537
|

Αναβλήθηκε ξανά η δίκη της Folli Follie – Kίνδυνος παραγραφής επιμέρους πράξεων του κατηγορητηρίου

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 14:01

Αναβλήθηκε ξανά η δίκη της Folli Follie – Kίνδυνος παραγραφής επιμέρους πράξεων του κατηγορητηρίου

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 14:01

Πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τους παραποιημένους ισολογισμούς της Folli Follie, η δίκη των κατηγορουμένων στην υπόθεση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ανεβλήθη εκ νέου, για τις 14 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά λόγω κωλύματος που δηλώθηκε από την εισαγγελέα και δεν έγινε η εκφώνηση της.

Η δίκη της Folli Follie – υπενθυμίζεται- είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022, αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει λόγω δικηγορικής αποχής και τη Δευτέρα πήρε και νέα αναβολή. Aν όλα εξελιχθούν ομαλά και τελικά ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα του 2024. Και από αναβολή σε αναβολή ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής επιμέρους πράξεων του κατηγορητηρίου.

Στο εδώλιο τη Δευτέρα 19 Ιουνίου ήταν ο ιδρυτής του ομίλου Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, καθώς και ο γιος τους Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

Πατέρας και γιος θεωρούνται βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση, για την οποία δικάζονται συνολικά 10 κατηγορούμενοι, καθώς τους αποδίδεται η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επί σειρά ετών και μέσω θυγατρικών του Ομίλου FF Group στην Ασία, εμφάνιζε μέσω εικονικών συναλλαγών και πλαστών τραπεζικών δεδομένων, εύρωστη εικόνα της εταιρίας, παραπλανώντας επενδυτές.

Η δικογραφία αναφέρει πως οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης καρπώνονταν τεράστια κέρδη από την χειραγώγηση της μετοχής της Folli Follie που εν συνεχεία «νομιμοποιημένα» κατέληγαν στην οικογενειακή περιουσία και σε αλλοδαπούς λογαριασμούς.

Η δίκη προσδιορίστηκε να ξεκινήσει στις 19 Ιουνίου μετά από αναγκαστική αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης τον περασμένο Δεκέμβριο εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων για ζητήματα που αφορούσαν την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης εμπλεκομένων σε υποθέσεις δράσης συμμορίας –  κινητοποίηση που συνεχίζεται έως τα τέλη του μήνα.

Οπως αναφέρει  στο σχετικό ρεπορτάζ της για την «Καθημερινή» η δικαστική συντάκτης Ιωάννα Μάνδρου, η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε στις αρχές του 2022, δηλαδή πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ ήδη οι ποινικές διώξεις είχαν ασκηθεί τουλάχιστον 4,5 χρόνια πριν.

Η προσπάθεια  που κατέβαλε το δικαστήριο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η δίκη  προσέκρουσε στην απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου να απέχουν οι δικηγόροι από δίκες, όπου κατηγορούμενοι δικάζονταν μεταξύ άλλων και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς διαφωνούσαν οι δικηγορικοί σύλλογοι με νομοθετική τροποποίηση που έγινε τον Απρίλιο του 2022. Η επίμαχη ρύθμιση, που προκάλεσε την αντίδραση του δικηγορικού σώματος με αποτέλεσμα την πολύμηνη δικηγορική αποχή, προέβλεψε ότι όσοι καταδικάζονται για σειρά αδικημάτων, ανάμεσα στα οποία και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, είτε για κακούργημα είτε για πλημμέλημα, δηλαδή σε μεγάλες ή μικρές ποινές, θα μπαίνουν στο εξής στη φυλακή και θα εκτίουν την επιβληθείσα ποινή, χωρίς να έχουν δικαίωμα αναστολής μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο.

Η αντίδραση των δικηγόρων είχε ως συνέπεια να διακοπεί η δίκη επτά φορές. Συνολικά 35 συνεδριάσεις ματαιώθηκαν, ώσπου πια -όπως περιγράψει η Ιωάννα Μάνδρου- πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα, η πρόεδρος της δίκης Μαρία Ανδρεοπούλου, εκπροσωπώντας το δικαστήριο δεν άντεξε. Κατήγγειλε ότι το δικαστήριο «βρίσκεται σε ομηρία», δεν μπορεί να δικάσει, τα «έριξε» στον Δικηγορικό Σύλλογο και ανέβαλε τη δίκη για χθες, ενώ της κριτικής της δεν ξέφυγε ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης που δεν φρόντισε ώστε να βρεθεί κάποια λύση με τους δικηγόρους.

Το δριμύ κατηγορώ της προέδρου ήταν κάτι ασυνήθιστο στα δικαστικά μας χρονικά. Είχε όμως αποτέλεσμα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας έδωσε τελικά άδεια στους δικηγόρους να πάνε τη Δευτέρα στη δίκη της Folli Follie, αυτό όμως δεν ήταν αρκετό ώστε να προχωρήσει η δίκη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...