373
Ταγίπ Ερντογάν και Γενς Στόλτενμπεργκ ανταλλάσσουν χειραψία κατά την τελευταία του συνάντηση στην Πόλη στις 4 Ιουνίου | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

ΝΑΤΟ: «Σουηδία γιοκ» και στο Βίλνιους από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 15:02
Ταγίπ Ερντογάν και Γενς Στόλτενμπεργκ ανταλλάσσουν χειραψία κατά την τελευταία του συνάντηση στην Πόλη στις 4 Ιουνίου
|Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

ΝΑΤΟ: «Σουηδία γιοκ» και στο Βίλνιους από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 15:02

Η Τουρκία «δεν θα ικανοποιήσει απαραίτητα τις προσδοκίες της Σουηδίας», για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους (Λιθουανία) στις 11 και 12 Ιουλίου, ανέφερε σε δηλώσεις του την Τετάρτη, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προετοιμάζοντας έτσι τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους  για τη διατήρηση του τουρκικού βέτο στην εισδοχή της σκανδιναβικής χώρας ελέω Κούρδων.

«Θεού θέλοντος, θα συμμετάσχω (στη Σύνοδο Κορυφής). Η Σουηδία έχει προσδοκίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις ικανοποιήσουμε», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο τούρκος πρόεδρος, που μπλοκάρει εδώ και 13 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντας την ήπια στάση της Στοκχόλμης απέναντι στους κούρδους μαχητές που έχουν καταφύγει στο έδαφός της.

«Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες, πρέπει κατ΄αρχάς η Σουηδία να κάνει αυτό που της αναλογεί», επανέλαβε, παρά την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις αρχές του μήνα στην Κωνσταντινούπολη, προς την νέα τουρκική κυβέρνηση να εγκρίνει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία «το ταχύτερο δυνατό», δεδομένου όπως είπε ότι [η Στοκχόλμη] «έχει πια εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Στη σουηδική πρωτεύουσα οργανώθηκε διαδήλωση  κατά του Ερντογάν, αλλά και της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή της επιτροπής Ροτζάβα, ομάδας υποστήριξης σε ένοπλες κουρδικές οργανώσεις στη Συρία – ορκισμένους εχθρούς της Αγκυρας.

«Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό με θετικό τρόπο (…) Τι κάνουν οι (σουηδικές) δυνάμεις της τάξης; Η δουλειά τους είναι να τους συλλάβουν», διαμαρτυρήθηκε ο Ερντογάν. «Αν δεν ασχοληθείτε με αυτό, δεν μπορούμε (να πούμε ναι) στο Βίλνιους», ξεκαθάρισε.

Δίνοντας «πράσινο φως» στα τέλη Μαρτίου μόνο στην ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία, η Τουρκία είναι μαζί με την Ουγγαρία οι μόνες από τις 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την προσχώρηση της Σουηδίας.

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέλασε στην Τουρκία  υποστηρικτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που έχει καταδικαστεί από την τουρκική Δικαιοσύνη για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ανταποκρινόμενη ντε φάκτο σε έναν από τους όρους που είχε θέσει η Αγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Αγκυρα ωστόσο, εξακολουθεί να αξιώνει  δεκάδες απελάσεις μαχητών που έχουν καταφύγει στη Σουηδία και τους οποίους χαρακτηρίζει  “τρομοκράτες” – απαίτηση όμως που είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί, σύμφωνα με τη σουηδική κυβέρνηση, αφού σε τέτοια ζητήματα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...