699
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Yves Herman

ΝΑΤΟ: Ποιος –δεν– θα πάρει τη θέση του Στόλτενμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 10:21
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα
|REUTERS/Yves Herman

ΝΑΤΟ: Ποιος –δεν– θα πάρει τη θέση του Στόλτενμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 10:21

Αλλον έναν χρόνο μπορεί να παραμείνει στη θέση του ο Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να συμφωνούν στο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Πολιτικές διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη, η απειλή του βέτο και ο δισταγμός ορισμένων υποψηφίων είναι οι λόγοι για τους οποίους θεωρείται δύσκολο να βρεθεί ο νέος γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στη Λιθουανία, τον Ιούλιο.

Σε αυτή την περίπτωση θα παραμείνει ο νορβηγός πρώην πρωθυπουργός για έναν ακόμα χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι ο 64χρονος Στόλτενμπεργκ θα κοντεύει να συμπληρώσει 10 χρόνια στη θέση αυτή, όπως σημειώνει ο Guardian.

Ενας από τους προτεινόμενους, που έχει δηλώσει ότι θέλει τη θέση, είναι ο Μπεν Γουάλας, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, τον οποίο όμως δεν φαίνεται να προτιμούν διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους και ο Εμανουέλ Μακρόν, που θέλουν «δικό τους» γενικό γραμματέα.

Αντιρρήσεις για τον Γουάλας φέρεται να έχουν και οι ΗΠΑ, ειδικά κάποιοι στο Πεντάγωνο, καθώς θεωρούν ότι έχει ακολουθήσει περισσότερο επιθετική τακτική υπέρ της Ουκρανίας, από ό,τι επιθυμούν οι αμερικανοί αξιωματούχοι. Η Βρετανία βρίσκεται πιο κοντά στην Ουκρανία από ό,τι οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ομως, όποιος εκλεγεί στη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στον ρόλο της Συμμαχίας και σε μία ισχυρότερη συλλογική άμυνα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Αμυνας, κάτι που προωθεί η Γαλλία.

Ο βρετανός υπουργός Αμυνας στηρίζει μεν την ιδέα της αμυντικής ενίσχυσης της ΕΕ και μάλιστα υπέβαλε πέρυσι ένα έγγραφο στο οποίο περιέγραφε πώς θα μπορούσε να προωθηθεί αυτό παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής στρατηγικής του ίδιου του ΝΑΤΟ. Αλλά έχει εκφράσει φόβους για την αμυντική συνεργασία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών όπλων, εάν αποκλείονται κράτη-μέλη εκτός ΕΕ που είναι στο ΝΑΤΟ, όπως η Βρετανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διορίζεται με τη συναίνεση των 31, πλέον, μελών της Συμμαχίας. Βασικό ρόλο στην επιλογή τους παίζει η προτίμηση των ΗΠΑ και για να βγει ο Γουάλας, θα πρέπει να τον υποστηρίξει σθεναρά ο Τζο Μπάιντεν.

Η ιδανικότερη επιλογή για τη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, θα ήταν μία γυναίκα.

Η δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν, που κάποτε θεωρούνταν φαβορί, επέμεινε αυτόν τον μήνα ότι δεν διεκδικεί την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ. Κι αυτό παρότι συναντήθηκε με τον αμερικανό πρόεδρο και με τον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς. Μάλιστα, στην επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο, η οποία έμοιαζε με «συνέντευξη» για δουλειά, πέρασε σχεδόν δύο ώρες με τον Μπάιντεν.

Η Φρεντέρικσεν πρόσφατα αύξησε και τις αμυντικές δαπάνες της Δανίας για να τις φέρει πιο κοντά στο 2% του ΑΕΠ που υποστηρίζει το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η ίδια δήλωσε ότι η ιδανική λύση θα ήταν να παραμείνει στο πόστο ο Στόλτενμπεργκ.

Υπάρχει επίσης ισχυρή υποστήριξη μεταξύ των χωρών στο ανατολικό μπλοκ του ΝΑΤΟ για την εσθονή πρωθυπουργό, Κάγια Κάλας, η οποία δεν έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφια, παρόλο που επανεξελέγη πρόσφατα.

Η Κάλλας έχει ασκήσει παθιασμένη κριτική στη Ρωσία, έχει πρωτοστατήσει στις προτάσεις για μεγαλύτερη παραγωγή όπλων από την ΕΕ, τις οποίες οι Βρυξέλλες υιοθέτησαν στη συνέχεια, και υποστηρίζει ότι το μπλοκ δεν πρέπει απλώς να παγώσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε κυρώσεις, αλλά να τα κατασχέσει.

Ισως μάλιστα, η τόσο δυναμική παρουσία της να θεωρείται και ντεσαβαντάζ για την υποψηφιότητά της, καθώς το πρόσωπο που θα καταλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα θα πρέπει να επιδιώξει την ενότητα εντός της Συμμαχίας, να εξομαλύνει τις διαφορές και να αρνείται δημοσίως κάθε ίχνος διχόνοιας ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Πάντως, μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Δανίας, του οποίου ηγείται η Φρεντέρικσεν, δεν πιστεύουν τις δηλώσεις της και θεωρούν ότι εξακολουθεί να είναι υποψήφια και μάλιστα φαβορί για τη θέση.

Ενας αξιωματούχος του κόμματος μάλιστα υπενθύμισε ότι και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που επίσης ήταν πρωθυπουργός της Δανίας, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, είχε αρνηθεί επανειλημμένα ότι θα γινόταν επικεφαλής της Συμμαχίας.

Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Δανίας, Σόρεν Πάπε Πάουλσεν, είπε ότι κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η πρωθυπουργός είναι υποψήφια για τη θέση, αλλά καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να το παραδεχθεί δημοσίως.

Οσον αφορά τον Στόλτενμπεργκ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραμείνει έναν ακόμα χρόνο και δήλωσε ότι η απόφαση για το μέλλον του δεν εξαρτάται από τον ίδιο, αλλά από τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...