735
Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Σι Τζινπίνγκ συνομίλησαν για μισή ώρα την Δευτέρα | REUTERS/Leah Millis/Pool

ΗΠΑ-ΚΙΝΑ: Γεμάτος στροφές ο δρόμος προς τη συνάντηση κορυφής

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 15:05
Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Σι Τζινπίνγκ συνομίλησαν για μισή ώρα την Δευτέρα
|REUTERS/Leah Millis/Pool

ΗΠΑ-ΚΙΝΑ: Γεμάτος στροφές ο δρόμος προς τη συνάντηση κορυφής

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 15:05

Ικανοποιημένος έφυγε από το Πεκίνο ο Αντονι Μπλίνκεν μετά τις συναντήσεις του με τον Σι Τζινπίνγκ, τον υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και τον κορυφαίο κινέζο διπλωμάτη, Ουάνγκ Γι.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι είχε «εποικοδομητικές» και «ουσιαστικές» συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας και τους άλλους συνομιλητές του στο Πεκίνο.

Και οι δύο πλευρές έδειξαν την επιθυμία τους να σταθεροποιήσουν μια σχέση που φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί σε ένα «καθοδικό σπιράλ», όπως το έθεσε ο Γουάνγκ. Oι δύο πλευρές έδωσαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των πολύωρων συζητήσεων, οι οποίες αναδείκνυαν την κοινή επιθυμία να βρεθούν τρόποι για τη βελτίωση των σχέσεών τους, παρά τις εντάσεις.

Δεδομένης της επιδείνωσης των σινοαμερικανικών σχέσεων τους τελευταίους μήνες, το γεγονός ότι ο Μπλίνκεν έγινε δεκτός από τον Σι, ήταν μια μάλλον απρόσμενη αλλά σίγουρα ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών ανακοινώθηκε μόλις 45 λεπτά πριν πραγματοποιηθεί, σημάδι των πυρετωδών διαπραγματεύσεων μέχρι την τελευταία στιγμή, στο παρασκήνιο, σημειώνει η Washington Post.

Τη Δευτέρα, ο Σι φάνηκε κάπως αισιόδοξος, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές «σημείωσαν πρόοδο και κατέληξαν σε συμφωνία για ορισμένα ζητήματα». Μιλώντας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού μαζί με τον Μπλίνκεν, ο Σι είπε ότι αυτό που συνέβη μεταξύ των δύο χωρών έχει «αντίκτυπο στο μέλλον και το πεπρωμένο της ανθρωπότητας» και ότι οι δύο κυβερνήσεις τους «θα πρέπει να χειριστούν σωστά τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ με μια στάση ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, τους ανθρώπους και τον κόσμο».

Μετά τη συνάντηση, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η βελτίωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας δεν εξαρτάται μόνο από αυτή την επίσκεψη, «ακόμη και αν ήταν τόσο έντονη και κατά κάποιο τρόπο παραγωγική».

Ο αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι οι δύο τελευταίες ημέρες ήταν μια «καλή και σημαντική αρχή».

Πάντως, τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ανάμεσα στις δύο χώρες. Και οι δύο πλευρές βλέπουν την άλλη ως αντίπαλη δύναμη και θεωρούν αναπόφευκτο τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Οι εντάσεις για μακροχρόνια ζητήματα όπως το καθεστώς της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν ή οι δραστηριότητες του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν γίνει ακόμη πιο έντονες, ενώ κρίσιμες γραμμές επικοινωνίας έχουν σιωπήσει.

Ο Μπλίνκεν δεν μπόρεσε να πείσει την Κίνα να συμφωνήσει να ανοίξουν εκ νέου οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών, κάτι που οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει επιτακτικά τους τελευταίους μήνες, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Η χθεσινή συζήτηση αποτελεί επίτευγμα, είπε χαρακτηριστικά ο Τζον Ντελιούρι, ειδικός σε θέματα της Κίνας στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ. Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τόσο κακές που ήθελε πολιτικό θάρρος ακόμα και για να συναντηθούν μεταξύ τους, τόνισε.

Οσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης εκτιμούν τις διαβεβαιώσεις της Κίνας ότι δεν παρέχει θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία, ενώ χαιρέτισε τη συμμετοχή του Σι στην επίτευξη ενός «δίκαιου και διαρκούς» τέλους στην πολεμική σύγκρουση.

Ο Μπλίνκεν τόνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τη διμερή εμπορική σχέση μεταξύ των χωρών.

Ο Σι, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η Κίνα δεν σχεδιάζει να «προκαλέσει» ή να «αντικαταστήσει» τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι «κανένα μέρος δεν μπορεί να διαμορφώσει το άλλο σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες, πόσο μάλλον να στερήσει από το άλλο το νόμιμο δικαίωμά του στην ανάπτυξη», αντανακλώντας την πεποίθηση του Πεκίνου ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν την άνοδο της Κίνας.

Θα συναντηθούν Μπάιντεν και Σι;

Αφού έλιωσαν οι πάγοι, στο Πεκίνο, η επόμενη φάση της προσέγγισης, που έχει ως τελικό στόχο την συνάντηση των δύο προέδρων, μπορεί να περιλαμβάνει επισκέψεις της αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και του ειδικού απεσταλμένου του Τζο Μπάιντεν για το κλίμα, Τζον Κέρι, στην κινεζική πρωτεύουσα.

Οσον αφορά τη συνάντηση Μπάιντεν – Σι, υπάρχει πιθανότητα να γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του APEC (Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού), στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο, περίπου ένα χρόνο μετά την τελευταία τους συνάντηση στο Μπαλί.

Οι δασμοί στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, τους οποίους δεν τολμά να μειώσει ο Μπάιντεν λόγω της ισχυρής παρουσίας των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, καθώς και το θέμα της Ταϊβάν, στο οποίο το Πεκίνο επιμένει πως δεν δέχεται κανέναν συμβιβασμό, είναι δύο από τα μεγάλα αγκάθια στις σχέσεις τους.

Ο Ααρον Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά ότι το μεγάλο ερώτημα μετά το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Κίνα είναι, «αν πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον ή αν καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον πάρα πολύ καλά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...