434
Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ανδρών, και πάλι σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2021 | ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/DMITRIS PAPAMITSOS

«Κλείδωσε» για τις 12 Ιουλίου το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 21:31
Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ανδρών, και πάλι σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2021
|ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/DMITRIS PAPAMITSOS

«Κλείδωσε» για τις 12 Ιουλίου το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 21:31

Για τις 12 Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη, «κλείδωσε» το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Η συνάντηση τους θα λάβει χώρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, κατά το μεσημέρι, ωστόσο ο έλληνας Πρωθυπουργός και ο τούρκος πρόεδρος δεν θα είναι μόνοι τους, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Στο πλευρό του Πρωθυπουργού θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ενώ κατά πάσα πιθανότητα παρούσα θα είναι και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, η Αννα Μαρία Μπούρα –η ακριβής σύνθεση θα γίνει γνωστή τις αμέσως επόμενες ώρες.

Από πλευράς Τουρκίας, πλάι στον Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο στενός σύμβουλος του τούρκου προέδρου και εκπρόσωπος Τύπου Τσαγατάι Κιλίτς αλλά και ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, στην περίπτωση που αποφασιστεί να λάβουν μέρος διευρυμένες αντιπροσωπείες.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Η Αθήνα προσδοκά να διατηρηθούν χαμηλά οι τόνοι, όπως έγινε μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, και να συνεχιστεί η ομαλοποίηση των σχέσεων, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει η Αγκυρα να μη θέτει ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την ελληνική πλευρά, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ανέφερε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού. Θα πρέπει, δηλαδή, η τουρκική πλευρά να κάνει «ένα βήμα πίσω» από αυτές τις προκλήσεις.

Εξάλλου η Αθήνα πιστεύει ότι υπάρχουν ζητήματα «θετικής ατζέντας» στα οποία μπορούν να προχωρήσουν οι συζητήσεις, όπως είναι η οικονομία, το διμερές εμπόριο, ή τα ζητήματα πολιτικής προστασίας που αναδείχθηκαν με τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται δε πως η ελληνική πλευρά συζητάει μόνο μια διαφορά με την Τουρκία, τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ, με τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει την Πέμπτη στη Βουλή ότι για το θέμα αυτό το Δικαστήριο της Χάγης θα μπορούσε να είναι μια διέξοδος.

Τι λέει η Αγκυρα

Στην τουρκική πλευρά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επικείμενη συνάντηση, ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. «Θα δοθούν οι εντολές από τους δυο ηγέτες και αρμόδιοι θα ελέγχουν την πρόοδο σε συγκεκριμένα ζητήματα», τονίζεται. Βασικό θέμα είναι η υφαλοκρηπίδα, ωστόσο στην Αγκυρα, θεωρούν ότι υπάρχουν «πολλαπλά ζητήματα που την επηρεάζουν», και θα τεθούν στο τραπέζι.

Στη γείτονα περιμένουν «αποφασιστικά βήματα» από την ελληνική πλευρά, και εκτιμούν ότι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να δώσει τις κατάλληλες εντολές.

Δεν αποκλείεται, τέλος, οι Κυριάκος Μητσοτάκς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποφασίσουν για επομένη συνάντηση τους, στον απόηχο του τετ α τετ της Τετάρτης. Αυτό θα εξαρτηθεί από το κλίμα, ωστόσο οι πληροφορίες του Μανώλη Κωστίδη ανέφεραν ότι η προσυνεννόηση που γίνεται ενόψει της Συνόδου έχει ήδη θετικό πρόσημο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...