Πρόεδρος της Βουλής για τρίτη διαδοχική θητεία επανεξελέγη με 249 ψήφους (της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης – οι 59 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών») ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας.
Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής ξεκίνησε την Τρίτη εν μέσω αντιδράσεων για το χωροταξικό της Βουλής -κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία των νέων «γειτόνων» από το κόμμα «Σπαρτιάτες»- με τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη (στη φωτογραφία κάτω δεξιά στα κυβερνητικά έδρανα), να έχει γνωστοποιήσει με επιστολή του στη Βουλή, ότι προτείνει για τη θέση τον κ.Τασούλα.
Οπως προαναφέρθηκε, ο κ. Τασούλας επανεξελέγη για μία τρίτη διαδοχική θητεία στο αξίωμα. Από το 1974 μόνο δύο Πρόεδροι της Βουλής έχουν να επιδείξουν κάτι ανάλογο: οι Αθανάσιος Τσαλδάρης και Απόστολος Κακλαμάνης.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τους βουλευτές που τον στήριξαν αλλά και τους ψηφοφόρους των Ιωαννίνων που τον έστειλαν για άλλη μια φορά στο κοινοβούλιο
«Σας υποδέχομαι όχι με μόνο εφόδιο τη φιλοδοξία του 2019 αλλά με το πιο ισχυρό εφόδιο την εμπειρία ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας που όμως δεν εμπόδισε την προηγούμενη Βουλή στο έργο της.
»Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη από το παραγωγικότερο κοινοβούλιο των τελευταίων 40 ετών με περισσότερους από 400 νόμους, αριθμός αυξημένος κατά 50% από το προηγούμενο. Εμείς δικαιούμαστε από τα τέλη του 2024 να είμαστε προτείνουσα βουλή για αναθεώρηση του Συντάγματος.
»Συμμετέχουμε σε μια Βουλή που αναβαθμίστηκε ενεργειακά, σε μια βουλή που σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ συντήρησε την όψη της, που άνοιξε μετά από 12 χρόνια τα ανθοπωλεία, που αναλαμβάνει εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και στο εσωτερικό και το εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Τασούλας και απευθυνόμενος στα υπόλοιπα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας συνέχισε λέγοντας:
«Αντιπροσωπεύετε το έθνος μετά την ανόθευτη έκφραση της γνώμης του λαού μετά τις εκλογές του Ιουνίου» είπε προς τους βουλευτές ο Κωνσταντίνος Τασούλας και συμπλήρωσε «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, η τεχνητή νοημοσύνη και η παραπειστική ισχύ της τεχνολογίας, την πράσινη μετάβαση στην οικονομία και την ψηφιακή στο κράτος.
Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις ή μήπως ευχές ότι αυτή η 8κομματική σύνθεση της Βουλής θά εχει θεσμικές ακροβασίες και ακρότητες που θα την έκαναν διαρκή αρένα προς άγρα δημοσιότητας. Δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτα και αν σας μίλησα για την αποστολή της Βουλής και το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο είναι η χώρα είναι γιατί ήθελα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία κωλυσιεργίας ή αλαζονείας.
»Η χώρα έφτασε εδώ παρά την έλλειψη πολιτικής σταθερότητας, με ορισμένα διαλείιμματα πολιτικής σταθερότητα. Είναι ανάγκη αυτό να γίνει κανόνας».
»Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους. Όλοι και όλες ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Εγώ πάντως είτε μόνος είτε μετά πολλών θα διαφυλάξω την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου», κατέληξε στην πρώτη του ομιλία ο Πρόεδρος της Βουλής.
Είχε προγηθεί ανακοίνωση της Πλεύσης Ελευθερίας με την οποίο γνωστοποιείτο ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος θα δήλωνε «παρών» στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, «για λόγους αρχής», «χωρίς -όπως διευκρινιζόταν- η τοποθέτηση αυτή να ενέχει προσωπική μομφή προς τον προτεινόμενο πρόεδρο, με τον οποίο προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής λειτουργίας».
«Ως νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είμαστε προσεκτικοί σε κάθε μας βήμα, για να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη και την προσδοκία των πολιτών, που εναποθέτουν σε εμάς τις ελπίδες τους. Γνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου και του έργου του Προέδρου της Βουλής, λόγω και της προηγούμενης ιδιότητας της επικεφαλής μας, θα στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία και θα υποβάλουμε προτάσεις για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της δημοκρατίας», κατέληγε η ανακοίνωση από την Πλεύση Ελευθερίας.
Για το χωροταξικό
Οσο για τις αντιδράσεις σχετικά με τη χωροταξία των κομμάτων στην αίθουσα της Ολομέλειας, πριν από λίγο έγινε γνωστό από κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «μετά από επικοινωνία που είχε χθες βράδυ και σήμερα το πρωί με την Όλγα Γεροβασίλη και τον νέο πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια, για να λυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί».
Σε καθε περίπτωση ο κ. Τασούλας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν συμφωνεί με τη χωροταξία της περιόδου 2015-2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, όπου η Χρυσή Αυγή ήταν εμβόλιμη στα δεξιά της Ν.Δ.
Προς το παρόν τουλάχιστον το χωροταξικό της αίθουσας διαμορφώνεται ως εξής: Η Ν.Δ. καταλαμβάνει -ενιαία- τα έδρανα από το κέντρο μέχρι τα δεξιά.
Δίπλα της στα μπροστινά έδρανα παραμένουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και τέρμα αριστερά το ΚΚΕ.
Στα «ορεινά» τη Βουλής αριστερά της ΝΔ (και πίσω από το ΠΑΣΟΚ) κάθονται οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και του κόμματος Νίκη και πιο δίπλα (πίσω από αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ) οι Σπαρτιάτες και πίσω – πίσω αριστερά (πάνω από το ΚΚΕ) η Πλεύση Ελευθερίας (πίσω από το ΚΚΕ).
Το αίτημα των Σπαρτιατών να του δοθεί ως πέμπτο κόμμα ένα από τα πέντε μπροστινά έδρανα της Βουλής, απερρίφθη.
Εκλογή προεδρείου – «Παρών» από ΝΔ για Σπαρτιάτες, Πλεύση
Η Ολομέλεια της Βουλής συνεδριάζει εκ νέου προκειμένου να εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς του Σώματος, σύμφωνα με τις προτάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.
Κατά πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει «παρών» για τους υποψήφιους από Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας. Αντίστοιχη στάση αναμένεται να κρατήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα από το κόμμα των Σπαρτιατών, με αποτέλεσμα αν τελικά δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 75 θετικές ψήφους, η θέση να μείνει κενή.
Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 6) ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι περισσότερες από τρεις, εκλέγεται ένας αντιπρόεδρος για κάθε επιπλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σημειώνεται ότι η εκλογή τους γίνεται με τις προβλεπόμενες από το άρθρο 67 του Συντάγματος προϋποθέσεις και πλειοψηφίες. Συγκεκριμένα, η Βουλή «δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών» δηλαδή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 βουλευτές.
Περίπτωση μη εκλογής προτεινόμενου αντιπροέδρου καταγράφηκε στις 4/10/2015 όταν ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν εκλέχθηκε διότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη, κατά το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, πλειοψηφία. Για το αξίωμα του Ε΄ αντιπροέδρου ο κ. Ιωάννης Αϊβατίδης είχε λάβει 59 ψήφους, 186 λευκά και 49 άκυρα.
Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης
Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.
Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News