802
Η Μαρία Πολύζου και ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος | CreativeProtagon

Τι έκαναν στις κάλπες οι άνθρωποι των σπορ;

Sportscaster Sportscaster 27 Ιουνίου 2023, 16:23
Η Μαρία Πολύζου και ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος
|CreativeProtagon

Τι έκαναν στις κάλπες οι άνθρωποι των σπορ;

Sportscaster Sportscaster 27 Ιουνίου 2023, 16:23

Δυο σπουδαίοι εκπρόσωποι του κλασικού αθλητισμού, η Μαρία Πολύζου και ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, συγκαταλέγονται στους (ελάχιστους) ανθρώπους των σπορ που κατόρθωσαν να κατακτήσουν μια θέση στη νέα Βουλή των Ελλήνων. Η εκλογή της Πολύζου, η οποία ήταν έβδομη στη σειρά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, είχε, ουσιαστικά, κριθεί από το βράδυ της 21ης Μαΐου. Ενώ για τον Ζαχαρόπουλο και το κόμμα του (Πλεύση Ελευθερίας), η αγωνία κράτησε μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Η 55χρονη Πολύζου από την Πάτρα, σήμερα διευθύντρια του μουσείου μαραθωνίου δρόμου, είναι η πρώτη Ελληνίδα που έτρεξε σε Μαραθώνιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (το 1996 στην Ατλάντα), και η πρώτη γυναίκα που αναβίωσε τον «Φειδιππίδειο Δρόμο», διανύοντας τη διαδρομή των 524 χιλιομέτρων (Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα – Μαραθώνας) το 2010. Εδώ και 25 χρόνια κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ στην κλασική απόσταση, με 2 ώρες 33’:40’’.

Ο 73χρονος Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, από το Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας, υπήρξε από τους καλύτερους δρομείς μεσαίων αποστάσεων που ανέδειξε η χώρα, και ένας από τους πρώτους που χάρισαν στην Ελλάδα διεθνή διάκριση στον στίβο. Το 1972 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 1.500μ, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξήχθη στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Συμμετείχε, επίσης, δυο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1972 και το 1976. Επί ΠΑΣΟΚ διετέλεσε διευθυντής Αγωνιστικού Αθλητισμού στο υπουργείο Πολιτισμού.

Μέλος της νέας Βουλής θα είναι και ο Γιάννης Κόντης, γνωστός ατζέντης ποδοσφαιριστών, ο οποίος έχει θητεύσει και ως τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ Αρης. Εξελέγη στην Α’ Θεσσαλονίκης με τους Σπαρτιάτες.

Εκείνοι που απέτυχαν να εκλεγούν είναι πολύ περισσότεροι. Ο προπονητής του Μίλτου Τεντόγλου, Γιώργος Πομάσκι, συγκέντρωσε περισσότερους από 5.100 σταυρούς στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, σε μια περιφέρεια στην οποία το ΚΚΕ αύξησε σημαντικά τη δύναμή του, όμως κατετάγη 4ος (το κόμμα του έβγαλε δύο βουλευτές σε αυτόν τον Τομέα). Με το ΚΚΕ ήταν υποψήφιοι, επίσης, ο τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης, Νίκος Παπαδόπουλος (στην Ηλεία), ο πρώην διεθνής διαιτητής, Βασίλης Νικάκης (στην Αιτωλοακαρνανία) και η προπονήτρια στίβου, Βίκυ Μανιάτη (Α’ Αθήνας), όμως δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

Ο πρώην τερματοφύλακας της Εθνικής, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, Νίκος Σαργκάνης, γνωστός και ως «φάντομ», δεν είχε πολλές πιθανότητες. Βρισκόταν σε χαμηλή θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Ο γνωστός αθλητικός συντάκτης, Βασίλης Σκουντής, ήρθε δεύτερος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο, όμως εξελέγη μόνον ένας από το κόμμα του.

Η Σοφία Σακοράφα, θρυλική ακοντίστρια και, σήμερα, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, έμεινε εκτός Βουλής για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, καθώς το ΜεΡΑ25 δεν έπιασε το όριο του 3% – ήταν επικεφαλής στο Επικρατείας. Η πρώην κολυμβήτρια, Ελένη Αυλωνίτου, συγκέντρωσε 6.700 σταυρούς, όμως με τον καταποντισμό που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αδύνατο να επιστρέψει στα κοινοβουλευτικά έδρανα, στα οποία βρισκόταν έως το 2019. Την ίδια τύχη είχε και ο πρώην διαιτητής ποδοσφαίρου, Πέτρος Κωνσταντινέας, που είχε εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 (στη Μεσσηνία).

Εκτός Κοινοβουλίου έμειναν, επίσης, δυο πασίγνωστοι πρώην ποδοσφαιριστές: ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, μέλος της Εθνικής μας ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004 (Νέα Δημοκρατία στο Νομό Ιωαννίνων), και ο Θανάσης Δημόπουλος, ο οποίος αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, τον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ (Ελληνική Λύση στο Νομό Ηλείας).

Επανεκλογές παλαιών αθλητών είχαμε αρκετές – τα σπορ δεν θα λείψουν ούτε από αυτή τη Βουλή. Του πρώην διεθνή μπασκετμπολίστα, Βασίλη Κικίλια (ΝΔ – Α’ Αθηνών). Του Βασίλη Οικονόμου, πρώην πανελληνιονίκη στο τριπλούν, στελέχους της Εθνικής Εφήβων στον στίβο, και μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ (ΝΔ – Ανατολική Αττική για 8η διαδοχική φορά). Της Αννας Καραμανλή, που υπήρξε άλτρια του μήκους (ΝΔ – Νότιος Τομέας της Αθήνας) και δεν έχει απουσιάσει από τα κοινοβουλευτικά έδρανα από το 2012). Επανεξελέγη, επίσης, ο Κώστας Χήτας (Ελληνική Λύση – Β’ Θεσσαλονίκης), για πολλά χρόνια αθλητικός ρεπόρτερ σε media της Θεσσαλονίκης, που έγινε ευρέως γνωστός ως παρουσιαστής της εκπομπής «Derby» στο Μακεδονία TV.

Στη νέα Βουλή θα είναι παρόντες δυο από τους πρώην υφυπουργούς Αθλητισμού: ο Λευτέρης Αυγενάκης (ΝΔ – Ηράκλειο) και ο Γιάννης Ανδριανός (ΝΔ – Αργολίδα). Ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος… πήρε μεταγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε να εκλεγεί στη Ζάκυνθο. Ο Γιώργος Φλωρίδης ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης ως εξωκοινοβουλευτικός.

Στη νέα Κυβέρνηση ο αθλητισμός θα αποτελεί ξεχωριστό υπουργικό χαρτοφυλάκιο, για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της χώρας. Με αναπληρωτή υπουργό τον Γιάννη Οικονόμου, μέχρι πρότινος υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο. Οπως είχε συμβεί και με τον προηγούμενο πολιτικό προϊστάμενο των σπορ, Λευτέρη Αυγενάκη, τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση χωρίς να έχει το παραμικρό ιστορικό στον συγκεκριμένο χώρο. Γεννημένος στη Λαμία το 1973, σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αποφοίτησε από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Εργάστηκε για χρόνια ως γεωπόνος, με παράλληλη δραστηριότητα στην παραγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων. Κι έπειτα τον κέρδισε η πολιτική.

Ψηλά στην ατζέντα του θα είναι η μεταρρύθμιση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που είχε αρχίσει επί Αυγενάκη, όμως φαίνεται ότι θα χρειαστεί να μπει και στα… χωράφια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Θέλοντας και μη, θα ασχοληθεί με την επαγγελματική διαιτησία, που βρίσκεται προ των πυλών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...