559
Ο Τζο Μπάιντεν συνομιλεί με τον Ουλφ Κρίστερσον στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Jonathan Ernst

Μπάιντεν σε Κρίστερσον: Ανυπομονούμε να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 10:52
Ο Τζο Μπάιντεν συνομιλεί με τον Ουλφ Κρίστερσον στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Jonathan Ernst

Μπάιντεν σε Κρίστερσον: Ανυπομονούμε να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 10:52

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι περιμένει «με ανυπομονησία» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον στον Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι «υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της Σουηδίας» στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, την οποία εμποδίζει η Τουρκία.

Ο Μπάιντεν αναχωρεί την Κυριακή για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο Κρίστερσον ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την πρόσκληση και είπε ότι η Σουηδία εκτιμά ιδιαίτερα την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ. «Και εμείς επίσης πιστεύουμε ότι έχουμε πράγματα να συνεισφέρουμε» στο ΝΑΤΟ, δήλωσε.

Ο σουηδός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη της Στοκχόλμης στη Συμμαχία.

Δήλωσε επίσης ότι Ουάσινγκτον και Στοκχόλμη συμφωνούν πως η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους είναι η κατάλληλη στιγμή για την ένταξη.

«Και οι δύο συνειδητοποιούμε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους σε μια εβδομάδα είναι μια πολύ κατάλληλη στιγμή για να ολοκληρωθεί αυτό. Αλλά και οι δύο γνωρίζουμε επίσης ότι εναπόκειται αποκλειστικά στην Τουρκία να λάβει τις δικές της αποφάσεις», είπε ο Κρίστερσον σε δημοσιογράφους στη σουηδική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον η Τουρκία θα άρει εγκαίρως την αντίθεσή της ώστε να επιτρέψει στους ηγέτες του ΝΑΤΟ να υποδεχθούν τη Σουηδία ως πλήρες μέλος στη σύνοδο κορυφής.

Την Πέμπτη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Σουηδίας, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και σύμβουλοι Εθνικής Ασφαλείας από τις δύο χώρες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Λίγο μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, παρότρυνε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, την τουρκική κυβέρνηση να άρει το βέτο για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ερντογάν: Η Σουηδία έκανε «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» – αγκάθι οι φιλοκουρδικές διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η Σουηδία έχει κάνει «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, αλλά θεωρεί ταυτόχρονα πως οι διαδηλώσεις υπέρ των κούρδων αυτονομιστών στη βορειοευρωπαϊκή χώρα τα «υπονομεύουν».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν έκανε την τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε την Τετάρτη, καθώς παραμένει άγνωστο αν η Αγκυρα άρει το βέτο της εγκαίρως ώστε το σκανδιναβικό κράτος να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους.

Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει πως η Στοκχόλμη πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον των υποστηρικτών του ένοπλου κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που η Αγκυρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση, καθώς και «δικτύου» εξόριστου ισλαμιστή ιεροκήρυκα, που η Αγκυρα θεωρεί επίσης «τρομοκρατικό», καθώς τού προσάπτει πως βρισκόταν πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν κατέγραψε ότι η Σουηδία έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, τροποποιώντας την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της», σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

«Όμως υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης (του PKK) συνεχίζουν να οργανώνουν ελεύθερα διαδηλώσεις στις οποίες εξυμνούν την τρομοκρατία, κάτι που εκμηδενίζει τα μέτρα που λήφθηκαν» από τη Στοκχόλμη, πρόσθεσε.

Τους τελευταίους μήνες έγιναν διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη στις οποίες συμμετέχοντες ανέμιζαν σημαίες του PKK.

Η Στοκχόλμη υπογραμμίζει πως εφάρμοσε όλα όσα της αναλογούσαν δυνάμει συμφωνίας με την Αγκυρα που κλείστηκε στη Μαδρίτη πέρυσι και είχε σκοπό να καθησυχαστούν οι τουρκικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...