921
Η επομένη των εκτεταμένων ταραχών στη βόρεια πόλη της Γαλλίας Ρουμπέ | REUTERS/Pascal Rossignol

Χάος στη Γαλλία: Τεθωρακισμένα της αστυνομίας στους δρόμους – Νεκρός και 19χρονος στα επεισόδια

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2023, 19:00
Η επομένη των εκτεταμένων ταραχών στη βόρεια πόλη της Γαλλίας Ρουμπέ
|REUTERS/Pascal Rossignol

Χάος στη Γαλλία: Τεθωρακισμένα της αστυνομίας στους δρόμους – Νεκρός και 19χρονος στα επεισόδια

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2023, 19:00

21:53 Συνολικά 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 καθώς η χώρα προετοιμαζόταν για νέα επεισόδια στους δρόμους.

20:30 Ενας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του καθώς πήδηξε από τον όροφο ενός κτιρίου όταν το σούπερ μάρκετ που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια των ταραχών το βράδυ της Πέμπτης, μετέδωσε την Παρασκευή το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο την εισαγγελία της Ρουέν στη βόρεια Γαλλία.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή τα επεισόδια συνεχίστηκαν, με τους διαδηλωτές να λεηλατούν αυτοκίνητα και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός καταστήματος της Apple στο Στρασβούργο.

⬛️Την ανάπτυξη «πρόσθετων μέτρων» καταστολής ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά από τρεις νύχτες ταραχών που βιώνει η Γαλλία μετά τον θάνατο ενός 17χρονου αγοριού σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού, με τον γάλλο πρόεδρο να καταγγέλλει «εργαλειοποίηση» του τραγικού περιστατικού.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων στο υπουργείο Εσωτερικών, νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ταχεία και ανάλογη» αντίδραση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 667 συλλήψεις μόνο τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, σύμφωνα με απολογισμό των Αρχών.

«Υπάρχει μια απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θανάτου ενός εφήβου, για την οποία όλοι θρηνούμε, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι περίοδος περισυλλογής και σεβασμού» δήλωσε ο Μακρόν, καταδικάζοντας τους δράστες μιας τέτοιας εργαλειοποίησης, καθώς και την «ωμή και αδικαιολόγητη βία, που δεν έχει καμία νομιμότητα».

Η γαλλίδα πρωθυπουργός και ο γάλλος πρόεδρος στην έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών (REUTERS/Yves Herman/Pool)

Σε συνέχεια των επεισοδίων αυτών, «έχει ληφθεί η απόφαση να ακυρωθούν αρκετές εκδηλώσεις και αρκετές συγκεντρώσεις σε διαμερίσματα που είναι τα πλέον ευαίσθητα» γνωστοποίησε.

«Είναι σαφές ότι το περιβάλλον που ζούμε, το βλέπουμε, είναι αποτέλεσμα οργανωμένων, βίαιων και εξοπλισμένων ενίοτε ομάδων, τις οποίες καταδικάζουμε, τις οποίες συλλαμβάνουμε και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, αλλά και πολλών νέων. Το ένα τρίτο των συλληφθέντων το τελευταίο βράδυ είναι νέοι, ορισμένες φορές πολύ νεαρής ηλικίας» παρατήρησε ο Μακρόν και απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατήσουν σπίτι (…). Η Πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει» συνέχισε. Παράλληλα, τόνισε ότι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Snapchat, θα πρέπει να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές για να κατευνάσουν τα βίαια επεισόδια.

Από τις συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών μετά τον θάνατο του Ναέλ Μ. στη Ναντέρ (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Οπως ανέφερε, αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ιδίως το Snapchat και το TikTok, καθώς μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και οι οποίες επίσης «προκαλούν μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα». «Εχουμε μερικές φορές την αίσθηση ότι κάποιοι από αυτούς (σ.σ.: τους νέους σε ηλικία δράστες των επεισοδίων) αναβιώνουν στον δρόμο τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει» τόνισε.

«Θα υποβάλλονται αιτήματα, όπου και όποτε είναι χρήσιμο, να υπάρχει ταυτοποίηση όσων χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθύνουν εκκλήσεις για ταραχές ή να εντείνουν τη βία» προειδοποίησε. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διαγραφή «των πιο ευαίσθητων τύπων περιεχομένου».

Η γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε από την πλευρά της την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις» ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (…) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Περαιτέρω, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες, λεωφορεία και τραμ, να σταματήσουν τα δρομολογία σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).

Ζητήθηκε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, αποφασίστηκε τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας να σταματήσουν να λειτουργούν από τις επτά το απόγευμα (τοπική ώρα), ενώ απαγορεύτηκαν και οι συγκεντρώσεις.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που, όπως προαναφέρθηκε, συνεδρίασε νωρίτερα το μεσημέρι υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στο Παρίσι πριν από το τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πηγές της γαλλικής προεδρίας τόνιζαν, άλλωστε, πως ο Μακρόν είναι έτοιμος για την προσαρμογή των μέτρων επιβολής της τάξης «χωρίς ταμπού» έπειτα από την τρίτη νύχτα βίας. Την ίδια ώρα, άλλοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Το σενάριο αυτό συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια για «την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης» που εξετάζει η κυβέρνηση, δήλωσε η Μπορν.

Ερωτηθείσα σχετικά, η πρωθυπουργός έδωσε την εξής απάντηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Θα εξετάσουμε όλες τις υποθέσεις μαζί με τον πρόεδρο στις 13.00 (τοπική ώρα), στη σύσκεψη που θα οργανώσει. Κατά συνέπεια, δεν θα απαντήσω τώρα. Αλλά εξετάζουμε όλες τις υποθέσεις με προτεραιότητα την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης σε ολόκληρη την επικράτεια».

Το Σάββατο η κηδεία του 17χρονου

Η κηδεία του Ναέλ, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε την Παρασκευή ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος Γάλλος.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο» είπε ο Ζαρί σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...