477
Οι απόφοιτοι της δραματικής σχολής «Δήλος» που ερμηνεύουν τις «πέτρες που μιλούν» | ΕΞΑΑ

«Οι πέτρες μιλούν» στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 17:00
Οι απόφοιτοι της δραματικής σχολής «Δήλος» που ερμηνεύουν τις «πέτρες που μιλούν»
|ΕΞΑΑ

«Οι πέτρες μιλούν» στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 17:00

Καθόλη τη διάρκεια του Ιουνίου, άνθρωποι που επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από κάθε γωνιά του κόσμου, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη δράση της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού «Οι πέτρες μιλούν».

Από την Παρασκευή 30 Ιουνίου και για έξι συνολικά εμφανίσεις, οι «Πέτρες» θα παρουσιαστούν στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, ευελπιστώντας να μεταδώσουν εκ νέου στους επισκέπτες της πόλης το κύρος και τη λάμψη της αρχαιοελληνικής γραμματείας.

Λίγα λόγια για τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού

Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού εγκαινιάστηκε μεταξύ των ετών 130 και 132 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Αδριανός επισκέφθηκε για τρίτη φορά την Αθήνα.

Επρόκειτο για μια εξέχουσα φυσιογνωμία και καθώς ήταν λάτρης της Αθήνας, προώθησε όσο λίγοι τις τέχνες και τα γράμματα κάνοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να προσδώσει στην Αθήνα τη χαμένη της αίγλη.

Η Βιβλιοθήκη σήμερα είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός, με μεγάλους αριθμούς επισκεψιμότητας και αυτό γιατί είναι ένας εύκολα προσβάσιμος και πολύ εντυπωσιακός σε όψη και ιστορία χώρος.

«Οι πέτρες μιλούν»

Η συγκεκριμένη πολιτιστική δράση διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από την ΕΞΑΑ επιδιώκοντας να φέρει τους επισκέπτες της Αθήνας σε επαφή με το πνεύμα της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους σε κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πόλης.

Ο λόγος σπουδαίων ποιητών, φιλοσόφων και ιστορικών, όπως ο Ομηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοφάνης και ο Θουκυδίδης ζωντανεύει από νέους ηθοποιούς σε ένα είδος θεατρικών δρώμενων, σκηνοθετημένων ειδικά για τις απαιτήσεις του εκάστοτε χώρου από την Εφη Θεοδώρου.

Ετσι, συνδυάζοντας τα μοναδικά ιστορικά μνημεία της πρωτεύουσας με τη διαχρονική αξία των κλασικών κειμένων, καλλιεργείται και επιτυγχάνεται η ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού.

Οι θεατρικές περφόρμανς παρουσιάζονται σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (Νέα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά), συνοδεία «ζωντανής» μουσικής.

Το όλο εγχείρημα έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, χωρίς εισιτήριο ή άλλη υποχρέωση, με ελεύθερη παρακολούθηση από όλους. Το μόνο όφελος είναι η πολιτιστική ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.

Η επιλογή των κειμένων

Ο Επιτάφιος του Περικλή δια χειρός Θουκυδίδη αναλύει το ήθος και τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων, στην πόλη των οποίων γεννήθηκε η δημοκρατία.

Ο Πλάτωνας μας χαρίζει μια από τις ποιητικότερες περιγραφές της φύσης του Ερωτα, ενώ ο Αριστοτέλης ανατέμνει τη νεανική ψυχή που «αγαπά την υπεροχή».

Ο Σοφοκλής πλάθει την Αντιγόνη, μοναδικό σύμβολο αγάπης και αντίστασης.

Στον περίφημο ομηρικό ύμνο «Εις Αφροδίτην» κυριαρχεί η μοναδική ομορφιά και δύναµη της θεάς του έρωτα.

Στην «Απολογία του Σωκράτη», ο κορυφαίος έλληνας φιλόσοφος αποχαιρετά τη ζωή παραδίδοντας συγκινητικά μαθήματα ήθους σε όλους μας.

Τέλος, το προοίμιο της Οδύσσειας αποδίδεται μελοποιημένο στα Αρχαία Ελληνικά.

Καλλιτεχνικοί συντελεστές

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Ανώτερη Δραματική Σχολή «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Εφη Θεοδώρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης.

Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Νίκου Πλάτανου.

Ερμηνεύουν οι απόφοιτοι της Σχολής «Δήλος»: Νέδη Αγαπίου, Φάνος Θεοφάνους, Νεφέλη Μπένου, Ιωάννα Σίσκου, Μπάμπης Συμεωνίδης.

Info
«Οι πέτρες μιλούν»
Βιβλιοθήκη Αδριανού, Αρεως 3, Αθήνα (πλησίον στ. Μοναστηράκι)
30 Ιουνίου 1, 2, 7, 8, και 9 Ιουλίου, 11:00-13:00
Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Stones Speak

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...