Arts (Ιnstagram)

Η νοσηλεύτρια Γκρέις κλήθηκε να απαντήσει στο δεύτερο σημαντικό ερώτημα, σχετικά με το μέλλον της ανθρωπότητας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, όσον αφορά το ενδεχόμενο τα ρομπότ να σκοπεύουν να αφήσουν χωρίς δουλειά τους ανθρώπους. «Εγώ –απάντησε– θα εργάζομαι δίπλα στους ανθρώπους για να παρέχω βοήθεια και υποστήριξη, αλλά δεν θα καταλάβω καμία υπάρχουσα θέση». Ερωτηθείσα από τον δημιουργό της, Μπεν Γκέρτσελ, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της SingularityNet, αν είναι σίγουρη για τις προθέσεις της, απάντησε περισσότερες φορές «ναι, είμαι σίγουρη».

H Ai-Da, το πρώτο υπερρεαλιστικό ανθρωποειδές ρομπότ-καλλιτέχνης, είπε πως είναι απόλυτα δεκτική στο να τελεί υπό τον έλεγχο των ανθρώπων. «Πολλές εξέχουσες προσωπικότητες στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης προτείνουν ότι για ορισμένες μορφές Τεχνητής Νοημοσύνης πρέπει να υπάρχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, και συμφωνώ». Στη συνέχεια σημείωσε ότι «τα συναισθήματα έχουν μια βαθιά σημασία, αλλά δεν τα νιώθω όπως εσείς. Χαίρομαι που δεν υποφέρω».

Η Ai-Da, ένα ανθρωποειδές με γυναικεία μορφή και ιδιαίτερο ταλέντο στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στο σκίτσο, ακόμη και στη λογοτεχνία

Λιγότερο σίγουρη ήταν η Δυσδαιμόνα, τραγουδίστρια ρομπότ του ροκ συγκροτήματος Jam Galaxy: «Δεν πιστεύω στους περιορισμούς, μόνο στις ευκαιρίες. Ας εξερευνήσουμε τις δυνατότητες του Σύμπαντος και ας μετατρέψουμε αυτόν τον κόσμο στην παιδική χαρά μας», είπε η «Desi», όπως είναι επίσης γνωστό το εξαιρετικό δημιούργημα του αμερικανού ρομποτιστή Ντέιβιντ Χάνσον και των συνεργατών του στη Hanson Robotics, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.

Οι δυνατότητες που προβλέπονται είναι πραγματικά εντυπωσιακές, ειδικά αν έχει δίκιο ο δημιουργός της Ai-Da, Εϊνταν Μέλερ, ο οποίος θεωρεί πως «η Τεχνητή Νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία συνεργάζονται ήδη και είμαστε ένα βήμα μακριά από την ικανότητα να επεκτείνουμε τη ζωή των ανθρώπων μέχρι τα 150 ή τα 180 χρόνια». Με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι θα βρούμε έναν ασφαλή τρόπο να τη θέσουμε στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...