436
Ο σκιτσογράφος του δικαστηρίου του Μαϊάμι απαθανάτισε συνοφρυωμένο τον Τραμπ την ώρα του κατηγορητηρίου | REUTERS/Jane Rosenberg

ΗΠΑ: Τι ρόλο θα παίξει η Φλόριντα στις προεδρικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 21:20
Ο σκιτσογράφος του δικαστηρίου του Μαϊάμι απαθανάτισε συνοφρυωμένο τον Τραμπ την ώρα του κατηγορητηρίου
|REUTERS/Jane Rosenberg

ΗΠΑ: Τι ρόλο θα παίξει η Φλόριντα στις προεδρικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 21:20

Η Φλόριντα έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Ηλιόλουστη Πολιτεία και δεν μπορούν να σηκώσουν τα βλέμματά τους από εκεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024. Οι λονδρέζικοι Times αναφέρονται, βέβαια, στη δίκη του Τραμπ, αφού τη χαρακτηρίζουν «σοβαρότατη νομική πρόκληση» για τον πρώην πρόεδρο, και συνυπολογίζοντας ότι «θα διεξαχθεί σε πολλές συνεδριάσεις», ενώ «θα κορυφωθεί μέσα στην προεκλογική περίοδο».

Γιατί η δίκη άρχισε και διεξάγεται στο Μαϊάμι; «Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Νότιας Φλόριντα επιλέχθηκε για την ομοσπονδιακή υπόθεση εναντίον του Τραμπ επειδή έχει δικαιοδοσία στο Παλμ Μπιτς, όπου βρέθηκαν τα διαβαθμισμένα έγγραφα στο κλαμπ Mαρ-α-Λάγκο», δηλαδή «στην κύρια κατοικία του Τραμπ από το 2019, όταν εγκατέλειψε το Μανχάταν». Το βρετανικό μέσο σχολίασε τις παραδοξότητες: «Η υπόθεση θα επιβλέπεται από έναν δικαστή που διόρισε ο ίδιος ο Τραμπ, ενώ συνελήφθη από αστυνόμο που επίσης διόρισε ο ίδιος».

Εκτός από τη νομική μάχη, συνέχισαν οι Times, ο Τραμπ θα δώσει και την πολιτική μάχη του στη Φλόριντα, ως αντίπαλος  του ντόπιου κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος διεκδικεί επίσης το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Στις σχετικές δημοσκοπήσεις ο ΝτεΣάντις ήταν κάποτε μπροστά, όμως εδώ και καιρό ο Τραμπ προηγείται με μεγάλη διαφορά. Ωστόσο, κυκλοφόρησε και νέο γκάλοπ, το οποίο δείχνει ότι ο μεταξύ τους αγώνας μπορεί να καταστεί ακόμη και αμφίρροπος, καθώς η διαφορά μειώνεται.

Ιδού τα γκάλοπ στα οποία αναφέρεται το κείμενο των Βρετανών: «Στους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών ο Τραμπ συγκέντρωσε ποσοστό υποστήριξης 58% στην έρευνα Reuters/Ipsos τον περασμένο Απρίλιο, ενώ ο ΝτεΣάντις μόλις 21%. Τον Μάιο ο Τραμπ ήταν στο 49%, ενώ ο Ντε Σάντις στο 19%. Και στις 9 Ιουνίου ο Τραμπ έπεσε στο 43%, ενώ ο ΝτεΣάντις ανέβηκε στο 22%».

Το εκρηκτικό τοπίο της Φλόριντα κοσμεί και «η παρουσία της Σούζι Γουάιλς, η οποία είναι υπεύθυνη προσωπικού στην καμπάνια του Τραμπ». Η ίδια «κατείχε και κατά το παρελθόν το ίδιο πόστο, όταν ο Τραμπ ‘‘πήρε’’ δύο φορές τη Φλόριντα – βέβαια, έχει συνεργαστεί και με τον κυβερνήτη ΝτεΣάντις». Οι Βρετανοί θεωρούν ότι με τη Γουάιλς η μονομαχία της Φλόριντα λαμβάνει κάποιον εξαιρετικό χαρακτήρα. Γιατί; Διότι «ο ΝτεΣάντις απέλυσε την Γουάιλς όταν υποψιάστηκε ότι παίζει παιχνίδι εις βάρος του, αν και εκείνη αρνήθηκε τα πάντα».

Η κατακλείδα του κειμένου: «Οι προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα, στις 19 Μαρτίου 2024, ίσως αποβούν καθοριστικές όσον αφορά ποιος από τους δύο, ο Τραμπ ή ο ΝτεΣάντις, θα πάρει το χρίσμα». Και η απροσδόκητη μικροπολιτική πινελιά στον κολοφώνα: «Εν τω μεταξύ, η σύζυγος του Τραμπ, η Μελάνια, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για όλα αυτά. Η 53χρονη πρώην Πρώτη Κυρία είχε ραντεβού σε κομμωτήριο την περασμένη Δευτέρα στο Μανχάταν»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...