811
Το διάσημο κύμα του Τεαχούποο σπάει δυνατά πάνω από τον κοραλλιογενή ύφαλο, γεγονός που λατρεύουν οι απανταχού σέρφερ | Getty Images

Η Ταϊτή θέλει να προστατέψει το κύμα της, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2023, 18:47
Το διάσημο κύμα του Τεαχούποο σπάει δυνατά πάνω από τον κοραλλιογενή ύφαλο, γεγονός που λατρεύουν οι απανταχού σέρφερ
|Getty Images

Η Ταϊτή θέλει να προστατέψει το κύμα της, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2023, 18:47

Γνωστό για τους μεγάλους βράχους και την εγγύτητά του στον ύφαλο, το Τεαχούποο της Ταϊτής διαθέτει ένα από τα πιο συναρπαστικά και επικίνδυνα κύματα στον κόσμο. Μέρος της Γαλλικής Πολυνησίας, το χωριό θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες σέρφινγκ του 2024, καθώς οι διοργανωτές θέλουν να διασπείρουν τη διοργάνωση σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian, η απόφαση της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής έχει προκαλέσει ανησυχία στους 1.500 κατοίκους του χωριού, σχετικά με τον κίνδυνο περιβαλλοντικής ζημίας στον ωκεανό και τις γύρω περιοχές – τμήματα των οποίων προστατεύονται.

Κάποιοι ανησυχούν για το πώς το νησί του νότιου Ειρηνικού θα αντιμετωπίσει την εισροή θεατών και τις υποδομές που απαιτούνται για την εκδήλωση. Ο πύργος θέασης των κριτών –που θα κατασκευαστεί μέσα στο νερό– μπορεί να χρειαστεί να φιλοξενήσει έως και επταπλάσιο αριθμό ατόμων από ότι σε άλλες εκδηλώσεις σέρφινγκ που πραγματοποιήθηκαν στο Τεαχούποο.

Τα σχέδια για τη φιλοξενία των αθλητών σε κρουαζιερόπλοια που σταθμεύουν στα ανοιχτά της ακτής, έχουν επίσης προκαλέσει ανησυχίες για τη ρύπανση και πιθανές ζημιές στον ύφαλο. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ενθουσιασμένοι με τη συμμετοχή του χωριού τους στην Ολυμπιάδα, αλλά φοβούνται πιθανές αλλοιώσεις στο «μικρό κομμάτι του παραδείσου» τους, όπως το χαρακτηρίζουν.

Το χωριό διαθέτει μια μικρή συλλογή από οικογενειακά σπίτια, με λίγους ξενώνες και ένα ή δύο μικρά σνακ – εστιατόρια τοπικού στιλ. Πολλοί ζουν πέρα από το τέλος του κεντρικού δρόμου του νησιού, και μπορούν να έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους μόνο με τα πόδια, ή με βάρκα.

Αρχικά, υπήρξαν προτάσεις για μεγαλεπήβολα έργα, όπως ένα ολυμπιακό χωριό μέσα στο Τεαχούποο, καθώς και μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό, που θα επέτρεπε στα οχήματα την πρόσβαση στην τοποθεσία. Ενα έργο για την ανακαίνιση ξενοδοχείων ήταν επίσης μέσα στους ολυμπιακούς σχεδιασμούς. Πολλοί κάτοικοι, ωστόσο, είναι σθεναρά αντίθετοι με αυτά τα σχέδια.

Τον τελευταίο χρόνο, κάτοικοι και περιβαλλοντικές ομάδες συνεργάστηκαν για να αντιταχθούν στις προτεινόμενες κατασκευές. Πήγαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, γεγονός που έτυχε ευρείας υποστήριξης.

Μετά από μήνες συναντήσεων μεταξύ των κατοίκων, της κυβέρνησης και της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ταϊτή, συμφωνήθηκε ότι οποιαδήποτε νέα υποδομή στο χωριό θα περιοριστεί στο ελάχιστο. Η Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τους κατοίκους για την ανάπτυξη του χώρου για την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Η ακτογραμμή του χωριού Τεαχούποο, που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες Σέρφινγκ το 2024 | Shutterstock/TTONN

Η επιτροπή θα κατασκευάσει μόνιμες υποδομές, σύμφωνα με τα τοπικά και κυβερνητικά αιτήματα. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της απαιτούμενης ανάπτυξης φέρνει αρκετές προκλήσεις. Σε εξέλιξη, για παράδειγμα, βρίσκονται συζητήσεις για την κατασκευή του πύργου των κριτών του αθλήματος, πάνω στον ύφαλο.

Καθώς το κύμα στο Τεαχούποο απέχει περίπου 400 μέτρα από την ακτή, οι υπάλληλοι και οι κριτές χρειάζονται μια πλατφόρμα θέασης στη λιμνοθάλασσα, για να βλέπουν καθαρά τους αγωνιζόμενους. Το χωριό φιλοξενεί και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις σέρφινγκ, συμπεριλαμβανομένου του Tahiti Pro του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σέρφινγκ (WSL), αλλά οι απαιτήσεις τους είναι χαμηλότερες.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του WSL, η πλατφόρμα των κριτών φιλοξενεί από 10 έως 20 άτομα. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η πλατφόρμα ίσως χρειαστεί να φιλοξενήσει έως και 150 άτομα, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τον κοραλλιογενή ύφαλο της λιμνοθάλασσας.

Στον προγραμματισμό υπάρχουν επίσης προσωρινές κατασκευές στην τοποθεσία, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την επίβλεψη των εργασιών – και θα καταργηθούν μόλις ολοκληρωθούν οι Αγώνες. Μία περιοχή 20.000 τετραγωνικών μέτρων έχει παραχωρηθεί στο Τεαχούποο για τις ανάγκες του κέντρου επιχειρήσεων. Η τοπική κοινωνία ζητά να χρησιμοποιηθεί η γη ως φυτεία μετά το πέρας των αγώνων.

Η εύρεση κατάλληλου καταλύματος στο χωριό, που βρίσκεται σε μια περιοχή της Ταϊτής όπου δεν υπάρχουν ξενοδοχεία, αποτελεί μια άλλη υλικοτεχνική και περιβαλλοντική πρόκληση. Τα μέλη του Ολυμπιακού προσωπικού, ο Τύπος και οι αξιωματούχοι θα στεγαστούν σε τοπικούς ξενώνες και θα φιλοξενηθούν από κατοίκους στα σπίτια τους. Εχουν ήδη κρατηθεί 350 δωμάτια για το προσωπικό.

Σε αντίθεση με άλλα Ολυμπιακά αθλητικά γεγονότα, οι θεατές θα είναι λίγοι στο Τεαχούποο. Υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν 600 θέσεις για θεατές στην παραλία. Η Ολυμπιακή Επιτροπή θα δημιουργήσει επίσης οθόνες παρακολούθησης για τους θεατές στην πόλη Παπαρά, στη δυτική ακτή της χώρας, καθώς και στην πρωτεύουσα, Παπεετέ, για περίπου 18.000 άτομα.

Οι 48 αθλητές και οι ομάδες τους, ωστόσο, θα μείνουν σε δύο κρουαζιερόπλοια για να μπορέσουν να βρεθούν κοντά στο κύμα. Είναι η πρώτη φορά που αθλητές θα φιλοξενηθούν σε κρουαζιερόπλοιο κατά τη διάρκεια των αγώνων στο Τεαχούποο. Η απόφαση έχει εγείρει περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με την έκλυση επιβλαβών εκπομπών αερίων, που μπορεί να συμβάλλουν στη ρύπανση του αέρα και των ωκεανών.

Καθώς οι Αγώνες πλησιάζουν, οι κάτοικοι του χωριού παραμένουν ενθουσιασμένοι με το γεγονός, αλλά και  επιφυλακτικοί για τις επιπτώσεις του στην πατρίδα τους. Η άποψη που μοιράζονται όλοι, είναι ότι η διοργάνωση των αγώνων οφείλει να σεβαστεί τη φυσική ομορφιά της περιοχής τους, και να την επιστρέψει στην κατάσταση που την βρήκε μετά το πέρας τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...