2088
Ο Τομ Κρουζ ως Ιθαν Χαντ στα σίκουελ της σειράς «Επικίνδυνη Αποστολή» εκτελεί απίστευτα ακροβατικά | CreativeProtagon

Ο Τομ Κρουζ και οι 10 πιο επικίνδυνες αποστολές του

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 19:38
Ο Τομ Κρουζ ως Ιθαν Χαντ στα σίκουελ της σειράς «Επικίνδυνη Αποστολή» εκτελεί απίστευτα ακροβατικά
|CreativeProtagon

Ο Τομ Κρουζ και οι 10 πιο επικίνδυνες αποστολές του

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 19:38

Ο Τομ Κρουζ έχει δηλώσει ότι ελπίζει να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Χάρισον Φορντ ως ήρωα δράσης, συνεχίζοντας να γυρίζει σίκουελ της «Επικίνδυνης Αποστολής» («Mission: Impossible») μέχρι  τα 80 του. Ο χολιγουντιανός σταρ με το εκθαμβωτικό χαμόγελο και το αψεγάδιαστο σώμα (και πρόσωπο) εκτελεί ο ίδιος τα ακροβατικά του ρόλου του στο franchise· το τελευταίο, μάλιστα, παρουσιάζει μια σκηνή που κόβει την ανάσα, καθώς είναι η πιο επικίνδυνη που έχει επιχειρήσει ποτέ: οδηγώντας ο ίδιος μια μοτοσικλέτα προς έναν γκρεμό, πηδάει στο κενό με τη μηχανή από μια πανύψηλη ράμπα, εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος. Ηταν ένα κόλπο για το οποίο ο ηθοποιός χρειάστηκε έναν ολόκληρο χρόνο εκπαίδευσης.

Ποιος δεν θα συγχωρούσε τον Τομ Κρουζ αν έκανε λίγο πίσω στα 61 του, αφήνοντας έναν κασκαντέρ να γυρίζει τις δύσκολες σκηνές αντί για εκείνον; Και όμως. Οπως γράφουν στην Telegraph οι Ανίτα Σινγκ και Τομ Φόρντι -με αφορμή την προβολή της τελευταίας «Επικίνδυνης Αποστολής» του στους ευρωπαϊκούς κινηματογράφους- στην αυστραλιανή πρεμιέρα της ταινίας ο ηθοποιός δήλωσε ότι ελπίζει να «συνεχίζει» να δουλεύει μέχρι τα 80 του όπως ο Χάρισον Φορντ, ο οποίος ολοκλήρωσε πρόσφατα τον τελευταίο του Ιντιάνα Τζόουνς: «Ο Χάρισον Φορντ είναι ένας θρύλος. Εχω 20 χρόνια ακόμη μέχρι να τον φτάσω. Ελπίζω να συνεχίσω να κάνω ταινίες “Επικίνδυνη Αποστολή” μέχρι να φτάσω στην ηλικία του», είπε ο Κρουζ.

Στην τελευταία του περιπέτεια «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο», ο Ιθαν Χαντ και η IMF ομάδα του αναλαμβάνουν την πιο επικίνδυνη αποστολή της καριέρας τους: Πρέπει να εντοπίσουν ένα τρομακτικό νέο όπλο που απειλεί την ανθρωπότητα προτού πέσει στα λάθος χέρια. Ετσι ξεκινά μια θανάσιμη καταδίωξη ανά την υφήλιο, καθώς ο έλεγχος του μέλλοντος και η μοίρα του κόσμου απειλούνται. (Δείτε το trailer της νέας ταινίας)

Η σκηνή του γκρεμού, μια από τις πιο επικίνδυνες της ταινίας, γυρίστηκε στη Νορβηγία και ήταν κάτι που, όπως  είπε ο ηθοποιός ονειρευόταν να κάνει από παιδί. Η εκπαίδευσή του περιλάμβανε πάνω από 500 πτώσεις με αλεξίπτωτα και περισσότερα από 13.000 άλματα μοτοκρός πριν από την τελική  λήψη της σκηνής στη Νορβηγία.

«Το μεγαλύτερο κόλπο στην ιστορία του κινηματογράφου»

Ο συντονιστής του ακροβατικού, Γουέιντ Ιστγουντ, το αποκάλεσε «σχεδόν το μεγαλύτερο κόλπο στην ιστορία του κινηματογράφου» και ο Κρουζ χρειάστηκε να το κάνει έξι φορές μέχρι να πετύχει τις τέλειες λήψεις.

Μια άλλη επικίνδυνη σκηνή της ταινίας εκτυλίσσεται σε ένα τρένο που κινείται με 60 μίλια/ώρα (σχεδόν 100 χλμ/ώρα), καθώς ο Τομ Κρουζ παλεύει με έναν κακό, τον οποίο υποδύεται ο Εσάι Μοράλες: «Eχω κάνει σκηνές πάλης, το να τις γυρίζω, όμως, σε ένα κινούμενο τρένο ήταν τρομερή δοκιμασία. Αλλά, έτσι αρέσει στον Τομ να κάνει τα πράγματα», είπε ο Μοράλες.

Η ομάδα παραγωγής κατασκεύασε, μάλιστα, το τρένο. «Δεν υπήρχαν διαθέσιμα τρένα για πέταμα, οπότε έπρεπε να το φτιάξουμε αν θέλαμε να το καταστρέψουμε. Κανείς άλλος στον κόσμο δεν γυρίζει ταινίες με αυτό τον τρόπο και μπορεί να μην ξαναγίνει ποτέ», είπε σχετικά ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ ΜακΚουάρι.

Εξηγώντας γιατί γυρίζει ο ίδιος τις επικίνδυνες σκηνές του χαρακτήρα του, ο Κρουζ τόνισε: «Θέλω να δίνω τα πάντα. Να έχω αυτή την εμπειρία, να δω ότι επικοινωνείται σε ένα κοινό όταν είναι αληθινή. Ειναι διαφορετικό. Υπάρχουν στοιχήματα, υπάρχουν πραγματικά στοιχήματα». Και πρόσθεσε αστειευόμενος ότι δεν φορούσε κράνος στη σκηνή με τη μηχανή γιατί «απλά δεν φαίνεται cool»…

Μια άλλη σκηνή, στην οποία ο Τομ Κρούζ  και η συμπρωταγωνίστριά του Χέιλι Ατγουελ κατεβαίνουν οδηγώντας τα Ισπανικά Σκαλιά της Ρώμης, γυρίστηκε αλλού και το σκηνικό προστέθηκε ψηφιακά. Γιαυτό η ταινία περιλαμβάνει μια δήλωση που λέει ότι «σε καμία περίπτωση, σχήμα ή μορφή δεν οδηγήθηκαν οχήματα στα Ισπανικά Σκαλιά».

Οι αρχές της Ρώμης τονίζουν, εξάλλου, ότι το ορόσημο της ιταλικής πρωτεύουσας δεν είναι προσβάσιμο σε αυτοκίνητα, αφότου ένας Σαουδάραβας υπήκοος κατέβηκε πέρυσι τα σκαλιά με μια νοικιασμένη Maserati. Κατηγορήθηκε για καταστροφή πολιτιστικών αγαθών, αλλά ισχυρίστηκε ότι είχε  κατευθυνθεί λανθασμένα από τον δορυφορικό πλοηγό του οχήματος.

Οι 10 καλύτερες σεκάνς στα σίκουελ της «Επικίνδυνης Αποστολής»

Μετά την περσινή, απίστευτη εμπορική επιτυχία του «Top Gun: Maverick», οι θαυμαστές του Τομ Κρουζ θα έχουν την ευκαιρία να τον απολαύσουν φέτος το καλοκαίρι στο έβδομο σίκουελ της «Επικίνδυνης Αποστολής». Στην περιπέτεια «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο», που θα αρχίσει να προβάλλεται στα ελληνικά σινεμά την Πέμπτη 14  Ιουλίου, ο Κρουζ και οι συνεργάτες του συνεχίζουν να επινοούν τις καλύτερες σκηνές με τα πιο εντυπωσιακά και δύσκολα ακροβατικά, που έχουν γυριστεί ποτέ. Με αφορμή, λοιπόν, την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας, οι Ανίτα Σινγκ και Τομ Φόρντι απαριθμούν στην Telegraph  τις δέκα πιο ριψοκίνδυνες σεκάνς του Κρουζ, που μας έχουν κάνει τα νεύρα τσατάλια στο παρελθόν…

1. Κορυφαία σκηνή σε τρένο, «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο» (2023)

Η τελευταία «Επικίνδυνη Αποστολή» του Τομ Κρουζ ως Ιθαν Χαντ περιλαμβάνει, κυριολεκτικά, τα πιο εξωφρενικά stunts μέχρι στιγμής. Ξεκινάει με τον Κρουζ να αψηφά τελείως τον κίνδυνο κάνοντας «speedflying» («ένα από τα πιο επικίνδυνα αθλήματα στον κόσμο», σύμφωνα με το Variety) από το χείλος ενός γκρεμού αφού οδήγησε τη μοτοσικλέτα του στην άκρη ενός γκρεμού στην πολυδιαφημισμένη σκηνή της ταινίας. Μετά από μια τρομερή μάχη με τον κακοποιό, που υποδύεται ο Εσάι Μοράλες, στην κορυφή του Orient Express, ο Χαντ βρίσκεται σε ένα τρένο, που τρέχει προς μια γέφυρα η οποία, όμως, έχει ανατιναχθεί (δηλαδή δεν υπάρχει πια). Ακολουθεί το πιο εφευρετικό σκηνικό της σειράς, καθώς ο Τομ Κρουζ και η Χέιλι Ατγουελ σκαρφαλώνουν μέσα από τα βαγόνια, πλην όμως κάθετα, καθώς το τρένο πέφτει από έναν γκρεμό, ένα βαγόνι τη φορά. Αρχικά, η σεκάνς επρόκειτο να γυριστεί το 2020 στην Πολωνία στην ερειπωμένη γέφυρα Πιλχοβίτσε. Αλλά μετά από τη διεθνή κατακραυγή για τον Τομ Κρουζ που υποτίθεται ότι σχεδίαζε να ανατινάξει ένα «εθνικό μνημείο», η σκηνή ολοκληρώθηκε στην ορεινή περιοχή της Αγγλίας Γιόρκσιρ Ντέιλς, αφού ένα αντίγραφο τρένου αντίκας με ατμομηχανής 70 τόνων στάλθηκε να συντρίβει στο λατομείο Ντάρλτον του Ντέρμπισαϊρ.

2. Διάρρηξη στα γραφεία της CIA, «Επικίνδυνη Αποστολή» (1996)

Μετά από 27 χρόνια, το θέαμα του Τομ Κρουζ ενώ κρέμεται από ένα σύρμα εξακολουθεί να είναι η καθοριστική εικόνα της σειράς ταινιών «Επικίνδυνη Αποστολή». Το στήσιμο της σεκάνς βασίζεται απευθείας στην τηλεοπτική σειρά «Επικίνδυνες Αποστολές», της δεκαετίας του 1960. Αναμφισβήτητα, είναι η πιο αδιανόητη περιπέτεια της σειράς των ταινιών, με τον Ιθαν Χαντ να πρέπει να κλέψει μια άκρως απόρρητη λίστα μέσα από τα κεντρικά γραφεία της CIA, από ένα θησαυροφυλάκιο τόσο καλά περιστοιχισμένο με συναγερμούς που δεν επιτρέπεται να αφήσει ούτε μια σταγόνα ιδρώτα να αγγίξει το πάτωμα. Κρεμασμένος από έναν σωλήνα εξαερισμού ο Χαντ χακάρει τον υπολογιστή· για να το πετύχει ο Κρουζ κρατήθηκε –και έπεσε– από ένα σύστημα με τροχαλίες περνώντας αρκετό χρόνο κρεμασμένος ανάποδα. Το αριστοτεχνικό σασπένς οφείλεται στην ιδιοφυΐα του σκηνοθέτη Μπράιαν Ντε Πάλμα.

3. Μονομαχία ελικοπτέρων, «Επικίνδυνη Αποστολή: Η πτώση» (2018)

Στην έκτη ταινία της σειράς  -και μέχρι στιγμής το καλύτερο από τα σίκουελ– ο Ιθαν Χαντ ξεκινά μια από τις πολλές απόπειρές του να σώσει την κατάσταση σε στυλ «Θα το καταλάβω όταν φτάσω εκεί». Σε μια σεκάνς που διαλύει τα νεύρα του θεατή, σκαρφαλώνει σε ένα ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της πτήσης, πυροβολεί τον πιλότο και παίρνει το τιμόνι πριν κυνηγήσει και καταρρίψει ένα δεύτερο ελικόπτερο, και στη συνέχεια χτυπήσει τον Σούπερμαν (δηλαδή το Χένρι Κάβιλ…) μέχρι θανάτου σε μια βουνοκορφή. Ο Κρουζ έμαθε πραγματικά να πιλοτάρει ελικόπτερο για τις ανάγκες αυτής της σεκάνς,  – μετρώντας πολλές ώρες πτήσης για να φτάσει στο σωστό επίπεδο.

4. Αιωρούμενος στο Ντουμπάι, «Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα» (2011)

Η ελεύθερη σόλο αναρρίχηση του Τομ Κρουζ στα 610 μέτρα (αν και δεμένος με ιμάντα στην πραγματικότητα, λες και αυτό το κάνει πιο εύκολο…) στην αρχή της  «Επικίνδυνης Αποστολής 2» ήταν τω όντι εντυπωσιακή. Αλλά πήγε ακόμη πιο πάνω (περίπου 200 μέτρα πιο ψηλά) στην τέταρτη ταινία, σκαρφαλώνοντας γύρω από τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Καλίφα στο Ντουμπάι, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Η ταινία -η οποία ήταν ένα είδος επανεκκίνησης για τη σειρά- προκάλεσε φανφάρες μετά τη δημοσιοποίηση μιας φωτογραφίας με τον Κρουζ να κάθεται στην κορυφή του ουρανοξύστη μεταξύ των σκηνών. Αλλά αυτό ήταν ευκολάκι σε σύγκριση με όσα έκανε στην ταινία, που σκαρφάλωνε, κρεμόταν  και έτρεχε οριζόντια γύρω από το κτίριο. Στην πραγματικότητα κρατιόταν από καλώδια ασφαλείας, τα οποία στη συνέχεια αφαιρέθηκαν κατά την επεξεργασία.

5. Απογείωση αεροπλάνου, «Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Εθνος» (2015)

Μπορείς σχεδόν να ακούσεις τις τουρμπίνες που στροβιλίζονται στο κεφάλι του Τομ Κρουζ καθώς σκέφτεται: «Πώς μπορώ να ξεπεράσω την τελευταία ταινία;» και αποφασίζει να κολλήσει στο πλάι ενός αεροπλάνου ενώ αυτό απογειώνεται. Το είδος των πραγμάτων, δηλαδή, που απολαμβάνει απολύτως ο αμερικανός σταρ. Για το γύρισμα αυτής της σεκάνς, ο Κρουζ κρεμάστηκε σε ένα Airbus A400M Atlas (δεμένος, ευτυχώς…). Και το έκανε οκτώ φορές συνολικά επιμένοντας να κινηματογραφηθούν πολλαπλές λήψεις για να εξασφαλιστεί ότι είχαν το υλικό που χρειάζονταν.

6. Αλμα HALO, «Επικίνδυνη Αποστολή, Η Πτώση» (2018)

Μη ικανοποιημένος με το να κολλάει σε ένα αεροπλάνο κατά την απογείωση, ο Τομ Κρουζ αναγκάστηκε να πηδήξει από ένα άλλο στην επόμενη ταινία. Σε μια αποστολή κατά την οποία έπρεπε να πέσουν (κυριολεκτικά) μέσα στο Γκραν Παλαί στο Παρίσι, ο Ιθαν Χαντ (Τομ Κρουζ) και ο άχαρος άνδρας της CIA Ογκαστ Γουόκερ (Χένρι Κάβιλ), εκτελούν ένα άλμα HALO (high altitude, low opening), κατά το οποίο πηδάς από μεγάλο υψόμετρο και το αλεξίπτωτο ανοίγει όταν πλέον έχεις φτάσεις αρκετά χαμηλά. Στο μέσο του άλματος ο Γουόκερ λιποθυμά, επειδή ήταν πολύ σκληρός άντρας για να ανοίξει τη φιάλη οξυγόνου του· οπότε ο Χαντ αναγκάζεται να αλλάξει τις φιάλες οξυγόνου ενώ πέφτουν και πριν να είναι πολύ αργά για να ανοίξει το αλεξίπτωτό του… Ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ ΜακΚουάρι αποφάσισε να γυρίσει αυτή τη σεκάνς τελευταία, και χρειάστηκαν εβδομάδες για να κινηματογραφηθεί, με τους δύο ηθοποιούς να κάνουν 106 άλματα συνολικά και τον Κρουζ να πρέπει να φροντίζει τον σπασμένο του αστράγαλο.

7. Καταδίωξη τρένου από ελικόπτερο, «Επικίνδυνη Αποστολή» (1996)

Η πρώτη «Επικίνδυνη Αποστολή» αφορούσε πολύ λιγότερο τα ακροβατικά, και περισσότερο το περίπλοκο παιχνίδι της εξαπάτησης και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται κανείς όταν απροσδόκητα του τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια. Παρόλα αυτά, η δαιδαλώδης πλοκή της ταινίας οδηγεί σε μερικές εξαιρετικές σκηνές, ιδιαίτερα στο μεγάλο φινάλε και τη μάχη με του Ιθαν Χαντ με Τζιμ Φελπς (Γιον Βόιτ) σε ένα τρένο που διασχίζει τη σήραγγα της Μάγχης, ενώ τους καταδιώκει ένα ελικόπτερο με πιλότο τον Φραντς Κρίγκερ (Ζαν Ρενό), για να βοηθήσει τον Φελπς να δραπετεύσει. Καθώς ο Φελπς προσπαθεί να ανέβει στο ελικόπτερο χρησιμοποιώντας μια πρόσδεση, ο Χαντ το συνδέει με το τρένο, εμποδίζοντας τον Κρίγκερ να πετάξει μακριά. Μέσα στο τούνελ, ο Χαντ κολλάει εκρηκτική τσίχλα στο παρμπρίζ καταστρέφοντας το ελικόπτερο και σκοτώνοντας τους Κρίγκερ και Φελπς.

8. Υποβρύχια ληστεία, «Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Εθνος» (2015)

Κάνοντας ένα διάλειμμα από την αναρρίχηση, ο αδυσώπητος ήρωας του Τομ Κρουζ κινείται υπογείως –και υποβρυχίως– για να βρει κάποια ευαίσθητα υλικά. Κολυμπώντας μέσα από μια μυστική υποβρύχια εγκατάσταση, ο Ιθαν Χαντ έχει μόλις τρία λεπτά οξυγόνου. Στην πραγματικότητα, ο Κρουζ εκπαιδεύτηκε με έναν ειδικό στις υποβρύχιες σκηνές και έμαθε πώς να κρατά την αναπνοή του για έξι λεπτά, όπως μπορείτε να δείτε σε ένα making-of. Η σεκάνς –η οποία γυρίστηκε σε μια συνεχή λήψη– έχει τόσο μεγάλη ένταση που σε κάνει να κρατάς την αναπνοή σου μαζί με τον Τομ.

9. Σκι με μοτοσικλέτα, «Επικίνδυνη αποστολή 2» (2000)

Δεν υπάρχουν πολλές σκηνές από το δεύτερο και το τρίτο σίκουελ της σειράς «Επικίνδυνη αποστολή»που να ταιριάζουν με τα σούπερ stunts των μεταγενέστερων ταινιών. Αλλά η κορυφαία καταδίωξη με μοτοσικλέτα στο «Επικίνδυνη αποστολή 2», σκηνοθετημένη από τον Τζον Γου αξίζει σίγουρα μια αναφορά. Είναι καθαρός Γου, με άφθονη αργή κίνηση, δερμάτινα παλτά που φτερουγίζουν στον άνεμο και ενέργεια στο φουλ. Κάποια στιγμή, ο Κρουζ σηκώνει τα πόδια του από τη μοτοσικλέτα –ενώ ακόμα οδηγεί– και κάνει σκι στο δρόμο… Ο σταρ έκανε ο ίδιος τη σκηνή, ενώ ένας γερανός ρυμουλκούσε τη μηχανή. Η καταδίωξη μετατρέπεται σε μάχη με μαχαίρι με τον κακό Ντύγκρεϊ Σκοτ, ο οποίος απέχει μόλις λίγα χιλιοστά από το να βγάλει το μάτι του Κρουζ. Κόλπο μικρής κλίμακας, ίσως, αλλά ικανό να σου κάνει το στομάχι άνω κάτω όσο και ένα άλμα από ουρανοξύστη.

10. Ανατίναξη ενυδρείου, «Επικίνδυνη Αποστολή» (1996)

Η ιδέα μιας έκρηξης σε δεξαμενή ψαριών φαίνεται κάτι απλό σε σύγκριση με τα θανατηφόρα τεχνάσματα του Κρουζ στις επόμενες ταινίες. Αλλά είναι μια βασική στιγμή της πρώτης ταινίας. Σύμφωνα με το στόρι, ο Ιθαν Χαντ θέλει να ξεφύγει από τον Γιουτζίν Κίτριτζ, το αφεντικό των Δυνάμεων Επικίνδυνων Αποστολών (που επιστρέφει στην τελευταία ταινία), ο οποίος τον θεωρεί ύποπτο για κατασκοπεία. Καθισμένος σε ένα φανταχτερό εστιατόριο, ο Χαντ ανατινάζει το ενυδρείο με κομμάτι εκρηκτικής τσίχλας και γλιτώνει τη σύλληψη. Εκτός από εξαιρετική οπτικά, η σεκάνς ήταν επίσης εξαιρετικά επικίνδυνη. Με, κυριολεκτικά, τόνους νερού, το ατσάλινο πλαίσιο και τα σπασμένα γυαλιά του ενυδρείου να πετάγονται τριγύρω, το εμβληματικό άλμα του Τομ Κρουζ μακριά από το νερό έπρεπε να γίνει με απόλυτη ακρίβεια χρονικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...