875
Ο ηθοποιός έξω από το Σάουθουορκ Κράουν Κορτ την πρώτη μέρα της δίκης | REUTERS/Toby Melville

Ο Κέβιν Σπέισι ξανά στο εδώλιο για 12 σεξουαλικά εγκλήματα

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2023, 18:30
Ο ηθοποιός έξω από το Σάουθουορκ Κράουν Κορτ την πρώτη μέρα της δίκης
|REUTERS/Toby Melville

Ο Κέβιν Σπέισι ξανά στο εδώλιο για 12 σεξουαλικά εγκλήματα

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2023, 18:30

Στο Σάουθουορκ Κράουν Κορτ του Λονδίνου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο οσκαρικός ηθοποιός Κέβιν Σπέισι, ο οποίος αυτή τη φορά κατηγορείται για 12 σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον τεσσάρων καταγγελλόντων, που χρονολογούνται από το 2001 έως το 2013.

Η Εισαγγελική Κατηγορία του Στέμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο τον είχε κατηγορήσει αρχικά, τον Μάιο του 2022, για τέσσερις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον τριών καταγγελλόντων. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ενέκρινε επιπλέον επτά κατηγορίες εναντίον του Σπέισι, οι οποίες αφορούσαν έναν μόνο καταγγέλλοντα και προέκυψαν από περιστατικά που φέρονται να συνέβησαν μεταξύ 2001 και 2004

Συνολικά, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC, πρόκειται για τρεις κατηγορίες για άσεμνη επίθεση, επτά για σεξουαλική επίθεση, μία για πρόκληση προσώπου σε σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς συγκατάθεση και μία ακόμη κατηγορία για πρόκληση διείσδυσης σε σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς συγκατάθεση.

Ο 63χρονος ηθοποιός αρνείται όλες τις κατηγορίες, με τον δικηγόρο του να σχολίαζει ότι περιέχουν «πολλά καταραμένα ψέματα».

Ποιος είναι ο Κέβιν Σπέισι;

Γεννημένος ως Κέβιν Σπέισι Φάουλερ, ο αμερικανός ηθοποιός ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο, πριν περάσει στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, κερδίζοντας το Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «American Beauty», του 1999 . Αλλες γνωστές ταινίες του είναι «Οι συνήθεις ύποπτοι», για την οποία κέρδισε επίσης Οσκαρ, και το «Seven».

Ο ηθοποιός έζησε για καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Old Vic του Λονδίνου το 2004, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2015. Εμφανίστηκε επίσης στην πολύκροτη πολιτική σειρά του Netflix «House of Cards», υποδυόμενος έναν βουλευτή που γίνεται πρόεδρος.

Το 2017 αποκάλυψε πως είναι γκέι, λέγοντας συγκεκριμένα: «Επιλέγω τώρα να ζω ως γκέι άνδρας». Ηταν η ίδια μέρα που ο ηθοποιός Αντονι Ραπ ισχυρίστηκε ότι ο Σπέισι, ενώ φαινόταν μεθυσμένος, τον προσέγγισε σεξουαλικά σε ένα πάρτι το 1986, όταν εκείνος ήταν 14 ετών και ο Σπέισι 26, ανοίγοντας έτσι έναν τεράστιο κύκλο κατηγοριών και δικαστικών μαχών, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η εισαγγελέας Κριστίν Αγκνιου άνοιξε τη δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει έναν μήνα, εκθέτοντας τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν κατά του Σπέισι. «Είναι ένας εξαιρετικά διάσημος ηθοποιός που έχει κερδίσει πολλά βραβεία» είπε η εισαγγελέας απευθυνόμενη στους ενόρκους. «Είναι επίσης, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κατηγορούσας αρχής, ένας άνθρωπος που επιτίθεται σεξουαλικά σε άλλους άνδρες».

«Ενας άνδρας που δεν σέβεται προσωπικά όρια και προσωπικό χώρο, ένας άνδρας που φαίνεται ότι απολαμβάνει να κάνει τους άλλους να αισθάνονται αδύναμοι και άβολα, ένας σεξουαλικός νταής» συμπλήρωσε. Επειτα προέτρεψε τους ενόρκους να επικεντρωθούν στα στοιχεία και να μην αισθανθούν υποτιμημένοι λόγω της φήμης του ηθοποιού.

Οι εναντίον του κατηγορίες

Η Κριστίν Αγκνιου ανέλυσε ξεχωριστά τους ισχυρισμούς των τεσσάρων καταγγελλόντων –όλοι άνδρες ηλικίας 20 και 30 ετών– σχετικά με το τι συνέβη όταν συνάντησαν τον ηθοποιό, διατηρώντας το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για  ανωνυμία.

Ο πρώτος καταγγέλλων δήλωσε ότι πριν αρχίσουν οι φερόμενες επιθέσεις, ο ηθοποιός του μιλούσε «ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του» από τη στιγμή που συναντήθηκαν, γεγονός που τον έκανε να αισθάνεται άβολα. Με την πάροδο του χρόνου ο Σπέισι άρχισε να τον αγγίζει ανάρμοστα, ισχυρίστηκε ο καταγγέλλων, με την επαφή να γίνεται «πιο έντονη» και να κλιμακώνεται σε περιπτώσεις όπου «τον άρπαζε και τον χούφτωνε… με επιθετικό τρόπο». Η εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι ο Σπέισι ένιωθε «διέγερση από αυτό το είδος σεξουαλικής επιθετικότητας».

Ο δεύτερος καταγγέλλων ισχυρίστηκε ότι ο Σπέισι «απλώς γέλασε» όταν έσπρωξε τον ηθοποιό μακριά, όταν εκείνος τον άρπαξε «με τέτοια δύναμη που ήταν επώδυνη» σε μια επαγγελματική εκδήλωση, το 2005.

Η εισαγγελέας είπε ότι ο τρίτος καταγγέλλων, ο οποίος ήταν ο πρώτος από την ομάδα που κατήγγειλε τον Σπέισι στην αστυνομία, γνώρισε τον ηθοποιό στο θέατρο Old Vic και τον πλησίασε αναζητώντας καθοδήγηση.

Επέστρεψαν στο διαμέρισμα του ηθοποιού αφού είχαν πιει μαζί σε μια παμπ. Οταν ο καταγγέλλων ξύπνησε, διαπίστωσε ότι ο ηθοποιός τον είχε εμπλέξει σε σεξουαλική πράξη στην οποία δεν είχε συναινέσει, όπως ισχυρίζεται η εισαγγελία.

Αργότερα δήλωσε ότι φοβόταν ότι αυτό ήταν «ακριβώς το πώς έπρατταν οι άνθρωποι στον κόσμο της υποκριτικής» και «κάθισε και έκλαιγε» σε μια στάση λεωφορείου στις 5 το πρωί, μετά το φερόμενο περιστατικό.

Το 2013, ο τέταρτος καταγγέλλων συνάντησε τον Σπέισι σε μια παμπ του Οξφορντσάιρ στην οποία εργαζόταν και αργότερα το βράδυ είδε τον ηθοποιό σε ένα άλλο μπαρ, στο οποίο του είχε πει ότι θα πήγαινε.

Ο καταγγέλλων ισχυρίζεται ότι ο Σπέισι άγγιξε επανειλημμένως το πόδι του και στη συνέχεια προσπάθησε να τον φιλήσει στον λαιμό, με μια παρέα να έχει στρέψει το βλέμμα της επάνω τους. Ο καταγγέλλων του είπε τότε «να ηρεμήσει». Η εισαγγελέας δήλωσε πως, όταν το ζευγάρι βρέθηκε μόνο του σε ένα δωμάτιο, ο ηθοποιός έπιασε τον καταγγέλλοντα από τον καβάλο.

Η ίδια έκλεισε τις εισαγωγικές παρατηρήσεις της λέγοντας ότι ο Σπέισι έκανε κατάχρηση της επιρροής του, ώστε να παίρνει «ό,τι και όποιον ήθελε, όποτε ήθελε».

«Θα ακούσετε πολλά καταραμένα ψέματα»

Ο Πάτρικ Γκιμπς, συνήγορος υπεράσπισης του Σπέισι, έκανε μια σύντομη εναρκτήρια ομιλία, λέγοντας ότι ο πελάτης του «θα πει πλήρως, εν ευθέτω χρόνω, τι πραγματικά συνέβη». Δήλωσε ότι όλα όσα ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες συνέβησαν «πριν από πολύ καιρό» και υπέδειξε ότι τα στοιχεία είχαν «επαναπροσδιοριστεί με μια σκοτεινή χροιά», «επινοηθεί ή διαστρεβλωθεί» και «σκόπιμα παρουσιαστεί πιο υπερβολικά».

Ο δικηγόρος του Σπέισι προσέθεσε: «Τι ήθελαν από τον πλούτο του και από την επιρροή του και τι θέλουν ακόμα, πιστεύετε;» Συνέχισε, κλείνοντας: «Σύντομα θα ακούσετε, θεωρώ, κάποιες αλήθειες, σύντομα θα ακούσετε κάποιες μισές αλήθειες, θα ακούσετε επίσης, θεωρώ,  κάποιες σκόπιμες υπερβολές, και θα ακούσετε πολλά καταραμένα ψέματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...