247
Οι επιστήμονες μελετούν την παρουσία και τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στον οργανισμό μας | Shutterstock

Πόσα μικροπλαστικά εισπνέουμε κάθε μέρα;

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 22:43
Οι επιστήμονες μελετούν την παρουσία και τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στον οργανισμό μας
|Shutterstock

Πόσα μικροπλαστικά εισπνέουμε κάθε μέρα;

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 22:43

Με τον όρο μικροπλαστικά εννοούμε τα μικροσκοπικά πλαστικά κομμάτια που απορρίπτονται από πλαστικές συσκευασίες. Εχει διαπιστωθεί ότι αμέτρητες ποσότητες μικροπλαστικών βρίσκονται παντού στον πλανήτη, σε θάλασσα, στεριά και αέρα. Εχουν εντοπισθεί μικροπλαστικά ακόμη και στον αέρα των κορυφών των Ιμαλαΐων, αλλά και στα βαθύτερα σημεία των ωκεανών.

Τα μικροπλαστικά εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό με διάφορους τρόπους, είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω της αναπνοής. Εχει εντοπισθεί η παρουσία τους σε διάφορα σημεία του οργανισμού και σειρά μελετών τα συνδέει με σοβαρές ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, καρκίνο, ακόμη και άνοια, αφού, εκτός των άλλων, μπορεί να μεταφέρουν μαζί τους επικίνδυνους για τον άνθρωπο ιούς, βακτήρια και χημικές ουσίες.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας στο Σίδνεϊ πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη με σκοπό να υπολογίσουν τις ποσότητες μικροπλαστικών που εισπνέουμε, αλλά και το πού ακριβώς καταλήγουν αυτές.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Live Science, από τη μελέτη προέκυψε ότι ο μέσος πολίτης του Δυτικού Κόσμου εισπνέει κάθε εβδομάδα ποσότητες πλαστικής ύλης που αντιστοιχούν στη μάζα μιας πιστωτικής κάρτας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης τα σημεία όπου καταλήγουν τα μεγαλύτερα κομμάτια μικροπλαστικών που εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Οπως λένε, αυτά συγκεντρώνονται κυρίως στη ρινική κοιλότητα. αλλά και στην πίσω πλευρά του λάρυγγα.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι το επόμενο βήμα της θα είναι να διερευνήσει πώς τα πλαστικά εναποτίθενται στους πνεύμονες, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η υγρασία και η θερμοκρασία, έτσι ώστε να διευρύνουν την καταγραφή της απειλής που αποτελούν για τον άνθρωπο αυτοί οι αόρατοι εχθροί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...