381
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους ενόψει της συνάντησης στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη | REUTERS/Yves Herman

Στόλτενμπεργκ σε Πούτιν: Κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει ποτέ έναν πυρηνικό πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 13:12
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους ενόψει της συνάντησης στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη
|REUTERS/Yves Herman

Στόλτενμπεργκ σε Πούτιν: Κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει ποτέ έναν πυρηνικό πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 13:12

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Ρωσία για «απερίσκεπτες και επικίνδυνες» δηλώσεις για τα πυρηνικά όπλα, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε και πάλι αυτή την εβδομάδα ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακωθεί «σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

«Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, από τις Βρυξέλλες, όπου συγκεντρώθηκαν οι υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας.

«Φυσικά, παρακολουθούμε στενά τι κάνει η Ρωσία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην πυρηνική τους τακτική, που να απαιτεί αλλαγές στη δική μας. Αλλά ταυτόχρονα αυτό που βλέπουμε είναι μέρος ενός μοτίβου όπου η Ρωσία έχει επενδύσει σημαντικά σε νέα σύγχρονα πυρηνικά όπλα και έχει επίσης αναπτύξει περισσότερα πυρηνικά, μεταξύ άλλων και κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.

Ο Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι όσο οι Δυτικοί συνεχίζουν να προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία, κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν πυρηνική σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, πρόεδρος της Λευκορωσίας, πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Πούτιν θα κάνει πράξη την απειλή του «αν “τον κολλήσουν στον τοίχο” ή τον αναγκάσουν να “στριμωχτεί στη γωνία” και δεν υπάρχει άλλη διέξοδος».

Η Λευκορωσία έχει αρχίσει να παραλαμβάνει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία αναμένεται να στεγαστούν στην αεροπορική βάση Λίντα, 40 περίπου χιλιόμετρα από τα λιθουανικά σύνορα.

Οπως ανέφεραν οι Times, ο Σεργκέι Καραγκάνοφ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας, ανέβασε και άλλο τους τόνους δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θα τολμήσει να προβεί σε αντίποινα εάν η Μόσχα «χτυπήσει ένα σωρό στόχους» στην Ευρώπη, επειδή δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει να δει τις δικές της πόλεις να καταστρέφονται σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Δυτικοί και ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η πυρηνική απειλή της Ρωσίας είναι εξαιρετικά απίθανο να πραγματοποιηθεί στην πράξη.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι τα σχόλια του Καραγκάνοφ προσθέτουν ένα νέο στοιχείο αβεβαιότητας.

Ο Καραγκάνοφ, ο οποίος βρίσκεται κοντά σε μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, μπορεί να μιλούσε εκ μέρους ανθρώπων με επιρροή εντός των στρατιωτικών υπηρεσιών και των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, έγραψε ο Αντρέι Περτσέφ, αναλυτής του Meduza, του ρωσικού site της αντιπολίτευσης.

Ο Περτσέφ προειδοποίησε επίσης ότι τα επιχειρήματα του συμβούλου του Κρεμλίνου μπορεί να φαίνονται «λογικά και πειστικά» στον Πούτιν και στον κύκλο των σκληροπυρηνικών συνεργατών του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...