304
Ο Τζέικ Σάλιβαν μιλά στους δημοσιογράφους (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ θα χαράξει τον δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας χωρίς χρονοδιάγραμμα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 10:54
Ο Τζέικ Σάλιβαν μιλά στους δημοσιογράφους (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ θα χαράξει τον δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας χωρίς χρονοδιάγραμμα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 10:54

Το NATO θα χαράξει «δρόμο μεταρρυθμίσεων» για την Ουκρανία ώστε να μπορέσει να προσχωρήσει στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά χωρίς «χρονοδιάγραμμα», δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως την Τετάρτη θα συναντηθεί ο Τζο Μπάιντεν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Σάλιβαν απέκλεισε οποιαδήποτε άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο NATO λόγω της επίθεσης της Μόσχας, σημειώνοντας ότι αυτό «θα οδηγήσει το NATO σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Επίσης πρόσθεσε ότι υπάρχει «πολλή και καλή θέληση» από την πλευρά των συμμάχων που συναντώνται στην σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, ενώ ο Ζελένσκι ζητεί «σαφή ένδειξη» από τους Δυτικούς όσον αφορά τις προοπτικές προσχώρησης της χώρας του στο NATO.

«Το θέμα είναι, ποιος είναι ο δρόμος;», συνέχισε ο αμερικανός αξιωματούχος. «Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία», πρόσθεσε, καθώς οι σύμμαχοι εργάζονται πάνω σε ένα τελικό ανακοινωθέν για να βρεθεί διατύπωση που να ικανοποιεί όλα τα μέλη.

Πέραν του ζητήματος της ένταξης, οι 31 χώρες μέλη του NATO συζητούν μέτρα με στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας, πέραν της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στη χώρα.

Ο Σάλιβαν διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντηση του Μπάιντεν με τον ουκρανό πρόεδρο.

Αντιδρά ο Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ήταν παράλογο αν δεν δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

«Είναι άνευ προηγουμένου και παράλογο όταν δεν ορίζεται χρονοδιάγραμμα, ούτε για την πρόσκληση (ένταξης στο ΝΑΤΟ), ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας. Ενώ την ίδια στιγμή προστίθεται ακόμη για την πρόσκληση της Ουκρανίας η ασαφής διατύπωση περί συνθηκών », έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Ο ίδιος είπε ότι η επίμονη αβεβαιότητα σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα παράσχει στη Ρωσία ένα «κίνητρο για να συνεχίσει την τρομοκρατία της».

Ο Ζελένσκι κατέληξε: «Η αβεβαιότητα είναι αδυναμία. Και θα το συζητήσω ανοιχτά σε αυτή τη σύνοδο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...