1230
Ο Κάρι Γκραντ φωτογραφίζει τη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο του 1938, έχοντας μόλις επιστρέψει από διακοπές στην Ευρώπη | GettyImages

Κάρι Γκραντ: ένας τραυματισμένος γοητευτικός άνδρας

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 22:30
Ο Κάρι Γκραντ φωτογραφίζει τη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο του 1938, έχοντας μόλις επιστρέψει από διακοπές στην Ευρώπη
|GettyImages

Κάρι Γκραντ: ένας τραυματισμένος γοητευτικός άνδρας

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 22:30

Η άγνωστη προσωπική ιστορία του Κάρι Γκραντ διαβάζεται σαν μυθιστορηματικός αγώνας επιβίωσης. Γεννημένος σε ακραία φτώχεια, ο βρετανός ηθοποιός έμαθε όταν ήταν παιδί πως η μητέρα του είχε πεθάνει. Στην πραγματικότητα, είχε τοποθετηθεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Ηταν η αρχή μιας διαδρομής ζωής γεμάτης καταστολές, αλλά και μιας εξαιρετικής πορείας προσωπικής επανεφεύρεσης.

Κατά τη διαδικασία του κάστινγκ για την τηλεοπτική σειρά «Archie» –που θα προβληθεί στο βρετανικό ITVX– με θέμα τη ζωή του Κάρι Γκραντ, η κόρη του αείμνηστου ηθοποιού, Τζένιφερ, είχε πολλά αδιαπραγμάτευτα κριτήρια, όπως αποκαλύπτει η Εμα Μπροκς στον βρετανικό Guardian. Ο ηθοποιός που θα έπαιζε τον μπαμπά της έπρεπε να είναι ευγενικός, φυσικά, σύμφωνα με τη δημόσια περσόνα του Γκραντ.

Επρεπε επίσης να είναι εγκεφαλικός –ο μπαμπάς της ήταν αθεράπευτος θιασώτης της αυτοβελτίωσης– και να την εντυπωσιάσει με έναν τρόπο που θα αντικατόπτριζε την ένταση της σχέσης της με έναν άνδρα που, στα 62 του χρόνια, εγκατέλειψε μια τεράστια καριέρα για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην ανατροφή της. Ακόμη και για τα πρότυπα του Χόλιγουντ, αυτή η τελευταία λεπτομέρεια θεωρείται εκκεντρική.

Εχουν περάσει περισσότερα από 35 χρόνια από τότε που πέθανε ο Κάρι, και για την κόρη του η θλίψη είναι ακόμα, μερικές φορές, άμεση. Η Τζένιφερ Γκραντ ήταν μωρό όταν οι γονείς της χώρισαν –μητέρα της είναι η ηθοποιός Ντάιαν Κάνον– και έζησε με τον πατέρα της μέχρι τον θάνατό του, όταν εκείνη ήταν μόλις 20 ετών.

«Πότε θα πάψει να μου λείπει;» έγραφε η Γκραντ στα απομνημονεύματά της το 2011 και, παρότι η απάντηση είναι «ποτέ», η δουλειά της στην τηλεοπτική σειρά τη βοήθησε να ολοκληρώσει το παζλ του πατέρα που γνώριζε, μέχρι τη δυσαρμονία της κρυφής καταγωγής του, καθώς και της σκληρής ανατροφής του στην Αγγλία του περασμένου αιώνα.

«Νομίζω ότι είναι μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί» λέει η 57χρονη Τζένιφερ στον Guardian, από το σπίτι της στο Λος Αντζελες, όπου ζει με τα δύο της παιδιά και εργάζεται ως ηθοποιός –πιο πρόσφατα συμμετείχε στην ταινία του Μπραντ Πιτ «Babylon». «Θα κάνει τους θεατές να εκτιμήσουν τον μπαμπά πολύ περισσότερο. Είχε καταπιέσει μέσα του τόσα πολλά πράγματα – κάποια μυστικά που δεν έπρεπε να είναι μυστικά. Δεν υπήρχε καμία ντροπή σε αυτό που έκανε ως εξάχρονο αγόρι».

Ο Κάρι Γκραντ με την τέταρτη σύζυγό του, Νταϊάν Κάνον, και την κόρη τους Τζένιφερ, σε μια επίσκεψή τους στην Αγγλία (Central Press/Getty Images)

Καμία πτυχή του παρελθόντος του δεν εμφανίστηκε στην προσωπικότητά που έβγαζε ως πρωταγωνιστής κλασικών ταινιών, όπως το «The Philadelphia Story» ή «An Affair to Remember», σχολιάζει η Μπροκς. Είναι δύσκολο να συλλάβουμε σήμερα πόσο διάσημος ήταν ο Γκραντ και τι αντιπροσώπευε: την ιδέα του εκλεπτυσμένου Αγγλου που τον έκανε τον μεγαλύτερο κινηματογραφικό αστέρα του Χόλιγουντ της προπολεμικής περιόδου, μαζί με τον Κλαρκ Γκέιμπλ και τον Τζέιμς Στιούαρτ.

Στη σειρά, σε σενάριο του Τζεφ Πόουπ (ο οποίος συνέγραψε και την υποψήφια για Οσκαρ ταινία «Philomena»), η ιστορία μετακινείται ανάμεσα στην παιδική ηλικία του Αρτσιμπαλντ Αλεξάντερ Λιτς –όπως ήταν το όνομά του τότε– και τον γνωστό, ώριμο Κάρι Γκραντ, τον οποίο με την έγκριση της κόρης του υποδύεται ο Τζέισον Αϊζακς.

Οι ιστορίες επανεφεύρεσης είναι τόσο συνηθισμένες που θεωρούνται μπανάλ στο Χόλιγουντ, αλλά αυτή του Γκραντ είναι ιδιαίτερα άγρια. Γεννήθηκε μέσα σε ακραία φτώχεια στο Μπρίστολ. Ο πατέρας του, Ελάιας, εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο ρούχων και η μητέρα του, Ελσι, ήταν μοδίστρα. Υπήρχε ένας μεγαλύτερος αδελφός που πέθανε από ασθένεια πριν γεννηθεί ο Αρτσιμπαλντ.

Ως απάντηση στη θλίψη της συζύγου του, ο Ελάιας έκλεισε την Ελσι σε ένα ίδρυμα και είπε στον επιζώντα γιο του ότι η μητέρα του είχε πεθάνει. Στη συνέχεια έδωσε τον νεαρό Αρτσι στη γιαγιά του για να τον μεγαλώσει, και εκείνος έκανε άλλη οικογένεια. Ο Κάρι θα ήταν ενήλικας πριν καταλάβει πλήρως τι είχε συμβεί, και ότι η μητέρα του ήταν ακόμα ζωντανή.

Ο Αρτσιμπαλντ πέτυχε μια εξαιρετική μεταμόρφωση: από ένα άχαρο αγόρι με δυτική, χωριάτικη βρετανική προφορά, εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους αστέρες του κινηματογράφου των δεκαετιών του 1930, του 1940 και του 1950. Ως παιδί η Τζένιφερ θυμάται ότι συναναστρεφόταν με ζωντανούς θρύλους – ο Φρανκ Σινάτρα και ο Γκρέγκορι Πεκ με τις γυναίκες τους έρχονταν κάθε χρόνο για χριστουγεννιάτικο δείπνο.

Ο πατέρας της, όπως κάθε θαυμαστής των ταινιών του γνωρίζει, ήταν το χολιγουντιανό ιδεώδες του άγγλου τζέντλεμαν: κομψός, εκλεπτυσμένος, ελαφρώς ειρωνικός στην οπτική των πραγμάτων και με μια προφορά που δεν μπορούσες ποτέ να εντοπίσεις – κάτι που η Τζένιφερ έχει εν μέρει κληρονομήσει, και αυτό φαίνεται όταν χρησιμοποιεί τη λέξη «quite» πριν από το κλασικό εγγλέζικο «lovely», παρατηρεί η δημοσιογράφος του Guardian.

Ο Κάρι δεν μίλησε στην κόρη του –και από όσο ξέρει, σε κανέναν άλλον– για το προβληματικό παρελθόν του. Μόλις τελείωσε το σχολείο εντάχθηκε σε μια ομάδα βοντβίλ που έκανε περιοδεία στις ΗΠΑ, και εκεί έκανε την σημαδιακή μετάβαση από το θέατρο στο Χόλιγουντ, αλλάζοντας το όνομά του κατόπιν συμβουλής ενός παραγωγού, όταν ήταν στα 20 του και άρχισε να εμφανίζεται σε ταινίες.

Η κόρη του Κάρι Γκραντ, Τζένιφερ, στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Babylon», όπου συμπρωταγωνιστεί στο πλευρό του Μπραντ Πιτ (Steve Granitz/FilmMagic)

Για να το πετύχει αυτό, λέει η Τζένιφερ στον Guardian, ο πατέρας της έπρεπε να καταστείλει την καταγωγή του. «Σπάνια μου μιλούσε για τη μαμά και τον μπαμπά του, ιδίως για τον δεύτερο. Κάποιες φορές αναφερόταν στην Ελσι, τη γιαγιά μου. Ολη η παραμέληση που υπέστη όταν ήταν μικρός τον οδήγησε να φροντίσει ώστε να μη συμβούν αυτά τα τραγικά πράγματα στη δική μου ζωή».

Είναι σημαντικό, λέει η Τζένιφερ, ότι παρά το γεγονός πως ο πατέρας της παντρεύτηκε πέντε φορές, εκείνη είναι το μοναχοπαίδι του, και την απέκτησε στα 60 του. Οταν οι γονείς της χώρισαν, η μητέρα της, περισσότερα από 30 χρόνια νεότερη από τον πατέρα της, έλειπε σε γυρίσματα κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Ο Γκραντ ουσιαστικά αποσύρθηκε για να μεγαλώσει την κόρη του, κάτι που εκείνη πιστεύει ότι συνδέεται με το υπόβαθρό του. Λάμβανε πολύ σοβαρά τη γονική μέριμνα και η Τζένιφερ πιστεύει ότι αντιστάθηκε στο να κάνει οικογένεια για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του «από φόβο ότι όλα θα πήγαιναν χάλια, ότι δεν μπορούσε να διατηρήσει μια σχέση, ότι δεν θα ήταν καλός γονιός. Νομίζω πως αν η μαμά μου δεν είχε πιέσει στο θέμα της τεκνοποίησης, ίσως να μην το είχε κάνει ποτέ».

Κατά το δεύτερο μισό της ζωής του υπήρξαν επίμονες φήμες σχετικά με τη σεξουαλικότητά του, τις οποίες πραγματεύεται η σειρά – και η κόρη του χαρακτηρίζει κατηγορηματικά ως λανθασμένες. Αντικρούοντας τα κουτσομπολιά στα απομνημονεύματά της, γράφει: «Δεν είδα ποτέ κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι θα το είχα καταλάβει – όχι ότι θα με πείραζε. Αλλά οφείλω να πω την αλήθεια: ο μπαμπάς ήταν γοητευτικός και είχε εξαιρετικές φιλίες, αλλά δεν φλέρταρε με άνδρες».

Ο Κάρι Γκραντ με την Γκρέις Κέλι σε φωτογραφικό πορτρέτο για την προώθηση της ταινίας του Αλφρεντ Χίτσκοκ «Το Κυνήγι του Κλέφτη» (1955) (Silver Screen Collection/Getty Images)

Πώς αντιμετώπισε, όμως, τα τραύματα των παιδικών του χρόνων; Η Τζένιφερ πιστεύει ότι, αφού μετακόμισε στις ΗΠΑ, ο ηθοποιός έκανε μια προσπάθεια να επουλώσει τα τραύματά του, η οποία διήρκεσε αρκετές δεκαετίες. «Εκανε πολλή δουλειά με τον εαυτό του» αποκαλύπτει στον Guardian. «Διάβαζε πολύ – ήταν αυτοδίδακτος και αυτό είχε τεράστια επίδραση πάνω του. Οπως και το LSD! Μου έλεγε “ξέρεις, τα παλιά καράβια και οι φάλαινες αποκτούν βαρέλια στην κοιλιά τους. Ε, το LSD με βοήθησε να απαλλαγώ από όλα αυτά τα βαρέλια”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...