472
Ο Τζεφ Τζούκερ την εποχή της δόξας του στο CNN. Τώρα εικάζεται ότι θα επιστρέψει στο κανάλι ως επενδυτής | J. Countess/Getty Images

Ο πρώην πρόεδρός του θέλει το CNN και… εκδίκηση

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2023, 20:39
Ο Τζεφ Τζούκερ την εποχή της δόξας του στο CNN. Τώρα εικάζεται ότι θα επιστρέψει στο κανάλι ως επενδυτής
|J. Countess/Getty Images

Ο πρώην πρόεδρός του θέλει το CNN και… εκδίκηση

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2023, 20:39

«Τι συμβαίνει στο πιο διάσημο τηλεοπτικό δίκτυο ενημέρωσης στον κόσμο, το CNN;» αναρωτήθηκε η Corriere della Sera. Ο λόγος για το φημολογούμενο ενδιαφέρον του παλαιού προέδρου του, Τζεφ Τζούκερ, να το αγοράσει, «και έτσι να εκδικηθεί για τη δική του απομάκρυνση το 2022». Το αμερικανικό δίκτυο έχει καταρρεύσει όσον αφορά την τηλεθέαση και για αυτόν τον λόγο απέπεμψε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό του Κρις Λιχτ, κρίνοντάς τον υπεύθυνο για την κατρακύλα. Το στόρι του ιταλικού μέσου είναι γεμάτο ίντριγκα.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης, έγραψε, η εταιρεία WarnerBros-Discovery, δεν μιλάει περί πωλήσεως, ωστόσο κουβέντα να γίνεται. Και γίνεται, όπως μεταδίδεται, διότι ξεφυτρώνουν οι μνηστήρες, με πρώτον τον ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία σουπερμάρκετ Τζον Κατσιματίντις. Αυτός έχει αγοράσει το ραδιόφωνο WABC, ενώ έριξε χρήμα και στον ιστότοπο The Messenger. Διατυμπανίζει ότι θέλει να πάρει και το CNN, και μάλιστα να δουλεύει τσάμπα, με σκοπό να του φέρει δύο εκατομμύρια τηλεθεατές στο πιάτο. Κατηγορεί, δε, τον Τζούκερ.

Οι ιδιοκτήτες του CNN ήλπιζαν ότι θα τους φέρει χρήμα το κανάλι σε ψυχαγωγικό επίπεδο, κάτι που δεν έγινε φυσικά, οπότε εικάζεται ότι θέλουν όντως να το ξεφορτωθούν. Σε επίπεδο λογιστηρίου έχουν πρόβλημα, κατά την Corriere, αφού «η συγχώνευση Warner Bros και Discovery άφησε τον Ομιλο με χρέος 50 δισ. δολαρίων», έτσι ό,τι μπει στο ταμείο θα είναι ανακούφιση.

Ο Ομιλος έχει κέρδη, ωστόσο μειωμένα (0,75 δισ. δολάρια, από 1,25 δισ. δολάρια κατά την προηγούμενη χρήση). Οι επικεφαλής, χωρίς να επιβεβαιώνουν το σούσουρο περί πωλήσεως, λένε ότι το χρέος είναι μεγάλο βαρίδι και αναγνωρίζουν ότι η τηλεοπτική κατανάλωση έχει πάψει να είναι «καταναγκαστική» για τους Αμερικανούς (υπάρχει, δηλαδή, και το web).

Eτσι εισβάλλει στην ιστορία ο Τζούκερ, «ο σημαντικότερος τηλεοπτικός μάνατζερ στην Αμερική». Ο Τζούκερ απολύθηκε επειδή, ως πρόεδρος του CNN, διατηρούσε σχέση με τη σημερινή συζυγό του Αλισον Γκόλουστ, υπάλληλο της εταιρείας, όμως δεν είχε ενημερώσει το δοικητικό συμβούλιο, όπως όριζαν οι εσωτερικοί κανόνες. Το δίκτυο επί ημερών του πήγαινε καλά, ωστόσο εξεδιώχθη.

Ο ίδιος είπε προσφάτως σε διάλεξή του προς φοιτητές ότι «με πυροβόλησαν με το όπλο που τους παρέδωσα». Η Corriere θεωρεί ότι είναι πικραμένος και «δεν έπαψε ποτέ να σκέφτεται τη ρεβάνς». Εικάζεται ότι θα υποβάλει προσφορά για εξαγορά του CNN, αφού «παραμένει δημοφιλής στο παλιό συντακτικό επιτελείο» και «έχει ισχυρούς δεσμούς με τον προοδευτικό Τύπο».

Στο φόντο όλων αυτών των εικασιών είναι οι προεδρικές εκλογές του 2024. Οι Δημοκρατικοί θέλουν πάση θυσία να επικρατήσουν, επιδιώκουν λοιπόν τη στήριξη των μεγάλων media. Αν ο Τζούκερ πάρει το κανάλι, αυτό «θα επιστρέψει σε προοδευτικές θέσεις», δηλαδή θα κάνει αβάντα στους Δημοκρατικούς.

Την εποχή του Λιχτ είχε μετατοπιστεί σε πιο δεξιές θέσεις (κάποια στιγμή μάλιστα έπαιξε με τον Τραμπ), στηριζόμενο στην επιμονή και τα λεφτά του Τζον Μαλόουν, Κροίσου, μετόχου και CEO του Discovery. Αν η πρόταση του Τζούκερ δεν γίνει ή γίνει και αποκρουστεί, τότε «θα μπορούσε να αγοράσει το CBS News και να ξεσπάσει εκεί την οργή του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...