519
Θερμή χειραψία και χαμόγελα από τους Μπιλ Γκέιτς και Σι Τζινπίνγκ | Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China

Πεκίνο: «Επίθεση φιλίας» του Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ μέσω του Μπιλ Γκέιτς

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 11:39
Θερμή χειραψία και χαμόγελα από τους Μπιλ Γκέιτς και Σι Τζινπίνγκ
|Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China

Πεκίνο: «Επίθεση φιλίας» του Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ μέσω του Μπιλ Γκέιτς

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 11:39

Στο γραφείο του Σι Τζινπίνγκ βρέθηκε την Παρασκευή ο Μπιλ Γκέιτς, όπου ο κινέζος πρόεδρος τον υποδέχθηκε με περίσσια θέρμη.

Ο κινέζος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να τονίσει ότι τα θεμέλια στις σινοαμερικανικές σχέσεις «βρίσκονται στους λαούς τους» και εξέφρασε την ελπίδα για μια «φιλία διαρκείας», όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά την πρώτη συνάντηση του Σι με ξένο επιχειρηματία εδώ και χρόνια, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο φιλοξενίας Diaoyutai State Guesthouse του Πεκίνου, όπου οι κινέζοι ηγέτες εθιμοτυπικά υποδέχονται υψηλούς ξένους επισκέπτες, ο πρόεδρος της Κίνας είπε στον Γκέιτς ότι χάρηκε πολύ που τον βλέπει έπειτα από τρία χρόνια και τον χαρακτήρισε «τον πρώτο αμερικανό φίλο» που συναντά φέτος.

«Λέω συχνά ότι τα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων είναι με τους λαούς τους. Ελπίζω στον αμερικανικό λαό. Με τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση μπορούμε να κάνουμε διάφορες ενέργειες ευεργετικές για τις δύο χώρες και τους λαούς τους, ενέργειες που οφελούν την ανθρωπότητα στο σύνολό της», είπε ο Σι όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιοποίησε το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο CCTV.

Στη συνάντηση ο Σι πρόσθεσε ότι η Κίνα προτίθεται να ενισχύσει τη συνεργασία με το ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς», όπως έγραψε η εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία.

Ο κινέζος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Κίνα δεν θα ακολουθήσει το παλιό μονοπάτι μιας «ισχυρής χώρας που επιδιώκει ηγεμονία», αλλά θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για να επιτύχει κοινή ανάπτυξη, σύμφωνα με την εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία.

Ο Γκέιτς, ο οποίος έφθασε στο Πεκίνο την Τετάρτη, δήλωσε στον Σι ότι είναι «τιμή του» που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί του.

«Πάντα είχαμε ωραίες συζητήσεις και θα έχουμε πολλά σημαντικά ζητήματα για να συζητήσουμε σήμερα. Απογοητεύτηκα πολύ που δεν μπόρεσα να έρθω κατά την τελευταία τετραετία και έτσι είναι πολύ συναρπαστικό που είμαι πάλι εδώ», δήλωσε ο Γκέιτς.

Ο Γκέιτς έγινε δεκτός στο Πεκίνο από τον κινέζο πρόεδρο με την ευκαιρία του πρώτου του ταξιδιού στην Κίνα έπειτα από τρία χρόνια και πλέον.

Τέτοιες συναντήσεις είναι σπάνιες για οποιονδήποτε αμερικανό επιχειρηματία, μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού αυτοί που έχουν συναντηθεί προσωπικά με τον Σι. Ανάμεσά τους ήταν ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ και ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος έφθασε στην κινεζική πρωτεύουσα το βράδυ της Τετάρτης, είχε διευκρινίσει πως είχε σκοπό να συναντηθεί με εταίρους του ιδρύματός του (Bill & Melinda Gates Foundation) στα πεδία της υγείας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Την Πέμπτη, το ίδρυμα ανακοίνωσε πως θα δωρίσει 50 εκατ. δολάρια  για να υποστηρίξει τις κινεζικές προσπάθειες στον αγώνα εναντίον της ελονοσίας και της φυματίωσης.

Ακόμη, ανανέωσε τη συνεργασία του με το Ινστιτούτο Ανακάλυψης Φαρμάκων για την Παγκόσμια Υγεία (GHDDI), που είχε ιδρύσει στο Πεκίνο ο ίδιος ο Γκέιτς, με τις αρχές του δήμου του Πεκίνου και αξιωματούχους του πανεπιστημίου Τσινγκούα.

«Η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση της φτώχειας και στη βελτίωση της υγείας στη χώρα. Ελπίζω ότι η Κίνα θα μπορέσει να διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές προκλήσεις, ιδιαίτερα αυτές στις αφρικανικές χώρες», είπε ο Γκέιτς την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο GHDDI.

Η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα έχει γίνει επιφυλακτική προς την Κίνα καθώς οι εντάσεις στις σινοαμερικανικές σχέσεις αυξάνονται και ο Σι επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην εθνική ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...