800
Ο CEO της Melia Hotels International, Γκαμπριέλ Εσκαρέρ, και ο τενίστας Ράφα Ναδάλ στην παρουσίαση του πρώτου ξενοδοχείου Zel | Ricardo Rubio/Getty Images

Ράφα Ναδάλ: Ενας θρύλος του τένις μπαίνει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 20:02
Ο CEO της Melia Hotels International, Γκαμπριέλ Εσκαρέρ, και ο τενίστας Ράφα Ναδάλ στην παρουσίαση του πρώτου ξενοδοχείου Zel
|Ricardo Rubio/Getty Images

Ράφα Ναδάλ: Ενας θρύλος του τένις μπαίνει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 20:02

Ο ισπανός άσος του τένις έχει ήδη δώσει δείγματα του επιχειρηματικού του ταλέντου. Προ επταετίας, ο Ναδάλ ίδρυσε μια ακαδημία τένις στην πατρίδα του, την πόλη Μανακόρ της Μαγιόρκα. Στα 45 γήπεδα της ακαδημίας, κάθε χρόνο 160 φιλόδοξοι νεαροί τενίστες ηλικίας 12–18 ετών ονειρεύονται να ακολουθήσουν τα βήματα του ινδάλματος τους.

Ο 37χρονος Ναδάλ αποκάλυψε φέτος ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από τα κορτ πριν μπει το 2024. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι είναι ο συνιδρυτής μιας νέας αλυσίδας ξενοδοχείων, της Zel, της οποίας η πρώτη ιδιοκτησία –ένα ξενοδοχείο 165 υπνοδωματίων– μόλις άνοιξε στο νησί της πατρίδας του πρωταθλητή, με στόχο να συμπυκνώσει «την ουσία της Μεσογείου».

Ο 22 φορές νικητής μονών Grand Slam μίλησε στη βρετανική Telegraph μετά από ένα πρωινό αποτοξίνωσης, καθώς ακόμα αναρρώνει από μια πρόσφατη επέμβαση στο ισχίο. Ο τραυματισμός τον κράτησε εκτός του γαλλικού Οπεν του περασμένου μήνα – η πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια που ο «βασιλιάς του χώματος» έχασε το τουρνουά που έχει κερδίσει 14 φορές.

Με τα πόδια του σταθερά στο έδαφος της Μαγιόρκα προς το παρόν, ο χρόνος εγκαινίων του Zel που επέλεξε ο Ναδάλ φαίνεται τυχαίος. Η τοποθεσία του στη γενέτειρα του αθλητή –ο οποίος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά της, από τότε που ήταν έφηβος–, φαντάζει σαν ονειρική επιστροφή.

Αλλά ο Nαδάλ έχει μια πιο ρεαλιστική άποψη. «Δεν είναι ρομαντικό», λέει στην Telegraph ο δύο φορές νικητής του Γουίμπλεντον, ο οποίος έχει περάσει 209 εβδομάδες ως Νο1 στον κόσμο, από το 2008 ως το 2020. «Είναι επιλογή λογικής». Φαίνεται να γνωρίζει ότι η επένδυση σε μια από τις πιο πολύτιμες τοπικές βιομηχανίες, είναι ένα έξυπνο παιχνίδι.

«Η Μαγιόρκα ζει από τον τουρισμό», προσθέτει. «Από τότε που γεννήθηκα, η οικονομία του νησιού εξαρτάται από αυτόν». Με τον τομέα να αντιπροσωπεύει περίπου το 45% της οικονομίας των Βαλεαρίδων νήσων, τα ξενοδοχεία είναι μια επικερδής επιχείρηση. Και το πρότζεκτ δεν αφορά μόνο τη Μαγιόρκα – η Zel θέλει να ανοίξει περισσότερα από 20 ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Δεν είμαι ξενοδόχος», ξεκαθαρίζει αμέσως. Αντίθετα, αυτή η συνεργασία με τον ξενοδοχειακό όμιλο Meliá –ένας «γάμος» ανάμεσα σε δύο κορυφαία περιουσιακά στοιχεία της περιοχής– σημαίνει ότι ο μαχητής των γηπέδων του  τένις δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την καθημερινή διαχείριση. «Είμαι εδώ για να μάθω», συνεχίζει. «Η συνεισφορά μου είναι να μεταφέρω όσα μου αρέσουν όταν ταξιδεύω».

Η διάθεση μέσα στο Zel είναι άνετη και ανεπίσημη, με χαλαρή house μουσική να παίζει στο ηχοσύστημα. Το προσωπικό είναι ντυμένο με χαλαρά μπεζ λινά, ενώ οι ρουστίκ ξύλινοι ανεμιστήρες οροφής περιστρέφονται ψηλά. Σχοινί τύπου Esparto κρέμεται στους τοίχους, και ταιριάζει με το κάγκελο μιας σπειροειδούς σκάλας.

Το τυπικό μπλε και άσπρο μοτίβο lenguas της Μαγιόρκα, φτιαγμένο με βαφή ikat, καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της ταπετσαρίας, συμπεριλαμβανομένης της κουνιστής πολυθρόνας στα μπαλκόνια των υπνοδωματίων με θέα στη θάλασσα. Εδώ δεν υπάρχουν γήπεδα τένις, ρακέτες ή κίτρινα μπαλάκια, αλλά το ξενοδοχείο προσφέρει πιο «χαλαρά αθλήματα», με γυμναστήριο, στούντιο γιόγκα και υπαίθριες δραστηριότητες.

Η Ντέια, η Βαλντεμόσα και η Πολένκα είναι από τις πιο γραφικές περιοχές της Μαγιόρκα, αλλά το πρώτο ξενοδοχείο Zel βρίσκεται, κάπως αναπάντεχα, στην Πάλμα Νόβα – ένα ειδικά χτισμένο θέρετρο στη νοτιοδυτική ακτή, ακριβώς δίπλα στο Μαγκαλούφ, διαβόητο για τους θορυβώδεις, μεθυσμένους βρετανούς τουρίστες του.

Ο Ναδάλ παραδέχεται ότι αυτό δεν είναι το καλύτερο μέρος του νησιού – αλλά πιστεύει ότι σιγά σιγά αλλάζει. «Η περιοχή έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια», λέει, «ιδιαίτερα το Μαγκαλούφ, το οποίο ήταν υπερπλήρες, με πάρτι, αλκοόλ και άλλες ακρότητες».

Η περιφερειακή κυβέρνηση των Βαλεαρίδων νήσων έχει εισαγάγει μέτρα για να περιορίσει τον «τουρισμό των μπεκρήδων», συμπεριλαμβανομένης της καταστολής των προσφορών φθηνών ποτών, των προσφορών τύπου «δύο σε ένα» και των καθυστερημένων αδειών μπαρ. «Θέλουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της ποιότητας της περιοχής», εξηγεί ο Ναδάλ.

Προσθέτοντας αυτή τη νέα χορδή στη ρακέτα του, ο Ναδάλ συναντά τον τενίστα Αντι Μάρεϊ, τον διεθνούς κλάσης ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι και άλλους αστέρες του αθλητισμού που έχουν στραφεί στον ξενοδοχειακό τομέα – φαίνεται ότι η ανταγωνιστική, γεμάτη κίνητρα και τολμηρή προσωπικότητα ενός κορυφαίου αθλητή, μπορεί να δέσει με την επιχειρηματική ζωή.

«Ο αθλητισμός σε εκπαιδεύει σε πολλά πράγματα που μπορείς να αξιοποιήσεις εξαιρετικά στις επιχειρήσεις», εξηγεί ο τενίστας, που βρίσκεται στο χώρο του επαγγελματικού τένις από τα οκτώ του χρόνια. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ζωή μου είναι απλώς τένις, αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια».

Οι περισσότεροι αναπολούν τις εποχές που ο ισπανός αθλητής κέρδιζε με θεαματικό τρόπο το ένα μεγάλο τουρνουά μετά το άλλο, αλλά ο Ναδάλ δεν είναι ο χαρακτήρας που ξοδεύει χρόνο με τις αναμνήσεις του. «Είναι σημαντικό να κοιτάμε ευθεία μπροστά», λέει αποφασιστικά. «Η αλλαγή είναι δύσκολη, αλλά πάντα ήμουν συναισθηματικά ισορροπημένος άνθρωπος. Ούτε οι μεγάλες επιτυχίες, ούτε οι δύσκολες στιγμές με έχουν αλλάξει πολύ».

«Η αθλητική μου καριέρα φτάνει στο τέλος της», συμπληρώνει. «Εχω περάσει χρόνια προετοιμάζοντας το μέλλον μου – και αυτό το ξενοδοχείο είναι ένα ακόμη βήμα προς τα εκεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...