416
Ο βρετανός Κροίσος και πιλότος Χάμις Χάρντινγκ που αναζητούνταν στα βάθη του Ατλαντικού | Courtesy of Jannicke Mikkelsen/via REUTERS

Ο «Τιτανικός» κατάπιε και τον Κροίσο του Διαστήματος;

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 19:40
Ο βρετανός Κροίσος και πιλότος Χάμις Χάρντινγκ που αναζητούνταν στα βάθη του Ατλαντικού
|Courtesy of Jannicke Mikkelsen/via REUTERS

Ο «Τιτανικός» κατάπιε και τον Κροίσο του Διαστήματος;

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 19:40

Εξερευνητής, δύτης, αστροναύτης: ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, 58 ετών, χάθηκε και αναζητούνταν έως τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στα βάθη του «Τιτανικού» μαζί με άλλους τέσσερις φίλους της περιπέτειας. Ηταν συνηθισμένος στις ακραίες προκλήσεις, ειδικά στον αέρα, καθότι αεροπόρος με δίπλωμα χειρισμού αεροσκαφών τύπου Gulfstream G650. Πέρυσι πέταξε και στο Διάστημα, καλεσμένος του Τζεφ Μπέζος και της εταιρείας Blue Origin. Ο Χάρντινγκ ήταν πρόεδρος της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας Action Aviation.

Ο Χάρντινγκ είχε πάει και στον Νότιο Πόλο μαζί με τον δεύτερο άνθρωπο που περπάτησε στη Σελήνη, στην αποστολή Apollo 11, τον Μπαζ Ολντριν – 86 ετών το 2016, έγινε τότε ο γηραιότερος άνδρας που έφθασε ποτέ στον Νότιο Πόλο. Ο Χάρντινγκ κατέχει τρία παγκόσμια ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένου του ταχύτερου γύρου της Γης.

Πριν από τέσσερα χρόνια, στην 50ή επέτειο της αποστολής Apollo 11, ήταν μαζί με άλλους επτά αστροναύτες και αεροπόρους σε ένα Qatari Gulfstream G650ET που πέταξε σε όλη την υδρόγειο μέσα σε 46 ώρες, 40 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα.

Και από το Διάστημα βρέθηκε στα βάθη των ωκεανών. Το 2022, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Κροίσος έσπασε τα ρεκόρ που αφορούν τη διάρκεια παραμονής και τη διάνυση απόστασης στον βυθό. Με τον αμερικανό φίλο του Βίκτορ Βέσκοβο καταδύθηκε με ένα διθέσιο υποβρύχιο στην άκρη της τάφρου των Μαριανών, στον Ειρηνικό, σε βάθος 10.000 μέτρων: 13 ώρες συνολικής αποστολής, τέσσερις ώρες και 15 λεπτά στον πυθμένα και 4,6 χιλιόμετρα οριζόντια. Ο Βέσκοβο εξερεύνησε τη θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο βάθος της Μεσογείου, 5.100 μέτρα, κοντά στο σημείο όπου βυθίστηκε το ψαράδικο με τους επίδοξους μετανάστες.

Η κάθοδος στο ναυάγιο του «Τιτανικού» παρέα με τον Γάλλο Πολ-Ανρί Νερκολέ υποτίθεται ότι θα διαρκούσε οκτώ ώρες, πολύ λιγότερο από αυτή στην τάφρο των Μαριανών, αλλά το ταξίδι σε αυτά τα βάθη είναι πιο επικίνδυνο από το να πετάς στο Διάστημα.

Ο Χάρντινγκ ξόδεψε ευχαρίστως 250.000 δολάρια για να επιβιβαστεί στο βαθυσκάφος. Ηταν απόφοιτος του Κέιμπριτζ, από τη Σχολή Φυσικών Επιστημών. Με τη γυναίκα του Λίντα απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Ρόρι, τον Τζάιλς, τη Λόρεν και τον Μπράιαν.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε μέσω social media το ταξίδι του στον «Τιτανικό»: «Δεδομένων των δύσκολων καιρικών συνθηκών των τελευταίων μηνών, αυτή θα είναι η μοναδική αποστολή του 2023 στο ναυάγιο του ‘‘Τιτανικού’’. Υπάρχει διάλειμμα αιθρίας, γι’ αυτό και θα καταδυθούμε». 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακτοφυλακή, που ηγείται της έρευνας, το βαθυσκάφος ποντίστηκε το πρωί της Κυριακής και το υποστηρικτικό του, το καναδικό ερευνητικό παγοθραυστικό «Polar Prince», έχασε την επαφή μία ώρα και 45 λεπτά αργότερα, επομένως περίπου στα μισά της διαδρομής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...