576
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Εμανουέλ Μακρόν, αυτή την εβδομάδα, στο Παρίσι | Saudi Press Agency/Handout via REUTERS

Ο Μακρόν διάλεξε Ριάντ αντί Ρώμης για την Παγκόσμια Εκθεση 2030 – οργή Ιταλίας, ΕΕ και ΜΚΟ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2023, 20:09
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Εμανουέλ Μακρόν, αυτή την εβδομάδα, στο Παρίσι
|Saudi Press Agency/Handout via REUTERS

Ο Μακρόν διάλεξε Ριάντ αντί Ρώμης για την Παγκόσμια Εκθεση 2030 – οργή Ιταλίας, ΕΕ και ΜΚΟ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2023, 20:09

Τη Σαουδική Αραβία και όχι την Ιταλία επέλεξε να υποστηρίξει ο Εμανουέλ Μακρόν για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Εκθεσης του 2030, προκαλώντας την οργή όχι μόνο των Ιταλών αλλά και άλλων Ευρωπαίων, καθώς και διαφόρων ΜΚΟ. Το τελευταίο διάστημα ο γάλλος πρόεδρος έχει ενισχύσει ιδιαίτερα τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με τους Σαουδάραβες.

Η κίνηση του Μακρόν ενόχλησε τη Ρώμη και άλλες χώρες της ΕΕ και προκάλεσε αντιδράσεις από ΜΚΟ που αγωνίζονται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, με πιο τρανταχτό παράδειγμα τη φρικτή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, την οποία φέρεται να διέταξε ο ίδιος ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Τέσσερις χώρες έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για να φιλοξενήσουν την Παγκόσμια Εκθεση του 2030, μια εκδήλωση ιδιαίτερα επικερδή για τη διοργανώτρια χώρα: η Ιταλία, η Σαουδική Αραβία, η Ουκρανία (αποσύρθηκε μετά τη ρωσική εισβολή) και η Νότια Κορέα. Η διοργανώτρια χώρα θα αποφασιστεί σε μυστική ψηφοφορία τον Νοέμβριο.

Το τελευταίο διάστημα ο Μακρόν συναντήθηκε στο Παρίσι με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και την ιταλίδα πρωθυπουργό. Οι τρεις υποψήφιες χώρες διοργάνωσαν εκδηλώσεις στην Πόλη του Φωτός, αλλά μόνο σε εκείνη του Ριάντ παρέστη εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

«Η γαλλική κυβέρνηση δεν δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση για την Ευρώπη» δήλωσε οργισμένος στο Politico ο Νικόλα Προκατσίνι, ευρωβουλευτής του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι.

Ο ιταλός πολιτικός επέκρινε τη Γαλλία για «ασυνέπεια», λέγοντας ότι το Παρίσι «κουνάει το δάχτυλο» στη Ρώμη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ το ίδιο στηρίζει τη Σαουδική Αραβία, «για προφανείς οικονομικούς λόγους». Την περασμένη εβδομάδα, η ιταλίδα υπουργός Τουρισμού επέκρινε και αυτή το Παρίσι επειδή δεν υποστηρίζει τη γείτονά του.

Νωρίτερα φέτος, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Ρώμης, ελπίζοντας ότι και οι χώρες της ΕΕ θα κάνουν το ίδιο.

Εκπρόσωπος χώρας της ΕΕ δήλωσε στο Politico ότι το Παρίσι υποστηρίζει το Ριάντ για επιχειρηματικούς λόγους και ότι οι υποσχέσεις της Σαουδικής Αραβίας για σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι «παραμύθια». Eνας άλλος διπλωμάτης με έδρα τις Βρυξέλλες σημείωσε ότι ήταν δύσκολο για τις χώρες της ΕΕ να ανταγωνιστούν τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Κόλπου, που ξοδεύουν τεράστια ποσά για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη.

Η υποστήριξη της Γαλλίας στην υποψηφιότητα του Ριάντ επιβεβαιώθηκε πέρυσι από τον Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας αμφιλεγόμενης επίσκεψης του Μπιν Σαλμάν στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της νέας επίσκεψης Σαλμάν στο Ελιζέ, την τελευταία εβδομάδα, οι γάλλοι υπουργοί Οικονομίας και Εμπορίου είχαν συναντήσεις με σαουδάραβες υπουργούς, αξιωματούχους και εκπροσώπους επιχειρήσεων.

Μετά το ταξίδι του πρίγκιπα διαδόχου στη Γαλλία το περασμένο καλοκαίρι, τουλάχιστον τέσσερις γάλλοι υπουργοί έχουν επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία για να κλείσουν συμφωνίες μεταξύ γαλλικών και σαουδαραβικών επιχειρήσεων.

Την Παρασκευή, ο Μακρόν και ο Μπιν Σαλμάν συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με το Ιράν και την κατάσταση στον Λίβανο και την Ουκρανία. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία, σημειώνει το Politico, ότι οι οικονομικοί δεσμοί βρίσκονται στο επίκεντρο των σχέσεων των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η γαλλική Airbus ανακοίνωσε ότι η αεροπορική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας Flynas έχει κάνει παραγγελία για αεροπλάνα αξίας 3,7 δισ. δολαρίων. Ακόμα, η Airbus υπέγραψε συμφωνία με την αμυντική εταιρεία SCOPA της Σαουδικής Αραβίας για την από κοινού παραγωγή ελικοπτέρων.

Εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι η διοργάνωση της Παγκόσμιας Εκθεσης είναι μία μόνο από τις πολλές κινήσεις του Ριάντ τα τελευταία χρόνια, με στόχο να αποσπάσει την προσοχή του υπόλοιπου κόσμου από τις «φρικτές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...