699
Κάρτερ, Μπάιντεν, Μπους, Ομπάμα: είχαν προγόνους δουλοκτήτες | Creative Protagon

Το μεγάλο (και σκοτεινό) «οικογενειακό» μυστικό των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2023, 19:54
Κάρτερ, Μπάιντεν, Μπους, Ομπάμα: είχαν προγόνους δουλοκτήτες
|Creative Protagon

Το μεγάλο (και σκοτεινό) «οικογενειακό» μυστικό των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2023, 19:54

Ο Τζο Μπάιντεν αλλά και ο Τζίμι Κάρτερ, όπως επίσης ο Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ, ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα (από την πλευρά της μητέρας του), όλοι, δηλαδή, οι εν ζωή αμερικανοί πρόεδροι –εκτός από τον Τραμπ– κατάγονται από προγόνους που είχαν στην κατοχή τους σκλάβους.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελεί εξαίρεση επειδή οι δικοί του πρόγονοι μετανάστευσαν στην Αμερική μετά την κατάργηση της δουλείας. Μαύρους είχαν υπόδουλους και οι πρόγονοι δύο εκ των εννέα μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, έντεκα κυβερνητών αλλά και εκατό μελών του κοινοβουλίου, γερουσιαστών και βουλευτών.

«Το λαξευμένο κομμάτι ψαμμίτη στο κέντρο επισκεπτών του Καπιτωλίου των ΗΠΑ υπενθυμίζει ότι ο οίκος του Κογκρέσου του έθνους χτίστηκε εν μέρει από υπόδουλους μαύρους. Σε μια χάλκινη πλάκα αναφέρεται πως ο ογκόλιθος που αρχικά ήταν μέρος του εξωτερικού του κτιρίου “θυμίζει και τιμά τον σημαντικό ρόλο τους στην ανέγερση του Καπιτωλίου”» αναφέρουν οι δημοσιογράφοι του Reuters, παρουσιάζοντας τα ευρήματα εκτενούς έρευνας που εκπόνησαν από κοινού με αμερικανούς πανεπιστημιακούς.

Ωστόσο, «πολλοί νομοθέτες δεν χρειάζεται να ψάξουν πέρα από τις οικογενειακές τους ιστορίες για να εντοπίσουν μια πολύ πιο προσωπική σχέση με τη δουλεία στην Αμερική, ένα βάναυσο σύστημα καταπίεσης που οδήγησε στην πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην ιστορία των ΗΠΑ», προσθέτουν.

Οσον αφορά του γερουσιαστές, 28 από τους 100 συνολικά έχουν στο γενεαλογικό τους δέντρο τουλάχιστον έναν δουλοκτήτη, Ρεπουμπλικανοί αλλά και Δημοκρατικοί, μερικοί εκ των πιο ισχυρών πολιτικών στις ΗΠΑ, όπως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, πρώην υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, και ο Μιτς Μακόνελ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.

Οι δημοσιογράφοι του Reuters διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον το 8% των Δημοκρατικών στο τελευταίο Κογκρέσο και το 28% των Ρεπουμπλικανών έχουν τέτοιους προγόνους. Το υψηλό ποσοστό των δεύτερων αντανακλά την ισχύ του κόμματος στον Νότο. Παρότι οι λευκοί υποδούλωσαν τους μαύρους σε όλες τις Πολιτείες της Βόρειας Αμερικής, στις παραμονές του Εμφυλίου Πολέμου η δουλεία ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου ζήτημα του Νότου.

Το 2022 οι κυβερνήτες 11 εκ των 52 αμερικανικών Πολιτειών ήταν επίσης απόγονοι δουλοκτητών. Από αυτές τις 11 Πολιτείες, οι οκτώ ανήκαν στις έντεκα Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες αποσχίστηκαν από την Ενωση και διεξήγαγαν πόλεμο με στόχο τη συνέχιση της δουλείας. Δύο κυβερνήτες με προγόνους δουλοκτήτες διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος: ο Εϊσα Χάτσινσον, πρώην κυβερνήτης του Αρκανσο, και ο Νταγκ Μπέργκαμ της Βόρειας Ντακότα.

Ενδεικτική των «οικογενειακών» δεσμών μεταξύ της πολιτικής ελίτ των ΗΠΑ και της δουλείας, του αποκαλούμενου «προπατορικού αμαρτήματος» της Αμερικής, είναι η περίπτωση της Νότιας Καρολίνας, από όπου ξεκίνησε ο αμερικανικός Εμφύλιος: καθένας από τους εννέα αντιπροσώπους της Πολιτείας στο τελευταίο Κογκρέσο έχει έναν προγονικό δεσμό με τη δουλεία.

Οι δύο αφροαμερικανοί αντιπρόσωποι της Πολιτείας, ο γερουσιαστής και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Τιμ Σκοτ και ο βουλευτής Τζέιμς Κλάιμπερν, ένας Δημοκρατικός με μεγάλη επιρροή, έχουν προγόνους που ήταν σκλάβοι. Οσον αφορά τους επτά λευκούς νομοθέτες που υπηρέτησαν στο 117ο Κογκρέσο (Ιανουάριος 2021 – Ιανουάριος 2023), όλοι τους είναι απόγονοι δουλοκτητών, όπως άλλωστε και ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Πολιτείας, Χένρι Μακμάστερ.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η έρευνα του Reuters αποκαλύπτει πόσο στενά συνυφασμένες εξακολουθούν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με τον θεσμό της δουλείας, μεταξύ άλλων και μέσω των «ανθρώπων που θεσπίζουν τους νόμους που διέπουν τη χώρα μας», δήλωσε ο Χένρι Λούις Γκέιτς Τζούνιορ, καθηγητής στο Χάρβαρντ με ειδίκευση στις αφρικανικές και αφροαμερικανικές μελέτες και παρουσιαστής της δημοφιλούς τηλεοπτικής γενεαλογικής εκπομπής «Finding Your Roots», στο PBS.

Ο Γκέιτς υπογράμμισε ότι ο εντοπισμός αυτών των οικογενειακών δεσμών κορυφαίων αμερικανών πολιτικών «δεν είναι άλλο ένα κεφάλαιο στο παιχνίδι των ευθυνών. Δεν κληρονομούμε ενοχές για τις πράξεις των προγόνων μας. Είναι απλώς για να δηλώσουμε “Δείτε πόσο στενά συνδεδεμένοι είμαστε με τον θεσμό της δουλείας και πώς επηρέασε τη ζωή των προγόνων των ανθρώπων που μας εκπροσωπούν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σήμερα”. Αυτή είναι μια ευκαιρία μάθησης για κάθε άτομο. Είναι επίσης μια ευκαιρία μάθησης για την εκλογική τους περιφέρεια και για τον αμερικανικό λαό συνολικά».

Φυσικά, πέρα από τους πολιτικούς ηγέτες που εντόπισε το Reuters, «υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικανοί που είναι επίσης απόγονοι σκλάβων», σημείωσε ο Τόνι Μπάροουζ, γενεαλόγος που ειδικεύεται στο να συνδράμει μαύρους Αμερικανούς να εντοπίζουν τις ρίζες τους. Μεταξύ των μελετητών δεν υπάρχει, ωστόσο, συμφωνία όσον αφορά τον ακριβή αριθμό εν ζωή Αμερικανών που έχουν προγόνους δουλοκτήτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...