519
Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά προειδοποίησε για μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης που έχει ξεκινήσει η Μόσχα | REUTERS/Annegret Hilse

Η Ρωσία διέδωσε ψευδείς ειδήσεις για ραδιενεργό νέφος στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 22:33
Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά προειδοποίησε για μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης που έχει ξεκινήσει η Μόσχα
|REUTERS/Annegret Hilse

Η Ρωσία διέδωσε ψευδείς ειδήσεις για ραδιενεργό νέφος στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 22:33

Για την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου άρθρου, μέρος της τεράστιας εκστρατείας παραπληροφόρησης που έχει ξεκινήσει η Μόσχα προσπαθώντας να υπονομεύσει την υποστήριξη του κόσμου προς την Ουκρανία –ειδικότερα στη Γαλλία και Στη Γερμανία–, προειδοποίησε η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

Η ίδια δήλωσε ότι η Μόσχα στην προσπάθειά της αυτή «κλωνοποιεί» τους ιστοτόπους Δυτικών Μέσων Ενημέρωσης (εμφανίζει, δηλαδή, στο διαδίκτυο ψεύτικες διευθύνσεις ως δικές τους), αλλά χρησιμοποιεί και δικά της αγγλόφωνα, γαλλόφωνα, γερμανόφωνα και ρωσόφωνα sites, σύμφωνα με τους Times.

Η Κολονά προσέθεσε ότι η γαλλική υπηρεσία για την Προστασία από Ξένες Ψηφιακές Παρεμβολές (VIGINUM) έχει ήδη εντοπίσει πληθώρα τέτοιων άρθρων, που εμφανίζονται με τη μορφή δημοσιευμάτων σε γαλλικές και γερμανικές εφημερίδες. Δημοσιεύθηκαν με την προοπτική να τα διαβάσουν ανύποπτοι αναγνώστες στο διαδίκτυο.

Η VIGINUM εντόπισε τουλάχιστον 49 σχετικά άρθρα που υποτίθεται ότι δημοσιεύθηκαν στην ημερήσια εφημερίδα Le Parisien, επτά που έμοιαζαν με άρθρα του 20 Minutes και από ένα για τις εφημερίδες Le Monde και Le Figaro. Η επιχείρηση είναι τόσο προσεκτικά στημένη, που τα ψεύτικα άρθρα περιλάμβαναν συνδέσμους για τα αυθεντικά sites των εφημερίδων στις οποίες υποτίθεται ότι ανήκαν.

Η γαλλική κυβέρνηση είπε ότι ανακάλυψε τουλάχιστον 355 ιστότοπους που «κλωνοποιούν» ΜΜΕ, οι οποίοι λειτουργούν τόσο από τη Γαλλία όσο και από άλλες εννέα χώρες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αμερική. Τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε μια απόπειρα να αντιγραφεί ο ιστότοπος του ίδιου του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών. Το ψεύτικο site δημοσίευε ψευδείς πληροφορίες για τη δημιουργία ενός «φόρου ασφαλείας» στη Γαλλία προκειμένου να πληρωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Κολονά είπε ότι ψευδείς ειδήσεις διασπείρονται και από το Recent Reliable News (RRN), ένα site που δημιουργήθηκε λίγες ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Προσφάτως, ο συγκεκριμένος ιστότοπος δημοσίευσε ένα άρθρο για «το σχέδιο του Μπάιντεν να καταστρέψει την Ευρώπη».

Η VIGINUM λέει ότι η συγκεκριμένη «είδηση» μοιράστηκε από δεκάδες ρωσικούς λογαριασμούς στο Twitter και τουλάχιστον από 160 λογαριασμούς στο Facebook.

Στόχος της εκστρατείας παραπληροφόρησης είναι να πειστεί το Δυτικό κοινό ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αποτυγχάνουν, το κίνητρο των Δυτικών κυβερνήσεων είναι το μίσος για τη Ρωσία, οι Ουκρανοί είναι βάρβαροι ναζί και οι Δυτικές χώρες θα υποφέρουν αν υποδεχτούν ουκρανούς πρόσφυγες.

Η VIGINUM παρατήρησε επίσης ότι τα κρατικά ΜΜΕ στη Ρωσία αναπαράγουν άρθρα που εμφανίζονται σε sites όπως το RRN, σε μια προσπάθεια να πείσουν την κοινή γνώμη της χώρας ότι η Δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία φθίνει.

Ενα από τα ψευδή άρθρα στο RRN διατείνεται ότι η Γαλλία εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και ένα άλλο ότι ένα ραδιενεργό σύννεφο κινείται προς τη Γαλλία, καθώς η Βρετανία προμήθευσε το Κίεβο με οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένες οβίδες περιέχουν κάποια ραδιενεργά υλικά, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος πυρηνικής αντίδρασης.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ρώσοι διπλωμάτες διέδωσαν τις ψεύτικες ειδήσεις, με επτά ρωσικές πρεσβείες στην ινδική υποήπειρο να μοιράζονται συνδέσμους για άρθρα του RRN, όπως και εννέα σελίδες στο Facebook πολιτιστικών και επιστημονικών φορέων που συνδέονται με τη Μόσχα.

«Η Γαλλία καταδικάζει αυτές τις ενέργειες, που είναι ανάξιες για ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» κατέληξε η Κολονά. «Οι γαλλικές αρχές συνεργάζονται στενά με τους εταίρους τους για να νικήσουν τον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...