233
12 Ιουνίου: οι ενάγοντες νεαροί ποζάρουν για αναμνηστική φωτογραφία έξω από τα δικαστήρια της Μοντάνα | William Campbell/Getty Images

ΗΠΑ: Παιδιά κατά της Μοντάνα για οικολογικούς λόγους

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2023, 18:09
12 Ιουνίου: οι ενάγοντες νεαροί ποζάρουν για αναμνηστική φωτογραφία έξω από τα δικαστήρια της Μοντάνα
|William Campbell/Getty Images

ΗΠΑ: Παιδιά κατά της Μοντάνα για οικολογικούς λόγους

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2023, 18:09

Αμερικανοί νέοι, 16 τον αριθμό, με τον μικρότερο ηλικίας μόλις πέντε ετών, καταθέτουν σε δικαστήριο της Μοντάνα και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους κατήγγειλαν την Πολιτεία ότι υποστηρίζει τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων αντί να προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία τους. Είναι η πρώτη αγωγή για την αλλαγή του κλίματος που έφθασε στο δικαστήριο, μία από τις δεκάδες που κατατέθηκαν στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία.

Η 22χρονη Ρίκι Χελντ κατέθεσε ότι αποφάσισε να κάνει κάτι για την κλιματική αλλαγή όταν είδε τις φωτιές να σκοτεινιάζουν τον ουρανό πάνω από το οικογενειακό ράντσο, την ξηρασία, τις σοβαρές πλημμύρες που ακολούθησαν, κ.λπ. Το ράντσο βρίσκεται κοντά σε περιοχή πλούσια σε αποθέματα άνθρακα, έγραψε η Corriere della Sera.

Η δίκη που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και η απόφαση της δικαστή Κάθι Σίλι «θα καθορίσει αν η ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων στη Μοντάνα απειλεί την υγεία των κατοίκων και τα μέσα διαβίωσης των νέων».

Οι ειδικοί λένε ότι η απόφαση μπορεί να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο. Το περιοδικό Nature γράφει ότι «η επιστήμη του κλίματος θα διαδραματίσει βασικό ρόλο όσον αφορά το επίμαχο, αν δηλαδή οι κρατικές πολιτικές αποτελούν ‘‘υλικό παράγοντα’’ σε ακραίες καιρικές συνθήκες».

Τον δικαστικό αγώνα των νεαρών υποστηρίζει με δικηγόρους της η ΜΚΟ Our Children’s Trust, η οποία έχει καταθέσει πολλές αγωγές για λογαριασμό νεαρών που στρέφονται κατά πολιτειακών και ομοσπονδιακών κυβερνήσεων, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των νέων για ένα ασφαλές κλιματικό σύστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...