465
Ρώσος στρατιώτης στέκεται φρουρός σε σημείο ελέγχου κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια | REUTERS/Alexander Ermochenko

Νέες αλληλοκατηγορίες για επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 18:50
Ρώσος στρατιώτης στέκεται φρουρός σε σημείο ελέγχου κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Νέες αλληλοκατηγορίες για επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 18:50

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) ζήτησε την Τετάρτη να της δοθεί πρόσβαση σε όλα τα κτίρια του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, που τελεί υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού, για να «επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν νάρκες ή εκρηκτικά» στη μονάδα.

«Καθώς η ένταση και η στρατιωτική δραστηριότητα αυξάνονται στην περιοχή, οι εμπειρογνώμονές μας πρέπει να είναι σε θέση να επαληθεύσουν τα γεγονότα επί τόπου», με «ανεξάρτητο και αντικειμενικό» τρόπο, τόνισε ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι του οργανισμού.

Είναι «κρίσιμης σημασίας να εξακριβώνουμε την τρέχουσα κατάσταση» τη στιγμή που Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται ότι σχεδιάζουν «προβοκάτσιες» ή «επιθέσεις», πρόσθεσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μέλη της ΔΥΑΕ επιθεώρησαν διάφορα σημεία του πυρηνικού σταθμού «χωρίς να έχουν εντοπίσει ίχνη ναρκών ή εκρηκτικών». Ωστόσο ο οργανισμός δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στις στέγες των εγκαταστάσεων όπου βρίσκονται οι αντιδραστήρες 3 και 4 ή ακόμη και σε ορισμένες περιοχές του συστήματος ψύξης του εργοστασίου.

Η νεότερη ανακοίνωση της ΔΥΑΕ για την κατάσταση στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια ήρθε μια ημέρα αφότου το Κίεβο κατηγόρησε εκ νέου τη Μόσχα ότι σχεδιάζει «προβοκάτσια» στον κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικό σταθμό. Στον αντίποδα, σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom κατήγγειλε σχέδιο ουκρανικής «επίθεσης» στις εγκαταστάσεις.

Πιο συγκεκριμενα, ο στρατός της Ουκρανίας προειδοποίησε για «προετοιμασία προβοκάτσιας στον χώρο του σταθμού της Ζαπορίζια στο εγγύς μέλλον». Ισχυρίστηκε ότι «αντικείμενα που μοιάζουν με εκρηκτικούς μηχανισμούς τοποθετήθηκαν στην οροφή των αντιδραστήρων 3 και 4». Σκοπός των Ρώσων δεν είναι να βλάψουν τις γεννήτριες, αλλά «να δώσουν την εντύπωση βομβαρδισμού από την ουκρανική πλευρά», υποστήριξε το Κίεβο, θεωρώντας σίγουρο ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει να παραπληροφορήσει για το ζήτημα αυτό.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Rosatom Ρενάτ Καρτσά κατηγόρησε το Κίεβο ότι σχεδιάζει επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. «Λάβαμε σήμερα πληροφορίες που είμαι εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψω. Τη νύχτα της 5ης Ιουλίου, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, ο ουκρανικός στρατός θα επιχειρήσει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», ισχυρίστηκε στη ρωσική τηλεόραση. Οι ουκρανικές δυνάμεις σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν «οπλικά συστήματα ακριβείας, μεγάλου βεληνεκούς» και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης βρίσκεται από τις 4 Μαρτίου 2022 υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων που εισέβαλαν στην Ουκρανία. Εκτοτε έχει κινδυνεύσει από επιθέσεις που εκδηλώθηκαν κοντά στις εγκαταστάσεις του, ενώ αποκόπηκε αρκετές φορές από το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με το Κίεβο, οι Ρώσοι διατηρούν στρατιωτική δύναμη και όπλα μέσα στις εγκαταστάσεις.

Τον Μάιο, η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, προκάλεσε ανησυχία για τη δεξαμενή που τροφοδοτεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ώστε να ψύχονται οι έξι αντιδραστήρες του.

Στις 22 Ιουνίου, ο ίδιος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προετοιμάζει «τρομοκρατική επίθεση» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας «ψεύδη» τους ισχυρισμούς του ουκρανού προέδρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...