462
Δηλώσεις του αμερικανού προέδρου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ έξω από τον Λευκό Οίκο | REUTERS/Jonathan Ernst

Μπάιντεν: «Παρίας σε όλο τον πλανήτη» ο Πούτιν – Χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 19:05
Δηλώσεις του αμερικανού προέδρου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ έξω από τον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Jonathan Ernst

Μπάιντεν: «Παρίας σε όλο τον πλανήτη» ο Πούτιν – Χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 19:05

Ο  Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει γίνει «ένας παρίας» και πως είναι «ξεκάθαρο ότι χάνει τον πόλεμο» στην Ουκρανία, ακόμα κι αν, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, είναι πολύ νωρίς να πει κανείς αν ο ρώσος ομόλογός του αποδυναμώθηκε από τη βραχύβια ανταρσία της Ομάδας Βάγκνερ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο πριν αναχωρήσει για ένα ταξίδι στο Σικάγο, αν ο Πούτιν είναι πλέον αποδυναμωμένος, ο Μπάιντεν απάντησε: «Είναι δύσκολο να πει κανείς, αλλά ξεκάθαρα χάνει τον πόλεμο».

Ο ρώσος πρόεδρος είναι πλέον «ένας παρίας σε όλο τον πλανήτη», πρόσθεσε, λέγοντας ότι χάνει και «τον πόλεμο στο εσωτερικό (της χώρας) του».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες μετά την ανταρσία του επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος κατηγόρησε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας για κακή διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος παραμένει προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του στον απόηχο της συγκεκριμένης κρίσης.

Ερευνα: Οι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της παροχής όπλων στην Ουκρανία

Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της παροχής όπλων στην Ουκρανία προκειμένου η χώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία και πιστεύει ότι αυτού του είδους η βοήθεια δείχνει στην Κίνα και σε άλλους αντιπάλους των ΗΠΑ την πρόθεση της Ουάσινγκτον να προστατεύει τα αμερικανικά συμφέροντα και συμμάχους, σύμφωνα με έρευνα του Reuters/Ipsos.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε επί δύο ημέρες και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, αποτυπώνει σημαντική αύξηση στη στήριξη υπέρ της παροχής όπλων στην Ουκρανία, με το 65% των συμμετεχόντων να εγκρίνει την αποστολή οπλισμού συγκριτικά με το 46% στην έρευνα του Μαΐου.

Το 81% των Δημοκρατικών, το 56% των Ρεπουμπλικάνων και το 57% των Ανεξάρτητων τάσσονται υπέρ της παροχής αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση.

Τα ευρήματα φάνηκε να προσφέρουν ισχυρότερη στήριξη στην πολιτική του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν του να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακαταλάβει έδαφος που κατέλαβε η Ρωσία στην αρχική της επίθεση το 2014 και την εισβολή της πριν από 16 μήνες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εγκρίνει 41 πακέτα όπλων για την Ουκρανία που ξεπερνούν τα 40 δισεκ. δολάρια από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» του, όπως την αποκαλεί, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση Reuters/Ipsos διενεργήθηκε πανεθνικά, συλλέγοντας απαντήσεις από 1.004 ενηλίκους, συμπεριλαμβανομένων 400 Δημοκρατικών και 383 Ρεπουμπλικάνων.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 76% των Αμερικανών πιστεύει ότι η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία δείχνει στην Κίνα και σε άλλους αντιπάλους ότι οι ΗΠΑ έχουν «τη βούληση και τη δυνατότητα να προστατεύουν τα συμφέροντά τους, τους συμμάχους τους και την ίδια τη χώρα».

Σύμφωνα επίσης με τη δημοσκόπηση, οι Αμερικανοί σε μεγάλη τους πλειοψηφία –67% και 73%– είναι περισσότερο πιθανόν να ταχθούν υπέρ ενός υποψηφίου στις επόμενες προεδρικές εκλογές ο οποίος θα συνεχίσει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και θα στηρίξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...