252
Ο Αντονι Μπλίνκεν (αριστερά) στον Λευκό Οίκο, χαμογελαστός δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν | REUTERS/Jonathan Ernst

Μετά τον προπομπό (Γκέιτς), και ο Μπλίνκεν καταφθάνει στο Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 19:49
Ο Αντονι Μπλίνκεν (αριστερά) στον Λευκό Οίκο, χαμογελαστός δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν
|REUTERS/Jonathan Ernst

Μετά τον προπομπό (Γκέιτς), και ο Μπλίνκεν καταφθάνει στο Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 19:49

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται στο Πεκίνο το Σαββατοκύριακο, καθώς εκτελεί την κρίσιμη αποστολή σταθεροποίησης των σινοαμερικανικών σχέσεων σε περιβάλλον γενικευμένης γεωπολιτικής αστάθειας (Ουκρανικό, Ταϊβανέζικο, Ενεργειακό, κ.λπ.), η οποία πλήττει τη συμπεφωνημένη λειτουργία της παγκοσμιοποίησης.

Ως γνωστόν, πριν από τον Μπλίνκεν πάτησε το πόδι του στο Πεκίνο ο Κροίσος (και φιλάνθρωπος αποκαλούμενος) Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και μάλιστα στο ίδιο του το σπίτι, κρατικής ιδιοκτησίας φυσικά. «Πρόκειται για κατοικία που προορίζεται για την υποδοχή επιφανών επισκεπτών» μας πληροφόρησε η Corriere della Sera.

Στάθηκε και στην ομιλία του «κομμουνιστή Σι», η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση: «Είσαι ο πρώτος αμερικανός φίλος που γνώρισα εφέτος. Λέω συχνά ότι οι λαοί μας είναι η βάση των σχέσεων Κίνας και ΗΠΑ. Εναποθέτω ελπίδες στον αμερικανικό λαό. Στην παρούσα συγκυρία μπορούμε να πραγματοποιήσουμε διάφορες δραστηριότητες προς όφελος των χωρών μας και όλης της ανθρωπότητας» είπε στον Γκέιτς ο Σι. Το ιταλικό μέσο θεώρησε σημαντικότατη την κινητοποίηση του Σι για τον Γκέιτς.

Οσον αφορά την ατζέντα των επαφών του Μπλίνκεν το διήμερο 18 και 19 Ιουνίου, δεν έχει γνωστοποιηθεί. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό του Τσιν Γκανγκ, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί αν θα γίνει δεκτός και από τον Σι (αν δεν τον δεχθεί ο κινέζος ηγέτης, θα πρόκειται περί ισχυρού ραπίσματος).

Κατά την Corriere, στόχος του Λευκού Οίκου είναι η παύση της κλιμάκωσης της εχθρότητας (κατασκοπεία, επικίνδυνα επεισόδια σε στρατιωτικό επίπεδο κ.λπ.), κάτι που βέβαια πόρρω απέχει από τη φιλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...