719
| REUTERS/ CreativeProtagon

Η πτώση του Μπόρις και το μάθημα της Βρετανίας στον κόσμο 

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 19:46
|REUTERS/ CreativeProtagon

Η πτώση του Μπόρις και το μάθημα της Βρετανίας στον κόσμο 

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 19:46

Η καριέρα και η φήμη του Μπόρις Τζόνσον ήταν ανέκαθεν δύο παράλληλες ευθείες, οι οποίες, όπως συνέβη και με άλλους εκρηκτικούς και πληθωρικούς πολιτικούς –τον Τραμπ, τον Μπερλουσκόνι, τον Νετανιάχου–, πολλές φορές είχαν αντιστρόφως ανάλογη πορεία.

Πλέον, ωστόσο, τουλάχιστον όσον αφορά τον βρετανό πρώην πρωθυπουργό, μπορεί να ειπωθεί ότι οι δύο γραμμές συναντήθηκαν, επιτέλους, και μάλιστα στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, όπως υποστηρίζει σε ανάλυσή του ο Τζανλούκα Μερκούρι της Corriere della Sera, γράφοντας για το βαρύτατο πλήγμα που επέφερε στον Μπόρις Τζόνσον το πόρισμα επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων που ερευνούσε τη συμπεριφορά του μετά τις αποκαλύψεις για τα διαβόητα κορονοπάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, την περίοδο της πανδημίας.

Τα μέλη της Επιτροπής Προνομίων (Privileges Committee), του κύριου πειθαρχικού οργάνου του βρετανικού κοινοβουλίου, έκριναν πως υπέπεσε σε πέντε βαριά παραπτώματα:

1. Εξαπάτησε συνειδητά τα μέλη του κοινοβουλίου υποστηρίζοντας επανειλημμένα ότι στην Ντάουνινγκ Στριτ δεν είχαν παραβιαστεί μέτρα κατά της πανδημίας ή ότι έτσι τον είχαν διαβεβαιώσει.

2. Εξαπάτησε σκόπιμα τα μέλη της ίδιας της επιτροπής με την ίδια επιχειρηματολογία.

3. Διέρρευσε μέρος της έκθεσης της επιτροπής πριν από την κοινοποίηση της, μέσω της επιστολής με την οποία ανακοίνωσε, την περασμένη Παρασκευή, την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.

4. Εξαπέλυσε έναν «πόλεμο λάσπης» κατά της επιτροπής και, κατ’ επέκταση, κατά των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

5. Κατέστη συνένοχος σε μια «εκστρατεία κατάχρησης εξουσίας και απόπειρας εκφοβισμού της επιτροπής».

Οπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Προνομίων, θα είχε εισηγηθεί την αναστολή της κοινοβουλευτικής του ιδιότητας για 90 ημέρες –ποινή που θα οδηγούσε αυτομάτως σε πρόωρες εκλογές στην εκλογική του περιφέρεια– αν ο Μπόρις Τζόνσον δεν είχε προλάβει να παραιτηθεί. Δεδομένης αυτής της εξέλιξης, πλέον, η επιτροπή προτείνει να του αφαιρεθεί το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στους χώρους του κοινοβουλίου, προνόμιο που παραδοσιακά προσφέρεται στους πρώην πρωθυπουργούς της Γηραιάς Αλβιώνας.

«Η εκτροπή ήταν ακόμη πιο σοβαρή γιατί διαπράχθηκε από τον πρωθυπουργό, το πιο υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει προηγούμενο πρωθυπουργού που να έχει κριθεί ότι παραπλάνησε εσκεμμένα τη Βουλή. Παραπλάνησε το κοινοβούλιο σχετικά με ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας και για το κοινοβούλιο και για το κοινό, και το έκανε επανειλημμένώς. Απέρριψε την πρόσκλησή μας να επανεξετάσει τους ισχυρισμούς του ότι αυτά που είπε στη Βουλή ήταν αλήθεια» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο πόρισμα που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής –τέσσερις βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, δύο του Εργατικού και ένας του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας–, αναφερόμενα στην επιμονή του Μπόρις Τζόνσον να αρνείται τα γεγονότα, όπως ότι κατά τις μαζώξεις στην πρωθυπουργική κατοικία δεν τηρούνταν, προφανώς, οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των παρευρισκόμενων, τον κατηγόρησαν και για τον τρόπο με τον οποίο αποπειράθηκε «να ξαναγράψει το νόημα των κανόνων και των οδηγιών, ούτως ώστε να ταιριάζει με τα δικά του στοιχεία».

Ωστόσο, ο ατιμασμένος βρετανός πρώην πρωθυπουργός ανέκαθεν είχε μια ιδιαίτερη σχέση με το ψέμα. «Η σχέση του Μπόρις Τζόνσον με την αλήθεια διατρέχει τη σπονδυλική στήλη της βιογραφίας του» γράφει ο Κρις Μέισον, πολιτικός συντάκτης του BBC, θυμίζοντας ότι απολύθηκε από τους Times ως νεαρός δημοσιογράφος, επειδή είχε επινοήσει μια δήλωση, και αποπέμφθηκε από την ηγετική ομάδα των Τόρις (το 2004) επειδή είχε πει ψέματα για μια εξωσυζυγική του σχέση.

«Μόλις πριν από 40 εβδομάδες» αυτός ο άνθρωπος ήταν ο πρωθυπουργός ενός κράτους που συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο σημαντικών στον πλανήτη, επικεφαλής μιας κυβέρνησης με μεγάλη πλειοψηφία. Ωστόσο, «αφού εκσφενδονίστηκε στα πίσω έδρανα και, πλέον, εκτός κοινοβουλίου, η καταστροφή της καριέρας του Τζόνσον από τους ίδιους τους ομολόγους του υπήρξε βάναυσα γρήγορη» σημειώνει ο βρετανός σχολιαστής.

Οσον αφορά το γιατί, «το ζήτημα σήμερα δεν είναι τα κορονοπάρτι. Αφορά τους πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομείται η δημόσια ζωή  και η κοινωνία γενικότερα. Τη δεοντολογία. Την αγωγή. Την αξιοπιστία. Την ακεραιότητα. Την ιερότητα της αλήθειας. Την απέχθεια για τα ψέματα» εξηγεί ο Κρις Μέισον.

Οσον αφορά το θετικό στοιχείο της υπόθεσης, το πόρισμα της Επιτροπής Προνομίων αποδεικνύει ότι στη Βρετανία η εξαπάτηση πληρώνεται. «Χρειάστηκε λίγος χρόνος, περισσότερο από λίγος, αλλά στο τέλος επιβεβαιώθηκε ότι σε αυτή τη χώρα κανένας δεν μπορεί να κοροϊδεύει τους θεσμούς, κυρίως αν είναι το πρόσωπο που ηγείται του πιο σημαντικού θεσμού […] και το γεγονός ότι επτά βουλευτές ξεμπρόστιασαν τον Τζόνσον ενισχύει αυτή την ιδέα» αναφέρει ο Τζανλούκα Μερκούρι της Corriere della Sera, σημειώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες καλό θα ήταν να παραδειγματιστούν, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δικός τους πρώην ηγέτης, ο Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει πολύ βαρύτερες κατηγορίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...