Η στιγμή έμοιαζε με την κοινή είσοδο του ζευγαριού στη δεξίωση του γάμου –άλλωστε και οι δύο τους ήταν ιδιαίτερα κομψά ντυμένοι. Και επειδή η συνεδρίαση της ευάριθμης πια –με μόλις 47 όλα κι όλα μέλη– Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα, ήταν γεμάτη ευκαιρίες για σημειολογία, η κοινή είσοδος στην αίθουσα του Αλέξη Χαρίτση και της Εφης Αχτσιόγλου δεν πέρασε απαρατήρητη:
Και οι δύο θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα, είχαν καλή συνεργασία με τον απερχόμενο πρόεδρο αλλά και μεταξύ τους –συνόδευαν και οι δύο τον κ. Τσίπρα σε εκείνη τη συνάντηση «αποκατάστασης σχέσεων» με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα τον περασμένο Φεβρουάριο– και έχουν καλή επικοινωνία με όλες τις εσωτερικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ –και οι δύο υπήρξαν αρχικά μέλη των «53+», χωρίς ωστόσο να ακολουθήσουν την πορεία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με «Τα Νέα» και το ρεπορτάζ του Δημήτρη Ν. Μανιάτη, υπάρχει ένα παρασκήνιο για υποστήριξη της κυρίας Αχτσιόγλου μακροπρόθεσμα από την ομάδα της Ομπρέλας, της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που επί της αρχής στηρίζει μεν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά υπάρχει μια σκέψη για συναίνεση στο πρόσωπο της πρώην υπουργού Εργασίας και πρώτης σε σταυρούς βουλευτού στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας.
Από την πλευρά της η «Καθημερινή», σε ρεπορτάζ του Αντώνη Αντζολέτου, σημείωσε πως ο κ. Χαρίτσης και η κυρία Αχτσιόγλου είναι σε συνεχή επαφή όλο το τελευταίο διάστημα, ακολουθώντας μια κοινή γραμμή σε σχέση με την κούρσα διαδοχής: μόνο ένας από τους δύο, από τη στιγμή που αποφασίσουν να κάνουν το επόμενο βήμα, θα διεκδικήσει στις 10 Σεπτεμβρίου τη θέση του προέδρου.
Κατά την «Καθημερινή» έχει ξεκινήσει να είναι στα «σκαριά» από τα δύο κορυφαία στελέχη μια κοινή «Πλατφόρμα». Η υποψηφιότητα ενός εκ των δύο θα συνοδευτεί από ένα κείμενο θέσεων, συμπεριληπτικό, που θα αφορά τον κόσμο της Αριστεράς χωρίς να αποκλείει τους πασοκογενείς που βρίσκονται μέσα στο κόμμα και έχουν προσφέρει με τη στάση τους. Από το περιβάλλον τους μιλούν για μια ενωτική υποψηφιότητα που θα καθησυχάζει και το κομμάτι των μελών που θεωρούν ότι θέλουν να «στρίψουν το τιμόνι προς τα Αριστερά».
Αυτός ο πολιτικός «γάμος» φαίνεται να απομονώνει κάπως τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, ο οποίος έμοιαζε μοναχική φιγούρα στη συνεδρίαση της ΚΟ: ενώ η κυρία Αχτσιόγλου κάθισε δύο θέσεις πιο «βόρεια» από τον κ. Τσίπρα, έχοντας μάλιστα πίσω της τον κ. Χαρίτση, ο κ. Τσακαλώτος είχε επιλέξει να καθίσει πιο πάνω, μόνος του.
Πάντως, ως πιθανοί υποψήφιοι –θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το διήμερο 15-16 Ιουλίου– θεωρούνται πλέον και ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, αλλά και ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών Νίκος Παππάς, ο οποίος παρά την καταδίκη του σε φυλάκιση από το Ειδικό Δικαστήριο επιμένει να διεκδικεί κάτι περισσότερο από την πολιτική. Από τους λεγόμενους «προεδρικούς» –όσους έχουν απομείνει πια– υπάρχει στο τραπέζι και το όνομα της βουλευτού Δυτικού Τομέα Αθηνών Ρένας Δούρου.
Αιχμές Σπίρτζη για οικονομική πολιτική
Ακόμα και έτσι ωστόσο, υπάρχουν φωνές για «επιστροφή» του κ. Τσίπρα και αιχμές για τους υποψηφίους.
Μιλώντας τη Δευτέρα στο Mega, o Χρήστος Σπίρτζης –ο οποίος δεν έχει εκλεγεί βουλευτής και έχει διαφοροποιηθεί και από την Κίνηση Μελών για τον οδικό χάρτη του κόμματος για ανάδειξη νέου αρχηγού– έριξε εκ νέου βολές: από τη μία πλευρά υποστήριξε ότι κακώς ο κ. Τσίπρας μένει «εκτός μάχης», ενώ από την άλλη επέκρινε το περιεχόμενο της αντιπολίτευσης που έκανε την περασμένη τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη (της αντιπολίτευσης δηλαδή που έκανε η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών κυρία Αχτσιόγλου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Τσακαλώτος, αλλά και ο κ. Χαρίτσης ως τομεάρχης Ανάπτυξης), αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αυτό ήταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο που δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μία μεγάλη ανάσα από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News