Τα τελευταία λεπτά της ζωής ενός πατέρα και του γιου του ήταν ονειρικά: ήταν βυθισμένοι στο σκοτάδι, ο ένας δίπλα στον άλλον, άκουγαν μουσική με ακουστικά και χάζευαν μέσα από το φινιστρίνι του βαθυσκάφους «Τιτάν» θαλάσσια πλάσματα που κινούνταν στα βάθη του Ατλαντικού. Μετά ήρθε η καταστροφή, μέσα σε δευτερόλεπτα, και μάλλον χωρίς καν να τη νιώσουν. Για τις τελευταίες στιγμές της ζωής του 48χρονου πακιστανού επιχειρηματία Σαζάντα Ντάγουντ και του 19χρονου γιου του Σουλεμάν, δηλαδή δύο εκ των πέντε επιβατών, μίλησε στους New York Times η χήρα Κριστίν Ντάγουντ. Τις λεπτομέρειες έδωσε η Corriere della Sera.
Από την αφήγηση της χήρας συνάγεται ότι οι εξεζητημένες τραγωδίες κυνηγούν τους διασήμους και τους Κροίσους (θυμηθείτε τις κραυγαλέες περιπτώσεις των δικών μας, των Ωνάσηδων, των Μπούλγκαρι, κ.λπ.), ακριβώς όπως η μίζερη καθημερινότητα στήνει παγάνες στους φτωχούς και αγνώστους – για τον καθένα μας κάποια στιγμή «συνωμοτεί το σύμπαν», και όχι για καλό. Στις 18 Ιουνίου, την ημέρα που το βαθυσκάφος ποντίστηκε, η Κριστίν, μαζί με τη 17χρονη κόρη της Αλίνα, βρίσκονταν στο πλοίο «Polar Prince» της αμερικανικής εταιρείας OceanGate που οργάνωσε το υποβρύχιο ταξίδι με τον, επίσης δικό της, «Τιτάνα». Η Κριστίν αποχαιρέτησε σύζυγο και γιο με τη σκέψη ότι θα περνούσαν μαζί και θαυμάσια την Ημέρα του Πατέρα.
Οι δύο Πακιστανοί έβγαλαν φωτογραφίες προτού επιβιβαστούν στο βαθυσκάφος, αναμνηστικά ολέθρου πλέον: φορούσαν προστατευτικά κράνη και πορτοκαλί τζάκετ ασφαλείας, όπως είναι αυτά των εργατών οδοποιίας, αδιάβροχες μπότες και παντελόνια, αλλά και από ένα σωσίβιο ο καθένας. Πράγματα, δηλαδή, που δεν τους έσωσαν. Παρά το αστρονομικό ποσό που ξόδεψαν (250.000 δολάρια έκαστος), είχαν πολύ καλή διάθεση. Θα αντίκριζαν τα συντρίμμια του ναυαγισμένου «Τιτανικού», και τέτοια ευκαιρία δεν προσφέρεται στον πρώτο τυχόντα. Θα ζούσαν περιπέτεια συναρπαστική, επική, που ακόμη και ο Ιούλιος Βερν δεν είχε φανταστεί στην εποχή του. Περιπέτεια υπήρξε, όμως τον επίλογό της δεν τον έγραψαν οι άνθρωποι, αλλά ο Χάρος.
Μερικούς μήνες πριν από την πόντιση του βαθυσκάφους, ο ιδιοκτήτης του OceanGate, ο 61χρονος Στόκτον Ρας, μαζί με τη σύζυγό του Γουέντι, ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο με σκοπό να συναντήσουν τους Ντάγουντ. Ηθελαν να διαβεβαιώσουν τους πελάτες τους ότι το υποβρύχιο ταξίδι τους θα είναι 100% ασφαλές και ότι θα το θυμούνται σε όλη τη ζωή τους ως εξαιρετική εμπειρία. Ο Ρας, σε κρεσέντο μάνατζμεντ, είπε στην οικογένεια των Πακιστανών και το τραγικά αμίμητο: «Η κατάδυση στα βάθη του Ατλαντικού είναι ασφαλέστερη από τη διάβαση της λεωφόρου»… Τα σχέδια του βαθυσκάφους τούς τα έδειξε όταν ανταμώθηκαν σε ένα καφενείο κοντά στον λονδρέζικο σταθμό Waterloo – γαλλιστί Βατερλό και υπαινισσόταν τη συντριβή μάλλον, παρά τον θρίαμβο…
«Είδαμε το σχέδιο του κινητήρα», είπε η χήρα στους New York Times όπως μετέφερε η Corriere, «αλλά δεν είχαμε ιδέα τι ήταν – εξάλλου στο αεροπλάνο μπαίνεις και ταξιδεύεις χωρίς να ξέρεις πώς λειτουργεί ο κινητήρας». Τρεις μήνες αργότερα, όλη η οικογένεια Ντάγουντ, μία από τις πλουσιότερες οικονομικές δυναστείες του Πακιστάν, ετοιμάστηκε για το ταξίδι. Στις 14 Ιουνίου πέταξαν στο Τορόντο του Καναδά, όμως η πτήση του αεροπλάνου που έπρεπε να τους μεταφέρει ώστε να συμμετάσχουν στην υποβρύχια αποστολή είχε ακυρωθεί. Ετσι οι Ντάγουντ έμειναν μία ημέρα παραπάνω στην καναδική πόλη και πέρασαν την ώρα τους με τουριστικές περιηγήσεις. Το επόμενο πρωί η πτήση τους είχε καινούργια καθυστέρηση και φοβήθηκαν μήπως χάσουν το ραντεβού – με τον θάνατο, όπως αποδείχθηκε.
«Ολοι μας αγωνιούσαμε» είπε η χήρα. «Θεέ μου, τι θα γίνει αν η πτήση ακυρωθεί ξανά; Ηλπιζα ότι θα τα καταφέρναμε». Ομως το αεροπλάνο τους πέταξε, και το βράδυ της 15ης Ιουνίου ήταν όλοι στο ντεκ του «Polar Prince». Ο Ρας εξηγούσε στους άλλους ταξιδευτές, στον 58χρονο άγγλο Κροίσο Χάμις Χάρντινγκ και στον 78χρονο γάλλο δύτη Πολ-Ανρί Ναργκολέ, ότι η καταβύθιση θα γίνει στο απόλυτο σκοτάδι ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια. Αλλά δεν είχαν να φοβηθούν για τίποτε: ο ίδιος ο Ρας θα ήταν μαζί τους στο βαθυσκάφος. «Μπορείτε να ακούτε μουσική με τα ακουστικά των κινητών σας» τους είπε. Και, για να σπάσει τον πάγο, συμπλήρωσε με χιούμορ: «Οτιδήποτε άλλο εκτός από κάντρι, βέβαια».
Ο «Τιτάν», με την ενεργειακή οικονομία που έγινε στο ξεκίνημα της επιχείρησης, θα είχε τα φόντα να φωτίσει τον βυθό με τους προβολείς του, έτσι όλοι θα απολάμβαναν την κίνηση των ψαριών στον βυθό. Ο πακιστανός πατέρας, κινούμενος με δυσκολία λόγω της στολής που φόρεσε, σχολίασε τις φωτογραφίες που η χήρα τράβηξε: «Φαίνομαι κάπως χοντρός και ήδη βράζω». Η χήρα του δήλωσε εκ των υστέρων στους ΝΥΤ: «Φοβήθηκα ότι θα έπεφτε στο νερό προτού μπει στο βαθυσκάφος» – και το ρήμα που χρησιμοποίησε σάρκασε από μόνο του… Το «Τιτάν» ποντίστηκε στις 8 το πρωί της 18ης Ιουνίου. Υστερα από 1 ώρα και 45 λεπτά χάθηκε κάθε επαφή μαζί του.
Η γυναίκα του πακιστανού Κροίσου συνέχισε να κοιτάζει τη θάλασσα επί ώρες με την ελπίδα ότι θα δει το βαθυσκάφος να αναδύεται. Υστερα από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε ηχογραφήσει τον ήχο υποβρύχιας έκρηξης. Πέντε ημέρες μετά την εξαφάνισή του, βρέθηκαν συντρίμμια του βαθυσκάφους. Επέπλεαν στα νερά του Ατλαντικού, περί τα 500 μέτρα μακριά από το σημείο του ναυαγίου του «Τιτανικού». Η Κριστίν Ντάγουντ βρισκόταν πάνω στο «Polar Prince» όταν ανακοινώθηκε το θλιβερό νέο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News