247
Συστοιχία Patriot άσκηση του πολωνικού στρατού στο αεροδρόμο της Βαρσοβίας τον περασμένο Φεβρουάριο | REUTERS/Kacper Pempel

Η Πολωνία δίνει 15 δισ. δολ. για συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 09:45
Συστοιχία Patriot άσκηση του πολωνικού στρατού στο αεροδρόμο της Βαρσοβίας τον περασμένο Φεβρουάριο
| REUTERS/Kacper Pempel

Η Πολωνία δίνει 15 δισ. δολ. για συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 09:45

Επίσημο αίτημα για την αγορά συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, σε μία προμήθεια συνολικού ύψους 15 δισ. δολ., υπέβαλε η Πολωνία, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με την DSCA (Defense Security Cooperation Agency / την αρμόδια για τις πωλήσεις όπλων και οπλικών συστημάτων, υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας), η παραγγελία της Βαρσοβίας περιλαμβάνει έως και 48 συστήματα εκτόξευσης και 644 πυραύλους PAC-3, καθώς επίσης τα απαραίτητα ραντάρ και εκπαίδευση.

Οπως διευκρίνισε η DSCA, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τη συγκατάθεση του οποίου εξαρτώνται οι εξαγωγές όπλων, ενέκρινε ήδη τη συναλλαγή.

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει τις δυνατότητες της Πολωνίας ως προς την αντιπυραυλική άμυνα και θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Πολωνίας να εκσυγχρονίσει το υλικό της και να αυξήσει τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της DSCA.

Οι συστοιχίες του συστήματος Patriot που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, επαινούνται από το Κίεβο διότι αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικές για την προστασία της ουκρανικής πρωτεύουσας από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές με τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ή/και υπερηχητικούς πυραύλους.

Η νέα mega-παραγγελία της Βαρσοβίας εντάσσεται στη δεύτερη φάση του προγράμματος Ολοκληρωμένης Αεράμυνας IAMD (Integrated Air and Missile Defense).

Η υλοποιηση της πρώτης φάσης του προγράμματος IAMD  είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2108, με την παραγγελία δυο συστοιχιών Patriot Configuration 3+, αξίας 4,75 δισ. δολ., η οποία περιελάμβανε το IBCS (Integrated Air and Missile Defense Battle Command System) της Northrop Grumman, τέσσερα ραντάρ AN/MPQ-65, 16 μονάδες πυρός και 208 πυραύλους PAC-3 MSE. Οι πρώτες παραδόσεις είχαν αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...