317
Tουρίστες σχολιάζουν μια λέαινα στην επαρχία Μπουμαλάνγκα της Νότιας Αφρικής | David Silverman/Getty Images

Νότια Αφρική: Χιλιάδες λιοντάρια εκτρέφονται προς τέρψιν των τουριστών

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 09:20
Tουρίστες σχολιάζουν μια λέαινα στην επαρχία Μπουμαλάνγκα της Νότιας Αφρικής
|David Silverman/Getty Images

Νότια Αφρική: Χιλιάδες λιοντάρια εκτρέφονται προς τέρψιν των τουριστών

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 09:20

Ενα μακροσκελές άρθρο στο The Conversation αποκαλύπτει μια ελάχιστα γνωστή αλλά παραπάνω από αμφιλεγόμενη βιομηχανία στυγνής εκμετάλλευσης άγριων ζώων. Εδώ και πολλά χρόνια (από το 1990) στη Νότια Αφρική εκτρέφονται χιλιάδες λιοντάρια προς τέρψιν τουριστών, αλλά και κυνηγών που επιθυμούν διακαώς να αποκτήσουν το κατεξοχήν τρόπαιο του βάναυσου χόμπι τους.

Επιδεικνύονται ως αξιοθέατα σε αλλοδαπούς τουρίστες (για παράδειγμα, σε ορισμένα θέρετρα προσφέρεται η δυνατότητα ενός περιπάτου συνοδεία λιονταριών, ενώ όποιος το επιθυμεί μπορεί ακόμα και να χαϊδέψει λιονταράκια) και χρησιμοποιούνται ως θηράματα σε σαφάρι που διοργανώνονται σε ορισμένα ιδιωτικά καταφύγια, με τα λιοντάρια, όμως, να αφήνονται ελεύθερα σε περιφραγμένους χώρους, δίχως δηλαδή να μπορούν να ξεφύγουν από τους επίδοξους και ασυνείδητους θηρευτές τους.

Εκτρέφονται επίσης στο όνομα της αποκαλούμενης «παραδοσιακής ιατρικής», με διάφορα μέλη του σώματός τους, κυρίως τα οστά τους, να είναι περιζήτητα, τόσο στη Νότια Αφρική όσο και σε διάφορες περιοχές της Νότιας Ασίας, όπου εξάγονται συστηματικά (στις 23 Ιουνίου, στο διεθνές αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ συνελήφθη ένας με πέντε κουφάρια λιονταριών στις βαλίτσες του. Επρόκειτο να επιβιβαστεί σε μια πτήση για Βιετνάμ. Σύμφωνα με απόφαση του 2019 που έλαβε ανώτατο δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, η εξαγωγή λιονταρίσιων σκελετών είναι παράνομη).

Επί του ζητήματος βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεθνής εκστρατεία ονόματι Blood Lions, οι φορείς της οποίας προέβησαν και στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, καταγγέλλοντας την εκμετάλλευση των λιονταριών που εκτρέφονται για «ανήθικες και ύπουλες πρακτικές» συνδεδεμένες με τον τουρισμό.

«Υπάρχουν (ολοένα περισσότερα) επιστημονικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η βιομηχανία εκτροφής λιονταριών σε αιχμαλωσία στη Νότια Αφρική αποτελεί πραγματικό και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία χιλιάδων τουριστών, εργαζομένων στον κλάδο και κοινοτήτων, λόγω των ζωονόσων» προειδοποιούν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2019, περίπου 8.000 λιοντάρια εκτρέφονται σε περισσότερες από 350 εγκαταστάσεις στη Νότια Αφρική. Ο σημερινός άγριος πληθυσμός στη χώρα υπολογίζεται σε περίπου 3.500 λιοντάρια. Ορισμένες φάρμες εκτρέφουν και άλλα αιλουροειδή –τίγρεις, γατόπαρδους, λεοπαρδάλεις, ιαγουάρους αλλά και διάφορα υβρίδια–, ωστόσο ο ακριβής αριθμός όλων των αιλουροειδών που εκτρέφονται στη Νότια Αφρική παραμένει άγνωστος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...