467
Καλλιτεχνική αναπαράσταση των εγκαταστάσεων σε ένα από τα τρία σημεία του Σηκουάνα όπου θα επιτρέπεται το κολύμπι | Paris Hotel De Ville

Παρίσι: Μπάνιο στον Σηκουάνα χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2023, 10:36
Καλλιτεχνική αναπαράσταση των εγκαταστάσεων σε ένα από τα τρία σημεία του Σηκουάνα όπου θα επιτρέπεται το κολύμπι
|Paris Hotel De Ville

Παρίσι: Μπάνιο στον Σηκουάνα χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2023, 10:36

Πριν από 25 χρόνια, ο Ζακ Σιράκ είχε υποσχεθεί στους Παριζιάνους ότι θα κάνουν μπάνιο στον Σηκουάνα σε μία τριετία, κάτι βέβαια που δεν έγινε ποτέ. Τώρα όμως, η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας διαβεβαίωσε τους κατοίκους της ότι τρεις ζώνες του ποταμού θα ανοίξουν στους λουόμενους το 2025.

Πρόκειται για τρία σημεία,, στο Ile Saint-Louis στο κέντρο της πόλης, στην Quai de Grenelle, στο 15ο διαμέρισμα προς τα δυτικά και στο Bercy στο 12ο διαμέρισμα στα ανατολικά.

Στα σημεία θα υπάρχουν ναυαγοσώστες και σημαδούρες, όπως δήλωσε η Αν Ινταλγκό.

Οι ζώνες κολύμβησης θα είναι επίσης «προσβάσιμες από πλωτήρες και εξοπλισμένες στις αποβάθρες με χώρους όπου οι κολυμβητές θα μπορούν να αλλάζουν, να κάνουν ντους και να διατηρούν τα υπάρχοντά τους ασφαλή», ανέφερε το δημαρχείο σε ανακοίνωσή του.

Η Ινταλγκό δήλωσε ότι θέλει το κολύμπι στον Σηκουάνα να είναι μια «σημαντική κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού του 2024, στους οποίους ο ποταμός θα εμφανιστεί ως σκηνή της τελετής έναρξης και σε τρεις υδρόβιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του τριάθλου.

Η Ινταλγκό, η οποία είναι δήμαρχος του Παρισιού από το 2014 και ήταν υποψήφια για την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2022, ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει τους αντιδήμαρχους της «να κάνουν την πρώτη βουτιά» και να υπόσχονται ότι «σύντομα θα είναι η σειρά σας –και η δική μου».

Κάθε καλοκαίρι, οι όχθες του Σηκουάνα στο Παρίσι μετατρέπονται σε παραλία με άμμο και ομπρέλες – EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Το μπάνιο στον Σηκουάνα έχει απαγορευτεί από το 1923, όταν οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν τα ανοιχτά σκάφη κολύμβησης που ήταν στις αποβάθρες λόγω του κινδύνου από την κυκλοφορία άλλων σκαφών και την ταχεία επιδείνωση της ποιότητας των υδάτων.

Ωστόσο, ένα έργο καθαρισμού των υδάτων ύψους 1,4 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία επτά χρόνια, αποδίδει καρπούς, λένε οι αρχές, με τακτικές δοκιμές πέρυσι που έδειξαν τα βακτήρια που μεταδίδονται από το νερό -κυρίως E coli και εντερόκοκκους– να βρίσκονται σε ασφαλή επίπεδα για κολύμπι το 90% του χρόνου.

Μόνο μετά από περιόδους ιδιαίτερα έντονων βροχοπτώσεων είναι κακή η ποιότητα του νερού και μόνο για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, λένε οι αρχές.

Εκτεταμένες δοκιμές θα πραγματοποιούνται καθημερινά όταν ο ποταμός ανοίξει επίσημα για κολύμβηση, σύμφωνα με τον δήμο.

Ενα ζευγάρι κάνει πικνίκ στις όχθες του Σηκουάνα / Reuters

Για να καθαρίσουν τον Σηκουλάνα, οι αρχές έλαβαν αυστηρά μέτρα για σπίτια, σκάφη και επιχειρήσεις που έριχναν τα λύματα στον ποταμό.

Παράλληλα, βελτίωσαν την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και κατασκεύασαν μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης για να σταματήσουν τα λύματα να χύνονται στο ποτάμι μετά από βροχή.

Με τις θερμοκρασίες να προβλέπεται να φτάνουν ακόμα και τους 50 βαθμούς το καλοκαίρι μέχρι το 2050, το κολύμπι στον Σηκουάνα θα βοηθήσει τη γαλλική πρωτεύουσα να είναι πιο βιώσιμη στο μέλλον, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...