299
Νύχτα Κυριακής, στη Ναντέρ: «Χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», το σύνθημα | REUTERS/Nacho Doce

Προς αποκλιμάκωση η κρίση στη Γαλλία – αλλά με τι κόστος!

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2023, 06:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 3/7/2023, 10:30
Νύχτα Κυριακής, στη Ναντέρ: «Χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», το σύνθημα
| REUTERS/Nacho Doce

Προς αποκλιμάκωση η κρίση στη Γαλλία – αλλά με τι κόστος!

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2023, 06:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 3/7/2023, 10:30

Έπειτα από πέντε νύχτες ταραχών που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, η Γαλλία φάνηκε να επιστρέφει σε πιο ήρεμες καταστάσεις: έζησε χθες Κυριακή μια -συγκριτικά- πιο ήσυχη νύχτα, στη διάρκεια όμως της οποίας πέθανε ένας 24χρονος πυροσβέστης στη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε αυτοκίνητα.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συγκάλεσε στο Ελιζέ υπουργική σύσκεψη, κάλεσε τους υπουργούς να πράξουν ό,τι ήταν δυνατό για την επιστροφή της ηρεμίας και της τάξης στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα θα συναντηθεί στο προεδρικό Μέγαρο με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα συναντηθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για όσα συνέβησαν στη Γαλλία από την περασμένη Τρίτη, όταν δεκαεπτάχρονος νεαρός έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού, πυροδοτώντας τις ταραχές.

Ακόμη, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη θα υποδεχτεί στο προεδρικό μέγαρο περίπου 220 δημάρχους πόλεων και κοινοτήτων όπου σημειώθηκαν καταστροφές το τελευταίο πενθήμερο.

Ο 24χρονος πυροσβέστης υπέκυψε την ώρα που έδινε μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί σε οχήματα στο Σεν-Ντενί, βόρεια του Παρισιού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών.

«Ένας νεαρός πυροσβέστης της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού υπέκυψε παρά το γεγονός ότι του παρασχέθηκε πολύ γρήγορα βοήθεια από τους συναδέλφους του», έγραψε στο Twitter ο Ζεράλντ Νταρμανέν, διευκρινίζοντας πως τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν σε «ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης».

«Διεξάγεται έρευνα» για να προσδιορισθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έπιασαν φωτιά τα οχήματα, πρόσθεσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια των ταραχών που άρχισαν την περασμένη Τρίτη πυρπολήθηκαν σχεδόν 1.000 κρατικά και δημοτικά κτίρια, 5.000 αυτοκίνητα και 10.000 κάδοι απορριμάτων.

Καταγράφτηκαν επίσης 250 επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν πάνω από 700 αστυνομικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...