536
|

Πούτιν: Μια κλιμάκωση στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 14:10

Πούτιν: Μια κλιμάκωση στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 14:10

Ο ρώσος υποστράτηγος Σεργκέι Γκοριάτσεφ, 52 ετών, σκοτώθηκε όταν βρετανικής κατασκευής πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έπληξαν ρωσικές θέσεις στην πρώτη γραμμή του πολέμου, στην περιοχή Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, ανέφεραν ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ. Ο Γκοριάτσεφ πιστεύεται ότι είναι ο πλέον υψηλόβαθμος ρώσος στρατιωτικός που σκοτώθηκε στη μάχη φέτος. Στο παρελθόν, είχε διοικήσει τα ρωσικά στρατεύματα στην Υπερδνειστερία, την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή στη Μολδαβία, και στο Τατζικιστάν.

Το Κίεβο είπε ότι ο Γκοριάτσεφ «εξολοθρεύθηκε ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων ενεργειών του ουκρανικού στρατού». Δεν σχολίασε τις αναφορές ότι στις «επιτυχημένες αυτές ενέργειες» χρησιμοποιήθηκαν οι βρετανικής προέλευσης πύραυλοι Storm Shadows, σύμφωνα με τους Times.

Ο θάνατός του ήρθε καθώς ο Πούτιν είπε ότι δεν μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να εξοπλίζουν το Κίεβο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσποιούνται ότι δεν φοβούνται μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά οι λογικοί άνθρωποι εκεί σαφώς δεν θέλουν να μετατραπεί σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε περίπτωση Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν θα υπάρχουν νικητές, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές στη Μόσχα.

Προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο εάν κάνει το ίδιο και η Ουκρανία. Ο ρώσος ηγέτης είχε πει πέρυσι ότι οι βρετανικές προμήθειες στην Ουκρανία βλημάτων που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο είχαν εισαγάγει ένα «πυρηνικό συστατικό» στη σύγκρουση. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας είπε ότι οι οβίδες δεν είχαν «καμία σχέση με πυρηνικά όπλα» και κατηγόρησε τον Πούτιν για διάδοση παραπληροφόρησης.

Τα σχόλια του Πούτιν ήρθαν μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, τη σύμμαχό της, τον επόμενο μήνα. Είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο θα αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές εκτός Ρωσίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο θα ανακοινώσει νέο γύρο επιστράτευσης μόνο εάν ο ρωσικός στρατός κάνει άλλη μια προσπάθεια να καταλάβει το Κίεβο. Τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα πέρυσι, αφού συνάντησαν σκληρή αντίσταση.

«Χρειάζεται να πάμε ξανά στο Κίεβο;» ρώτησε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης. «Εάν ναι, τότε χρειαζόμαστε μια νέα επιστράτευση. Αν όχι, τότε αυτό δεν χρειάζεται. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ανάγκη για επιστράτευση». Είπε επίσης ότι ενώ η Ρωσία είχε υπερδιπλασιάσει την παραγωγή όπλων της τον περασμένο χρόνο, η χώρα δεν είχε πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν σχολίασε τις αναφορές για το θάνατο του Γκοριάτσεφ, αλλά ο Γιούρι Κοτενόκ, ένας ρώσος πολεμικός ανταποκριτής, είπε ότι οι συνάδελφοί του θεωρούσαν τον Γκοριάτσεφ έναν από τους «πιο αποτελεσματικούς στρατιωτικούς ηγέτες της Ρωσίας».

Ο Πούτιν είπε ότι οι ανθρώπινες απώλειες της Ουκρανίας ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες από αυτές της Ρωσίας και ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν ήταν επιτυχής «σε κανέναν τομέα». Η Ουκρανία είχε χάσει περισσότερα από 160 άρματα μάχης και το 25% με 30% των οχημάτων που προμηθεύτηκε από το εξωτερικό, ισχυρίστηκε, ενώ η Ρωσία είχε χάσει 54 άρματα μάχης.

Ο Ντενίς Μαντούροφ, ο ρώσος υπουργός Εμπορίου, γλίτωσε «παρά τρίχα» από πύραυλο Storm Shadow κατά τη διάρκεια ταξιδιού του την περασμένη εβδομάδα στη Χερσόνα που ελέγχεται από τη Ρωσία, αποκάλυψαν αξιωματούχοι της Μόσχας. Πύραυλοι έπεσαν στην περιοχή που επισκέφθηκε «μόλις λίγα λεπτά» μετά την αποχώρηση του Μαντούροφ, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εμπορίου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...