Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε το πρωί της Τετάρτης στο Mega η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για τη νέα κυβέρνηση και τις επιλογές προσώπων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις αλλαγές στο υπουργείο Εξωτερικών και την επόμενη ημέρα στα Ελληνοτουρκικά (μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία), για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, την είσοδο κομμάτων όπως οι «Σπαρτιάτες» στη Βουλή και την οδό που πρέπει να ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση της ανόδου της Ακροδεξιάς στη χώρα.
«Εδοξάσθησαν κρυπτόμενοι», παρατήρησε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη για τους «Σπαρτιάτες» και κληθείσα να σχολιάσει τα περί νομικών «παραθύρων» ώστε να αποτραπεί η κοινοβουλευτική παρουσία τους (σε περίπτωση που αποδειχθεί η ταύτιση των «Σπαρτιατών» με τον Ηλία Κασιδιάρη), εξέφρασε την πεποίθηση ότι τέτοια θέματα δεν λύνονται δικαστικά.
«Προσωπική μου γνώμη, δεν πιστεύω ότι δικαστικά λύνονται τέτοια θέματα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη, δεν πιστεύω σε δικαστικές προσφυγές. Ηρωοποιείς κάποιους ανθρώπους άνευ λόγου και αιτίας. Ας τους ακούσουμε τι λένε στη Βουλή, ποια είναι η θεωρία τους – πέρα από το ότι θεωρούν ότι πρέπει να βγει ο Κασιδιάρης από τη φυλακή. Τι άλλο έχουν να πουν;
»Οταν αποκαλυφθεί ποιοι είναι, θα έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι η αντίδραση του ελληνικού λαού, όταν δηλαδή τοποθετηθούν στην ελληνική Βουλή», σχολίασε η κυρία Μπακογιάννη, επισημαίνοντας:
«Η Χρυσή Αυγή δεν καταδικάστηκε για τις ιδέες και τις αρχές της, αλλά γιατί είναι εγκληματική οργάνωση, γιατί σκότωσε κόσμο. Δεν ποινικοποιούνται στη Δημοκρατία οι ιδέες. Οι ιδέες είναι ελεύθερες».
Λύση η Παιδεία
Στο συγκεκριμένο σημείο της συνέντευξής της η Ντόρα Μπακογιάννη ανέδειξε τη σημασία της Παιδείας ως μέσο ανάσχεσης της ανόδου του φασισμού και της ακροδεξιάς.
«Εχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να δούμε από την αρχή τα θέματα εκπαίδευσης των παιδιών μας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο στα θέματα της Δημοκρατίας. Η λογική ότι όλα αυτά είναι κεκτημένα και δεν μας χρειάζονται πια, δεν είναι έτσι. Οφείλει κανένας να εκπαιδεύει τη νέα γενιά, να μαθαίνει τη σημασία της Δημοκρατίας και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Θέλει δουλειά αυτό το πράγμα. Με νόμους δεν αντιμετωπίζονται υπαρκτά πολιτικά θέματα, αντιμετωπίζονται πρόσκαιρα, όπως το θέμα Κασιδιάρη», παρατήρησε η βουλευτής Χανίων.
Οσο για τα ποσοστά αποχής στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, σημείωσε ότι με αυτόν ακριβώς τον τρόπο μπόρεσαν να μπουν στη Βουλή μικρότερα κόμματα που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία της και να την μετατρέψουν σε τσίρκο.
«Ακουγα την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μας είπε με τη μετριοφροσύνη που τη διακρίνει, ότι κάνει για 100 βουλευτές και ότι θα μιλάει με δύο καπέλα. Κάποιος θα πρέπει να πει στην κυρία Κωνσταντοπούλου να ανοίξει τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν μιλάς με δύο καπέλα, το καπέλου του πρώην προέδρου και του αρχηγού κόμματος», σημείωσε ενδεικτικά.
Και υπογράμμισε πόσο επιζήμιο ήταν το στοίχημα της απλής αναλογικής που «δεν βγήκε» τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, με τα ανέξοδα «mea culpa» στη συνέχεια από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Σε κάθε περίπτωση η πρώην υπουργός εξέφρασε την ειλικρινή ευχή τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ να βρουν τον δρόμο τους και να ασκήσουν μία σκληρή αλλά σωστή αντιπολίτευση.
Στην επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως δεν μπορεί να φανταστεί το κόμμα χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής.
«Δεν βλέπω πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει χωρίς τον Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάγκο, δεν έχει έναν άνθρωπο που να είναι ίδιου επιπέδου πολιτικά με τον Τσίπρα. Εάν είχε θα τον είχατε δει εδώ και πέντε ημέρες, μην σας πω ότι θα τον είχατε δει στις εκλογές του Μαΐου. Κατά τη γνώμη μου, είναι μονόδρομος ο Αλέξης Τσίπρας», ήταν η γνώμη της.
Αξιοκρατικές επιλογές στελεχών
Για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, επανέλαβε πως δεν έχει περίοδο χάριτος, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να υλοποιήσει τους στόχους που έχει θέσει.
«Είναι μία κυβέρνηση που έχει συναίσθηση του μεγέθους των προσδοκιών και της δουλειάς που πρέπει να κάνει. Δεν θα περάσει ένα ήρεμο καλοκαίρι αυτή η κυβέρνηση. Θα στρωθεί με το “καλημέρα σας” και θα αντιμετωπίσει τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Το αποτέλεσμα θα την κρίνει», είπε, για να προσθέσει:
«Δεν έχει περίοδο ανοχής αυτή η κυβέρνηση, αυτό συμβαίνει πάντα στις δεύτερες κυβερνήσεις. Είναι μία κυβέρνηση μεγάλων στόχων, οι οποίοι είναι πολύ υψηλοί, διότι ο κόσμος τώρα περιμένει αποτελέσματα».
Η κυρία Μπακογιάννη κλήθηκε στη συνέχεια να σχολιάσει την παρουσία στελεχών στην κυβέρνηση προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιώργος Φλωρίδης.
Για τον μεν πρώτο επεσήμανε ότι βγήκε πρώτος σε σταυρούς στη δύσκολη περιφέρεια της Δυτικής Αττικής, και για τον δεύτερο ότι επωμίζεται τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και το πολύ δύσκολο έργο της αναμόρφωσης του τρόπου απονομής της Δικαιοσύνης.
Συνολικά η κυρία Μπακογιάννη θέλησε να υπογραμμίσει ότι οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση είναι αξιοκρατικές επιλογές στελεχών και όχι επιλογές με βάση την πολιτική καταγωγή του καθενός. Πρόκειται για στελέχη που έχουν διακριθεί για τις ικανότητές τους δεν υπάρχει η λογική των διαχωριστικών γραμμών που είχαμε κάποτε και αυτό άλλωστε είναι που προβληματίζει την αντιπολίτευση. Ας πάψουμε να σκεφτόμαστε με επίθετα και κουτάκια, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αδιαμφισβήτητα κυρίαρχος στο Κέντρο.
Στα Ελληνοτουρκικά και ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η πρώην υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε αρχικά ότι ο Πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της Ροδόπης και της ανάμειξης στα εσωτερικά της χώρας του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής.
Αναγνώρισε πάντως ότι «περνάμε μία περίοδο τετράμηνης νηνεμίας στα Ελληνοτουρκικά. Δεν έχουμε παραβιάσεις και υπερπτήσεις μετά τη διπλωματία των σεισμών. Υπάρχει μία εκπεφρασμένη βούληση να ξανακαθίσουμε στο τραπέζι», χωρίς να μην επισημάνει το γεγονός ότι το 25% του τουρκικού κοινοβουλίου είναι δεδηλωμένοι εθνικιστές. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στρατηγική θέση της Τουρκίας δεν θα αλλάξει. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα πράγματα;».
Σε κάθε περίπτωση εκτίμησε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει πλέον την ωριμότητα να αντιληφθεί ότι το κόστος μιας μακρόχρονης έντασης με την Τουρκία είναι πάρα πολύ μεγάλο, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως τη θλίβει το γεγονός ότι σε πολλές ψηφοφορίες δεν ψήφισε τη γραμμή που είχε συμφέρον για τη χώρα.
Τέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στο θέμα της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, του δημάρχου Χιμάρας, από τον Εντι Ράμα (το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν πρέπει να περάσει έτσι») θέτοντας συνολικά θέμα για τη συμπεριφορά της Αλβανίας. Πρόκειται είπε για κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάτι που έθιξε η ίδια γραπτώς στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Είναι αδιανόητο ότι μία χώρα που θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει κάνει αιτήσεις, η οποία στην τελευταία ανάλυση εξαρτάται από τη δική μας ψήφο, επιτρέπει στον εαυτό της αυτού του είδους καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα θα πιέσει μονομερώς και μέσω ευρωπαϊκών οργάνων για την απελευθέρωση του δημάρχου Χιμάρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News