354
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο της Σόφιας από την Μαρίγια Γκάμπριελ, αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης | Bulgarian Government/Handout via REUTERS

Στη Σόφια βρίσκεται ο Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 13:16
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο της Σόφιας από την Μαρίγια Γκάμπριελ, αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης
|Bulgarian Government/Handout via REUTERS

Στη Σόφια βρίσκεται ο Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 13:16

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε την Πέμπτη στη Σόφια για επίσημη επίσκεψη με στόχο κυρίως να συζητήσει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την παράδοση όπλων, καθώς η Βουλγαρία είναι μεγάλη παραγωγός στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Θα έχω συνομιλίες σε βάθος με τον πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ, θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, με αξιωματούχους της κυβέρνησης, βουλευτές, πολιτικούς και δημοσιογράφους», επεσήμανε ο Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Telegram.

Μεταξύ των ζητημάτων στα οποία θα αναφερθούν είναι «η αμυντική στήριξη, η ευρωατλαντική ενσωμάτωση (της Ουκρανίας), η σύνοδος του ΝΑΤΟ, οι εγγυήσεις ασφαλείας και η εφαρμογή της Φόρμουλας Ειρήνης (για τον τερματισμό του πολέμου)», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, που έχει εκφράσει ανοικτά τη στήριξή της στο Κίεβο, αναφέρθηκε στην άφιξη του Ζελένσκι σε σύντομη ανακοίνωση.

Η επίσκεψη του ουκρανού προέδρου στη Βουλγαρία γίνεται έναν μήνα μετά τον διορισμό φιλελεύθερης κυβέρνησης υπό τον Ντένκοφ, η οποία αποφάσισε να αλλάξει στάση έναντι του Κιέβου έπειτα από σειρά υπηρεσιακών κυβερνήσεων οι οποίες ήταν αντίθετες στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η οποία ιστορικά και πολιτισμικά συνδέεται με τη Ρωσία, είναι βαθιά διχασμένη αναφορικά με το θέμα.

Πρακτικά όμως η αμυντική βιομηχανία της Βουλγαρίας έχει αυξήσει την παραγωγή της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πέρυσι, οι εξαγωγές της έφτασαν τα τέσσερα δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2017.

Μέχρι στιγμής ο στρατιωτικός εξοπλισμός που παραγόταν στη Βουλγαρία έφτανε στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών, μια λύση που είχε βρει στην αρχή του πολέμου ο τότε πρωθυπουργός Κιρίλ Πετκόφ.

«Σχεδόν όλος (ο στρατιωτικός εξοπλισμός) που λαμβάναμε τις πρώτες μέρες του πολέμου προερχόταν από τους Βούλγαρους εταίρους μας», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ζελένσκι στο βουλγάρικο τηλεοπτικό δίκτυο Nova.

Από την πλευρά της η Ρωσία εκτίμησε ότι η επίσκεψη Ζελένσκι στη Βουλγαρία είναι ενδεικτική της επιθυμίας του Κιέβου να σύρει «περισσότερες χώρες» στη σύγκρουση.

«Το καθεστώς του Κιέβου κάνει ό,τι μπορεί για να σύρει (…) περισσότερες χώρες σε αυτή τη σύγκρουση. Πολλές χώρες έχουν βουτήξει μέχρι το κεφάλι σε αυτή τη σύγκρουση, άμεσα ή έμμεσα. Θα συζητήσουμε το θέμα με τους Βούλγαρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...