587
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν μαζί με μαχητές της Ομάδας Βάγκνερ στο Μπαχμούτ, τον Μάιο | Press service of "Concord"/Handout via REUTERS

Politico: Με αμερικανικές σφαίρες σκοτώνουν Ουκρανούς οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 17:17
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν μαζί με μαχητές της Ομάδας Βάγκνερ στο Μπαχμούτ, τον Μάιο
|Press service of "Concord"/Handout via REUTERS

Politico: Με αμερικανικές σφαίρες σκοτώνουν Ουκρανούς οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 17:17

Παρά τις αυστηρές κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, που απαγορεύουν τις εμπορικές συναλλαγές με ρωσικές εταιρείες, εκατοντάδες χιλιάδες σφαίρες που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά όπλα στο ουκρανικό μέτωπο είναι Δυτικής προέλευσης.

Αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Politico δείχνουν ότι δύο ρωσικές εταιρείες, η Promtekhnologiya και η Tetis, έχουν αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες σφαίρες που κατασκευάζονται από την αμερικανική Hornday, που ιδρύθηκε το 1949.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι οι προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού εξακολουθούν να φτάνουν στη Ρωσία παρά την επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων από τη Δύση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει την ανικανότητα της Ρωσίας να κατασκευάζει υψηλής ποιότητας σφαίρες για ελεύθερους σκοπευτές, λένε οι ειδικοί σε θέματα άμυνας, και για αυτό στρέφονται στα Δυτικά πυρομαχικά.

Οι πληροφορίες σχετικά με την προμήθεια τέτοιου εξοπλισμού κρύβονται σε κοινή θέα, ανέφερε το Politico: Οι λεπτομέρειες των συμφωνιών –εισαγωγείς, προμηθευτές και περιγραφές προϊόντων– μπορούν να βρεθούν εύκολα από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο ρωσικό διαδίκτυο και έχει γνώση των διεθνών κωδικών ταξινόμησης των τελωνείων.

Οι σφαίρες που φαίνεται να έχουν προμηθευθεί ρωσικές εταιρείες αναπτύχθηκαν από τους Δυτικούς στρατούς τη δεκαετία του ’80 και χρησιμοποιήθηκαν από τους ελεύθερους σκοπευτές τους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Επικοινωνώντας με το Politico, ο Στιβ Χορνέιντι, διευθύνων σύμβουλος της οικογενειακής εταιρείας που εδρεύει στο Γκραντ Αϊλαντ της Νεμπράσκα, αρνήθηκε ότι πωλούσε πυρομαχικά στη Ρωσία σε καιρό πολέμου. «Τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τελειώσαμε» δήλωσε σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία.

«Κατηγορηματικά. ΔΕΝ εξάγουμε τίποτα στη Ρωσία και δεν έχουμε άδεια εξαγωγής για τη Ρωσία από το 2014. Δεν υποστηρίζουμε καμία πώληση του προϊόντος μας σε κανένα ρωσικό κάθαρμα και αν μπορέσουμε να μάθουμε πώς το αποκτούν, αν όντως το κάνουν, θα λάβουμε όλα τα διαθέσιμα μέτρα για να το σταματήσουμε».

Το Politico ρώτησε και τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή της Ομάδας Βάγκνερ, τι πυρομαχικά χρησιμοποιούν τα στρατεύματά του, και απάντησε ότι είχαν «μια τεράστια ποσότητα πυρομαχικών του ΝΑΤΟ που είχε αφήσει πίσω ο ουκρανικός στρατός».

Σφαίρες που παράγει η Hornady – Nikki Kahn (The Washington Post via Getty Images)

Τόσο η Promtekhnologiya όσο και ο γενικός διευθυντής της, Αλεξάντερ Ζινόγιεφ, έχουν υποστεί κυρώσεις από την Ουκρανία αλλά και τις ΗΠΑ: «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας κάθε ισχυρισμό για παραβίαση ή παράκαμψη κυρώσεων και δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι οι κυρώσεις εφαρμόζονται πλήρως» δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας  των ΗΠΑ απαντώντας σε ερώτημα του Politico.

Οι παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων μπορούν να επισύρουν πρόστιμο έως και ένα εκατομμύριο δολάρια, καθώς και φυλάκιση έως και 20 έτη.

Η Tetis είναι μία ακόμα ρωσική εταιρεία που αγοράζει πυρομαχικά από την Hornady, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η πιο πρόσφατη αγορά φέρεται να έγινε τον Απρίλιο. Οι δύο βασικοί ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν δεσμούς με τον ρωσικό στρατό. Τα πυρομαχικά της Hornady ή τα εξαρτήματά της διατίθενται ελεύθερα στη Ρωσία, μαζί με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας από το εξωτερικό.

Ενα κατάστημα στο Telegram, που διαφημίζει προϊόντα για ελεύθερους σκοπευτές, έχει προϊόντα της Hornady σε προσφορά και καλεί τους υποψήφιους αγοραστές να επισκεφθούν έναν εκθεσιακό χώρο σε περιοχή της Μόσχας, ενώ προσφέρει παράδοση σε όλη τη Ρωσία με κούριερ ή ταχυδρομείο.

Η μαύρη αγορά αντανακλά ένα έλλειμμα στη ρωσική πολεμική βιομηχανία, η οποία μπορεί να παράγει καλά φορητά όπλα, όπως το τυφέκιο Orsis, που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει την ικανότητα να παράγει την ποσότητα των πυρομαχικών που χρειάζεται ένας στρατός ο οποίος διεξάγει πόλεμο σε ένα μέτωπο εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Στην έρευνά του το Politico βρήκε επίσης δηλώσεις τελωνείου από διάφορες άλλες ρωσικές εταιρείες για πυρομαχικά που κατασκευάζονται στη Γερμανία, στη Φινλανδία, στη Σλοβενία και στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...