Το πώς επέδρασε στην ψυχή και στο μυαλό του Πούτιν η «ανταρσία Πριγκόζιν» είναι κάτι που θα φανεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου θα συμμετάσχει ο ίδιος. Αυτό έγραψε η Corriere della Sera θεωρώντας ότι «η ηρεμία στη Ρωσία», την οποία διατυμπανίζουν τα ελεγχόμενα από το ρωσικά κράτος ΜΜΕ, είναι όλως αμφισβητήσιμη. Εξάλλου, «οι συνέπειες και το βάρος της στρατιωτικής εξέγερσης δεν κρίνονται με βάση την εσωτερική συναίνεση, αλλά από τον διεθνή αντίκτυπο» σχολίασε.
Βέβαια, ο ρώσος Πρόεδρος θα μιλήσει στις 4 Ιουλίου με τους ηγέτες της Ασίας σε τηλεδιάσκεψη και όχι εκ του σύνεγγυς, οπότε η όποια εικόνα του μετά την «ανταρσία» δεν θα αποκρυπτογραφηθεί εύκολα από τους φίλους του (καμία από αυτές τις χώρες δεν καταδίκασε τη Ρωσία στον ΟΗΕ). Ωστόσο, ενδέχεται οι φίλοι του να τον φέρουν σε δύσκολη θέση με τις ερωτήσεις τους.
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης είναι ένας ευρασιατικό φόρουμ με γεωπολιτική στόχευση, που ιδρύθηκε στη Σαγκάη στις 15 Ιουνίου 2001 (δηλαδή ένα εξάμηνο πριν από την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου) από συγκεκριμένα κράτη: την Κίνα, τη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν – στη συνέχεια, βέβαια, ο Οργανισμός διευρύνθηκε με νέα μέλη και απέκτησε και παρατηρητές. Συνεκτικό υλικό του, πάντως, είναι ο αντιαμερικανισμός.
Η Ινδία προσεταιρίστηκε αυτό το γκρουπ, έτσι η τωρινή Σύνοδος Κορυφής του διεξάγεται στο Νέο Δελχί. Η Ινδία είναι μεν συμμαχική χώρα με τη Ρωσία, πραγματοποιεί όμως και επιτυχημένα ανοίγματα στις ΗΠΑ, όπως έδειξε η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της, Ναρέντρα Μόντι, στην Ουάσινγκτον.
Τα γεωπολιτικά, παρατήρησαν οι Ιταλοί, ας περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Τώρα προέχουν άλλα. «Η πρώτη διεθνής εμφάνιση του Πούτιν», έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, «είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να επαληθεύσουμε αν τα γεγονότα με τη Βάγκνερ τσαλάκωσαν την εικόνα του. Να δούμε πώς θα υποδεχθούν τον τσάρο οι σύμμαχοί του…»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News