Ούτε 48 ώρες δεν είχαν περάσει από τα χαμόγελα του Αντονι Μπλίνκεν και του Σι Τζινπίνγκ στη μεταξύ τους συνάντηση, στο Πεκίνο, όταν ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «δικτάτορα» τον κινέζο ομόλογό του, προκαλώντας την οργή της Κίνας.
Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, άνοιξε τον δρόμο για τη βελτίωση των σινοαμερικανικών σχέσεων και ένα πιθανό τετ α τετ του κινέζου προέδρου με τον αμερικανό ομόλογό του.
Ομως, δύο ημέρες αργότερα, ο Μπάιντεν κατέταξε τον Σι στην κατηγορία των «δικτατόρων», κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στην Καλιφόρνια σε δωρητές των Δημοκρατικών, παρουσία δημοσιογράφων.
Αναφερόμενος στο επεισόδιο νωρίτερα φέτος με το κατασκοπευτικό κινεζικό «μπαλόνι» που πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είπε πως «ο λόγος για τον οποίο [ο κινέζος πρόεδρος] αναστατώθηκε τόσο όταν κατέρριψα το μπαλόνι γεμάτο κατασκοπευτικό υλικό ήταν πως δεν γνώριζε [ότι το αερόστατο] βρισκόταν εκεί».
«Αυτό φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους δικτάτορες, όταν δεν ξέρουν τι έγινε», συνέχισε, προσθέτοντας: «Οταν καταρρίφθηκε [το αερόστατο], βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, μάλιστα διέψευσε πως βρισκόταν εκεί».
«Κι εξάλλου, σας το υπόσχομαι, μην ανησυχείτε τόσο για την Κίνα. Η Κίνα έχει αληθινές οικονομικές δυσκολίες», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος πάντα στον Σι Τζινπίνγκ, ο Μπάιντεν είπε επίσης «είμαστε σε μια κατάσταση όπου θέλει να αποκατασταθεί εκ νέου μια σχέση».
Σχετικά με το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Κίνα, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών έκανε «καλή δουλειά», αλλά εκτίμησε πως «θα χρειαστεί χρόνος» για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Μια ημέρα νωρίτερα, ο Μπάιντεν δήλωνε πως η σχέση ΗΠΑ και Κίνας μπήκε στον «σωστό δρόμο».\
Η αντίδραση της Κίνας
Ο χαρακτηρισμός του Σι Τζινπίνγκ ως «δικτάτορα» από τον Τζο Μπάιντεν αποτελεί «σοβαρή» παραβίαση της πολιτικής αξιοπρέπειας της Κίνας και ισοδυναμεί με δημόσια πολιτική πρόκληση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Η Κίνα εξέφρασε την σφοδρή της δυσαρέσκεια, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η παρατήρηση αυτή της αμερικανικής πλευράς είναι πραγματικά παράλογη, πολύ ανεύθυνη και δεν απηχεί την πραγματικότητα», είπε η εκπρόσωπος.
Μπάιντεν: Η απειλή χρήσης πυρηνικών από τον Πούτιν είναι «αληθινή»
Στο ίδιο δείπνο, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι φοβάται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν το εννοεί όταν απειλεί με χρήση πυρηνικών όπλων και, όπως γράφουν οι Times, είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που μιλά δημόσια για την πιθανότητα πυρηνικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Η προειδοποίηση του Μπάιντεν ακολουθεί την κλιμάκωση της πυρηνικής ρητορικής από τη Μόσχα. Ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν μεταφερθεί στη Λευκορωσία. Την περασμένη εβδομάδα ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Παράλληλα, κορυφαίος σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ρίξει πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη για να προσπαθήσει να αναγκάσει τη Δύση να εγκαταλείψει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς το Κίεβο. Παρουσιαστές της κρατικής τηλεόρασης έχουν επίσης καλέσει παλιότερα σε πυρηνικά πλήγματα εναντίον δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News