Είναι ένα ταξίδι στις γραμμές του «εχθρού», ένα ταξίδι που μπορεί να κρίνει πολλά για την παγκόσμια ειρήνη, μια σειρά συναντήσεων για τις οποίες οι ανθρωπότητα δικαιούται να κρατά την ανάσα της. Καθώς Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται σε μια άτυπη αντιπαράθεση που θα μπορούσε να αναδειχθεί στον Ψυχρό Πόλεμο του 21ου αιώνα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Aντονι Μπλίνκεν, άρχισε τη Δυτέρα την κρίσιμη συνάντηση του με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, τον Ουάνγκ Γι.
Είναι τόσο σημαντικό αυτό το τετ α τετ που την έναρξή του τη μετέδωσε ως έκτακτη είδηση το Γαλλικό Πρακτορείο —για να ακολουθήσουν τα άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν το πρωί της Δευτέρας στην περίφημη Ντιαογιουτάι, κυβερνητική βίλα στο Πεκίνο, για συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών. Το Reuters δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών πριν την έναρξη των συζητήσεων μεταξύ των δύο κορυφαίων διπλωματών και των συνεργατών τους.
Ο Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ «της συνεργασίας και της σύγκρουσης», ενώ πρόσθεσε ότι το Πεκίνο δεν θα κάνει «κανέναν συμβιβασμό» στο θέμα της Ταϊβάν.
«Η επίσκεψη του κυρίου υπουργού Εξωτερικών στο Πεκίνο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σινοαμερικανικές σχέσεις», δήλωσε ο Ουάνγκ στον Μπλίνκεν μέσω διερμηνέα, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
«Είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μεταξύ του διαλόγου και της αντιπαράθεσης, μεταξύ της συνεργασίας και της σύγκρουσης», εκτίμησε.
«Η διατήρηση της εθνικής ενότητας είναι πάντα στο επίκεντρο των θεμελιωδών συμφερόντων της Κίνας» και «σε αυτό το ζήτημα η Κίνα δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό, ούτε καμία υποχώρηση», τόνισε ο Ουάνγκ αναφερόμενος στο ζήτημα της Ταϊβάν.
Εξάλλου ο κινέζος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι σινοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε «άσχημο» σημείο, εκτιμώντας ότι η βασική αιτία για αυτό είναι η λανθασμένη άποψη που έχουν οι ΗΠΑ για την Κίνα.
«Πρέπει να υιοθετήσουμε μια υπεύθυνη στάση έναντι των ανθρώπων, της ιστορίας και του κόσμου και να αντιστρέψουμε το καθοδικό σπιράλ των σινοαμερικανικών σχέσεων», επεσήμανε ο Ουάνγκ.
Ο Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έφθασε χθες Κυριακή στην κινεζική πρωτεύουσα, είναι ο πρώτος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τον ασιατικό γίγαντα έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια.
Αρχικά συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του Τσιν Γκανγκ –επί 7,5 ώρες, περισσότερη ώρα από όση είχε προγραμματιστεί– με τον οποίο είχε «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές» συνομιλίες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Μάθιου Μίλερ.
Υπογράμμισε τη «σημασία της διπλωματίας και της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας για το σύνολο των ζητημάτων ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος λάθος εντυπώσεων και λάθος υπολογισμού», κατά τον εκπρόσωπο.
Αν και ο Τσιν Γκανγκ είναι ο υπ. εξωτερικών, ο Ουάνγκ Γι, κορυφαίο στέλεχος με αρμοδιότητα τα διπλωματικά ζητήματα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ), διατηρεί τον κρισιμότερο ρόλο ως προς τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου.
Αν και δεν αναμένεται μείζων πρόοδος καθώς τα ζητήματα που προκαλούν τριβές είναι πολλά —από το εμπόριο ως την Ταϊβάν —, η ιδέα είναι να επιχειρηθεί αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων και να διατηρηθεί ο διάλογος για την «υπεύθυνη διαχείριση της σινοαμερικανικής σχέσης», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντούσε αργότερα τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, και στη συνέχεια θα παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News