400
Αποψη του κτιρίου Pulse, έδρας της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 | REUTERS/Stephanie Lecocq

Παρίσι: Εφοδος της αστυνομίας στα γραφεία των Ολυμπιακών Αγώνων για διαφθορά

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 16:32
Αποψη του κτιρίου Pulse, έδρας της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024
|REUTERS/Stephanie Lecocq

Παρίσι: Εφοδος της αστυνομίας στα γραφεία των Ολυμπιακών Αγώνων για διαφθορά

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 16:32

Ενα πέπλο πιθανής διαπλοκής πέφτει πάνω στις εργασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, καθώς το πρωί της Τρίτης η γαλλική δίωξη οικονομικού εγκλήματος έψαξε τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, σύμφωνα με ένα εσωτερικό email στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Politico.

Οι έρευνες πραγματοποιούνται από «ομάδες της ποινικής αστυνομίας και του εισαγγελέα», οι οποίες «συλλέγουν έγγραφα», σύμφωνα με το email που εστάλη στους υπαλλήλους για να τους ενημερώσει για την παρουσία της αστυνομίας.

Η Paris 2024 προχώρησε σε δήλωση σχετικά με το περιστατικό: «Αυτή τη στιγμή διεξάγεται αστυνομική έρευνα στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής. Το “Παρίσι 2024” συνεργάζεται πλήρως με τους ερευνητές για να διευκολύνει τις έρευνές τους».

Οπως επιβεβαίωσε ο γάλλος οικονομικός εισαγγελέας στο Politico, πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε «διάφορες τοποθεσίες», συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, καθώς και της Solideo, του δημόσιου φορέα που είναι υπεύθυνος για τα εργοτάξια των Αγώνων.

Οι έφοδοι αποτελούν μέρος δύο «προκαταρκτικών ερευνών» για πιθανή υπεξαίρεση δημόσιων πόρων και για ευνοιοκρατία όσον αφορά διάφορες δημόσιες συμβάσεις που ανατέθηκαν, τόσο από τη Solideo όσο και από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024.

Η υπόθεση περιπλέκεται αν λάβει κανείς υπόψη ότι η πρόεδρος του συμβουλίου της Solideo δεν είναι άλλη από τη δήμαρχο της πόλης, Αν Ινταλγκό. Το γραφείο της είχε δηλώσει την Τρίτη στο Politico ότι οι ανακριτές δεν είχαν έρθει σε επαφή με τη δήμαρχο του Παρισίου σε αυτό το στάδιο της έρευνας.

Εκτός από τα γραφεία της Επιτροπής και της Solideo, η γαλλική Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος έκανε εφόδους και στα κεντρικά γραφεία ιδιωτικών εταιρειών στις οποίες έχουν ανατεθεί δημόσιες συμβάσεις, σύμφωνα με όσα μετέφερε στο Politico ο οικονομικός εισαγγελέας.

«Γνωρίζουμε ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε έρευνα από την αστυνομία στην έδρα του “Παρίσι 2024”. Εχουμε ενημερωθεί από το “Παρίσι 2024”, ότι συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές σε αυτό το θέμα και θα σας παραπέμψουμε σε αυτές για περισσότερες πληροφορίες» δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τον περασμένο μήνα είχε ανακοινώσει δραματικά την παραίτησή της η πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Γαλλίας, Μπριζίτ Ενρίκες, μετά από εσωτερικές διαμάχες που επέφεραν αναταραχή στην επιτροπή.

Εφόσον ανακαλυφθούν σκάνδαλα στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων –ίσως την κορυφαία διεθνή αθλητική διοργάνωση– δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κι άλλες Ολυμπιακές διοργανώσεις έχουν επισκιαστεί από οργανωτικά παραπτώματα.

Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το 2020 αμαυρώθηκαν από τη σύλληψη κορυφαίου ιαπωνικού στελέχους διαφημιστικής εταιρείας, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν πολλαπλές κατηγορίες για αποδοχή δωροδοκιών από αξιωματούχους άλλων εταιρειών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...